Breaking

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Τραπεζίτες: Ρευστότητα 15-20 δισ. στην Οικονομία - Διαχειρίσιμο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου  EUROKINISSI

Την διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας έδωσαν οι Πρόεδροι της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, κ.κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και Γιώργος Ζανιάς.


Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ καλύτερα οχυρωμένες με κεφάλαια και ρευστότητα, σε σχέση με το παρελθόν, για να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση του κορονοϊού, ενώ είναι σε θέση να στηρίξουν την ανάκαμψη της Οικονομίας με νέο δανεισμό στις επιχειρήσεις.
Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσαν οι Πρόεδροι της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, κ.κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα "Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα στην Ευρώπη εν μέσω της τρέχουσας κρίσης".

Ζαννιάς: Αναμένουμε γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας

"Είναι λάθος να λέγεται ότι οι τράπεζες δεν δίνουν ρευστότητα στην Οικονομία. Η ρευστότητα που θα χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι της τάξεως των 15 – 20 δισ. ευρώ και εάν στο ποσό αυτό προσθέσουμε και τα δισ. ευρώ που οι τράπεζες δεν εισπράττουν από τις αναστολές πληρωμών που έχουν εφαρμόσει, τότε μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα από τις τράπεζες στην Οικονομία", είπε ο Πρόεδρος της Eurobank, Γ. Ζανιάς.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο και διότι έχουν χαλαρώσει οι εποπτικοί κανόνες αντιμετώπισης των NPLs, αλλά και διότι οι τράπεζες διαθέτουν την τεχνογνωσία χειρισμού τους από την προηγούμενη κρίση. "Επιπλέον, αναμένουμε γρήγορη ανάκαμψη της Οικονομίας. Η ύφεση της τάξεως του 7% - 8% για την οποία μιλούν οι περισσότεροι, μεταφράζεται σε απώλεια 15 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ. Οι τράπεζες πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να καλύψουμε τις απώλειες αυτές", είπε ο κ. Ζαννιάς. Τόνισε παράλληλα, την ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, για μια ενιαία κεφαλαιαγορά στην ΕΕ, καθώς μέσω αυτής οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ζητούμενο της κρίσης που είναι να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους.

Χαντζηνικολάου: Μέρος της λύσης του προβλήματος οι τράπεζες

"Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την Οικονομία όχι μόνο από αίσθημα ευθύνης ή πατριωτισμού, αλλά και από συμφέρον, καθώς βγάζουν λεφτά όταν δίνουν δάνεια. Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι καταλυτικός για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση, καθώς τώρα οι τράπεζες δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος", είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου. Όπως πρόσθεσε, την πρόσβαση των τραπεζών σε περισσότερη, φθηνή ρευστότητα διευκολύνει η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει αποδεκτούς ως ενέχυρα και χαρτοφυλάκια μικρών/μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων.
Και ο κ. Χαντζηνικολάου εκτίμησε ως διαχειρίσιμο το πρόβλημα των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να "πετάξουν τα λεφτά εδώ κι εκεί", καθώς ακολουθούν κανόνες από την ΤτΕ και την ΕΚΤ, βλέπουν τον πιστωτικό κίνδυνο και θα λειτουργήσουν με ευελιξία μεν, σύνεση δε, ώστε να μην επαναλάβουν το πρόβλημα (NPLs) του παρελθόντος στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου