Breaking

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες στη Χιλή

Ασθενοφόρο στη Χιλή

Ασθενοφόρο στη Χιλή  AP

Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, ο υποχρεωτικός περιορισμός που επιβλήθηκε τη 16η Μαΐου θα παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα, λόγω της αύξησης των θανάτων.

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν την Πέμπτη (28/5) ότι κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μέσα σε 24 ώρες, με 49 ασθενείς να υποκύπτουν, γεγονός που αύξησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας σε 890 νεκρούς επί συνόλου 86.943 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, όπου ζουν τα επτά από τα 18 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο υποχρεωτικός περιορισμός που επιβλήθηκε τη 16η Μαΐου θα παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς. «Η τήρηση των μέτρων περιορισμού δεν ήταν ικανοποιητική στην μητροπολιτική περιοχή» της πρωτεύουσας, στηλίτευσε ο υπουργός.
Ενώ παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές χθες Πέμπτη μπροστά στα γραφεία της δημόσιας διοίκησης που είναι αρμόδια για να δίνουν επιδόματα ανεργίας, η κυβέρνηση εκφράζει φόβους πως ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε το εκατομμύριο το προηγούμενο τρίμηνο (από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο), ότι η ανεργία πλέον το 10%. Επίσημα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Χιλής.
«Αν είχε γίνει καλύτερη προετοιμασία ο κόσμος δεν θα εξέθετε τον εαυτό του» σε κίνδυνο, «είναι η ζωή του που εκτίθεται όταν μπαίνει στην ουρά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλαούδια Ριβέρα, 38 χρονών, που έχασε τη δουλειά της στο οδοντιατρείο όπου ήταν βοηθός εξαιτίας της πανδημίας. «Δεν θα έπρεπε να συνωστιζόμαστε εδώ. Οι δημόσιοι οργανισμοί, οι τράπεζες, όλα έχουν πολύ κακή οργάνωση», διαμαρτυρήθηκε ο Μαριάνο Γκονσάλες, περιμένοντας τη σειρά του σε μια μεγάλη ουρά μπροστά σε τράπεζα.
Το Σαντιάγο είναι η βασική εστία της πανδημίας στη Χιλή, καταγράφει το 80% των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στη χώρα. Το επίπεδο πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας φθάνει το 90% στην πρωτεύουσα, παρουσίασε ελαφριά μείωση λόγω της διακομιδής ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών. Σε εθνικό επίπεδο, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ εκτιμάται από τις υγειονομικές αρχές ότι ανέρχεται στο 86%.

Πηγή: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου