Breaking

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Ζαββός: Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. στο τέλος του 2020

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός  EUROKINISSI

Ο κ. Ζαββός εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί στον Ηρακλή και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μειώνοντας έτσι κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκιά τους.


Την εκτίμησή του ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα θα έχει μειώσει τα κόκκινα δάνεια του κατά 30 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2020 εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.
Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις μικροχρηματοδοτήσεις, ο κ. Ζαββός τοποθετήθηκε και για την πορεία του σχεδίου Ηρακλής όπου εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί σ’ αυτό και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μειώνοντας έτσι κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκιά τους.
Αναφορικά με τους τραπεζικούς μετασχηματισμούς, ο υφυπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι όπως κινήθηκε η Eurobank, θα κινηθούν σύντομα και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, τονίζοντας ότι διασφαλίζονται πλήρως, τόσο το ΤΧΣ, όσο και το Δημόσιο προκειμένου να εισπράξει τον αναβαλλόμενο φόρο. Για αυτό άλλωστε, ανέφερε ο υφυπουργός, υπάρχουν και επιπλέον σχετικές διατάξεις στο άρθρο 28 του παρόντος νομοσχεδίου, ώστε αυτό να είναι απόλυτα σαφές.

Σημαντικό εργαλείο το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις «μικροχρηματοδοτήσεις», που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και άτομα που χρειάζονται στήριξη, ο κ. Ζαββός τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και φέρνει στην Βουλή, ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, που δεν μπορούν να ενταχθούν στην τραπεζική δανειοδότηση λόγω έλλειψης εγγυήσεων, και αναζητούν κεφάλαιο εκκίνησης ή επανεκκίνησης».
Αναλύοντας την ευελιξία του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων και των πιστωτικών αυτών ιδρυμάτων που θα χορηγούν ποσά έως 25.000 ευρώ, ο υφυπουργός ανέφερε πως το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργείται, προβλέπει για τις εταιρείες-παρόχους να μην εξετάζουν τις αιτήσεις με βάση τα τραπεζικά κριτήρια δανειοδότησης, αλλά με ευρύτερα κριτήρια – ακόμα να είναι ικανή εγγύηση και μια ατομική εξασφάλιση, όπως η ύπαρξη ενός εγγυητή.
Η εποπτεία των εταιρειών αυτών χορήγησης πιστώσεων, θα γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει εμπειρία και τεχνοδομές για αποτελεσματικό έλεγχο. Υπογράμμισε δε, ότι με το σύστημα αυτό, δεν επηρεάζεται καθόλου η σταθερότητα του συστημικού τραπεζικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου