Breaking

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Σε εγρήγορση Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις μετά τα «παιχνίδια» της Άγκυρας με τους μετανάστες

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τα νέα ύπουλα παιχνίδια της Τουρκίας με όπλο εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Μόλις έγινε γνωστό ότι αρκετοί πρόσφυγες – μετά από προτροπή της Άγκυρας – έχουν συγκεντρωθεί στα παράλια της Τουρκίας προκειμένου να επιχειρήσουν να περάσουν προς τα ελληνικά νησιά, η κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού στο Αιγαίο.
Η Τουρκία πάντως μετά την άμεση αντίδραση της Ελλάδας φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε και για την ώρα, το θέμα με τους πρόσφυγες που ετοιμαζόντουσαν να περάσουν στα ελληνικά νησιά φαίνεται πως έχει παγώσει.
Η μεταφορά μεταναστών στα παράλια της Μ. Ασίας
Ο ανταποκριτής του MEGA στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος, αναφέρθηκε στους μετανάστες που τέτοια εποχή μεταφέρονται ούτως ή άλλως στα παράλια της Τουρκίας.
Και πρόσθεσε, ότι ήδη από το πεδίο του Έβρου, γνωρίζαμε ότι οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται από το Ιράν, συνεπώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να είναι κρούσματα κοροναϊού.
Μηταράκης: Παραμένουμε σε εγρήγορση
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για την αποτροπή εισόδου παράτυπων μεταναστών, ενώ τόνισε πως όσοι καταφέρουν να φτάσουν σε ελληνικά εδάφη θα μπουν για 14 μέρες σε καραντίνα.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια είναι ασθενείς με κοροναϊό, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά.
Ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι η πίεση από την πλευρά της Τουρκίας θα ήταν διαρκής, μετά τη σθεναρή αντίσταση που έδειξε η ελληνική πλευρά στον Έβρο.
«Παραμένουμε σε πλήρη εγρήγορση για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στα νησιά» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, συμπληρώνοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αποτραπεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών.
Σε περίπτωση που κάποιοι καταφέρουν να εισέλθουν στα ελληνικά εδάφη, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι δεν θα μεταφερθούν σε κάποια από τις γνωστές δομές των νησιών, αλλά σε ειδικούς χώρους καραντίνας, προκειμένου να παραμείνουν αποκλεισμένοι για 14 μέρες και να ελεγχθούν αν νοσούν από κοροναϊό.
Ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα, οι λιγοστές νέες αφίξεις δεν μεταφέρθηκαν σε υφιστάμενες δομές, όπου παρατηρείται και αυξημένη συγκέντρωση πληθυσμού, αλλά πήγαν στις νέες δομές που δημιουργήθηκαν στις Σέρρες και τη Μαλακάσα.
«Δύσκολο να ελεγχθούν οι ανοιχτές δομές»
Όπως ξεκαθάρισε ο Νότης Μηταράκης, ο έλεγχος για την κυκλοφορία των προσφύγων και μεταναστών στις ανοιχτές δομές είναι αρκετά δύσκολος, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη δημιουργίας κλειστών δομών.
«Τα μέτρα φύλαξης είναι αυξημένα όπως προβλέπεται από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά στα νησιά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι αυξημένες, ούτως ώστε να μπορούν να περιορίσουν την κίνηση των μεταναστών».
Παράλληλα, τόνισε ότι στις δύο νέες δομές που δημιουργήθηκαν έχει μπει ενισχυμένη ασφάλεια, με διπλή περίφραξη, ενώ εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Τέλος, για τα κρούσματα κοροναϊού στις δομές φιλοξενίας ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να περιορίσει την εμφάνιση κρουσμάτων.
«Έχουμε μέχρι σήμερα 28 κρούσματα σε δύο δομές, σε Ριτσώνα και Μαλακάσα, χωρίς διασπορά στο γενικό σύνολο του πληθυσμού, παρά μόνο στις στενές επαφές» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου