Breaking

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Χαρδαλιάς: «Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος» -Μέρες Μαρτίου με 97 νέα κρούσματα

«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι σημαίνει το γεγονός ότι θα εκδίδεται καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι κρίθηκε πως έτσι είναι καλύτερα.
Επισήμανε ότι με τον κ. Τσιόδρα λένε τα ίδια πράγματα από την πρώτη στιγμή και παρατήρησε: «Δεν άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα του κ. Τσιόδρα και τη δική μου. Κάθε μέρα κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες».
«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε: «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει».

Χαρδαλιάς: “Δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα”

Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως αν ο καθένας μας τηρεί τα μέτρα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αποτραπεί η δημιουργία πολλαπλασιαστών ή φορτίων.
«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα», τόνισε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε» και συνέχισε: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουμε νυχθημερόν για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
Τα 30 από τα 97 νέα κρούσματα (το τελευταίο 4ήμερο) είναι “εισαγόμενα” ενώ 29 νέες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Ξάνθη. 182 παραμένει ο συνολικός αριθμός των νεκρών. Όλη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που θα γίνει το… νέο καθημερινό ραντεβού των 18:00.
“Αόρατος εχθρός”. Έτσι ονομάστηκε εξαρχής ο κορονοϊός και… υπήρχε λόγος.
Ποιος είναι αυτός; Ότι ο κορονοϊός δεν θα… εξαφανιστεί από μόνος του, αλλά θα ηττηθεί μόνο όταν βρεθεί το εμβόλιο. Μέχρι τότε, όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και παρά την χαλάρωση των μέτρων να μην ξεχνάμε ότι ο φονικός ιός παραμένει ανάμεσά μας.
Αυτό… υπενθυμίζει και το γεγονός πως επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του ιού στην χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει από σήμερα, Δευτέρα 08.06.2020 και κάθε μέρα στις 18:00 το απόγευμα τον “χάρτη” του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Μια ανακοίνωση που ήρθε και προκαλεί… ανησυχία, καθώς τα νέα κρούσματα -τα τελευταία τέσσερα 24ωρα- είναι 97!
Τα 30 είναι από πτήσεις του εξωτερικού και τα 29 εντοπίστηκαν στην Ξάνθη, ενώ ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να ανέρχεται σε 182.
Να τονιστεί ξανά πως η ενημέρωση αφορά στις τέσσερις τελευταίες ημέρες κι όχι το τελευταίο εικοσιτετράωρο όπως γινόταν τους προηγούμενους μήνες.

Κορονοϊός: Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Σήμερα ανακοινώνουμε 97 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου