Breaking

Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2020

Το Αμερικανικό Ελληνικό Συμβούλιο προτρέπει τους Έλληνες να σταθούν με τους Αφροαμερικανούς για Ισότητα και ΔικαιοσύνηΟ Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Συμβουλίου  Δρ. Τζέιμς Δημητρίου έστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και τις κοινωνικές αναταραχές που ακολούθησαν, καλώντας όλους τους Έλληνες να υπερασπιστούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος του AHC επισημαίνει την αδικία και τη διαφωνία που αντιμετώπισαν οι Έλληνες σε όλη την ιστορία, από την πτώση του Βυζαντίου έως τους Οθωμανούς έως τις διακρίσεις που αντιμετώπισαν οι Έλληνες όταν έφτασαν για πρώτη φορά στην Αμερική.
Ωστόσο, όπως έγραψε ο Τζιμ Δημητρίου, Έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Αφρο-Αμερικανών για την ισότητα και τη δικαιοσύνη, τονίζοντας η πορεία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου προς τη Σέλμα μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ το 1965 και την ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο Το Μπρούκλιν του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στις 3 Ιουνίου 2020.
Τέλος, ο πρόεδρος της AHC καλεί όλους τους Έλληνες Αμερικανούς να υπερασπιστούν τη δικαιοσύνη και την ισότητα για όλους τους ανθρώπους.
Διαβάστε την πλήρη δήλωση παρακάτω:
Αγαπητοί φίλοι και υποστηρικτές,
Προσεγγίζω την κοινότητά μας, για τρίτη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για να εκφράσω την ειλικρινή μου υποστήριξη σε όλα τα μέλη, τους φίλους και την οικογένεια του Αμερικανικού Ελληνικού Συμβουλίου και σε όλους όσους υπομένουν τις δυσκολίες των τελευταίων τριών μηνών.
Στην αρχή, βιώσαμε, και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζουμε να βιώνουμε, ζωή κάτω από αυστηρά μέτρα καραντίνας λόγω της απειλής του ιού της κορώνας. μια καραντίνα που έχει προκαλέσει δυσκολίες σε οικογένειες, επιχειρήσεις και μαθητές. Στη συνέχεια, ως έθνος θρηνούσαμε μετά τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Και τώρα, καθώς η πολιτική αναταραχή εκφράζεται μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών και διαδηλώσεων, βλέπουμε επίσης τις πόλεις μας να φλεγούν από οπορτουνιστές που επιλέγουν να προκαλέσουν βλάβη και να παραβιάσουν την ιδιωτική περιουσία.
Είναι μια ανησυχητική στιγμή. Μια στιγμή ανησυχίας. Ώρα για προβληματισμό, αλλά και για δράση.
Ως Έλληνες, έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές αδικία και διαφωνίες σε όλη την ιστορία και γνωρίζουμε ότι το γενετικό τραύμα είναι αιτία. Έχει 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, μια τραγική επέτειο γιορτάσαμε μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις Παρασκευή 29 Μαΐου ου . Σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στοχεύει να ανοίξει αυτές τις πληγές, κάνοντας μια γιορτή της πτώσης στην Αγία Σοφία, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάγνωση του λεγόμενου «στίχου νίκης» του Κορανίου.
Αλλά μέσα στους αιώνες, υπό κατοχή και δικτατορία, κατά τη διάρκεια εμφύλιων και παγκόσμιων πολέμων, και ακόμη και όταν πολιορκούνταν από έναν αόρατο εχθρό με τη μορφή του Covid-19, οι Έλληνες πολέμησαν με ένα ανυπόφορο πνεύμα και θάρρος για τη διατήρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θυμόμαστε τους δύο νεαρούς άνδρες, τον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντας, οι οποίοι στις 30 Μαΐου 1941 διακινδύνευαν τη ζωή τους καθώς κατέρριψαν τη ναζιστική σημαία από την κορυφή της Ακρόπολης. Θυμόμαστε τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος βάδισε στη Σελμά της Αλαμπάμα μαζί με τον Martin Luther King Jr. πριν από 55 χρόνια, το 1965.
Σύμφωνα με τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου:
«Ήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία όπου ήμουν πολίτης τρίτης κατηγορίας. Έτσι, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Τζούνιορ έκανε τον περίπατό του στο δικαστήριο της Σέλμα της Αλαμπάμα, αποφάσισα να τον ενώσω γιατί αυτή είναι η ώρα μου για εκδίκηση εναντίον όλων. “
Ο Αρχιεπίσκοπος αφηγείται περαιτέρω πώς οι νέοι Έλληνες μετανάστες αντιμετώπισαν μεγάλο μέρος του ίδιου μίσους και βίας κατά τα τέλη του περασμένου αιώνα καθώς ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Στις 3 Ιουνίου 2020, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος βάδισε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, σε μια ειρηνική διαμαρτυρία καταγγέλλοντας τη δολοφονία του Louisville EMT, Breonna Taylor.
«Ήρθα εδώ στο Μπρούκλιν σήμερα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος, «Για να είμαι αλληλέγγυος με τις αδερφές μου και τους αδελφούς μου των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταστραφεί σοβαρά. Ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς βία οποιουδήποτε είδους, και ευχαριστώ όλους εκείνους που εμπλέκονται, επειδή η βία προκαλεί μόνο περισσότερη βία. Πρέπει να μιλήσουμε και να μιλήσουμε δυνατά ενάντια στην αδικία στη χώρα μας. Είναι ηθικό καθήκον και υποχρέωση μας να διατηρούμε την αγιότητα κάθε ανθρώπου. Αντιμετωπίσαμε μια πανδημία σοβαρής σωματικής ασθένειας, αλλά η πνευματική ασθένεια στη χώρα μας εκτείνεται ακόμη πιο βαθιά και πρέπει να θεραπευτεί με ενέργειες καθώς και με λόγια. Και έτσι, θα συνεχίσω να παραμένω στην παραβίαση μαζί με όλους εκείνους που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα για κάθε πολίτη καλής θέλησης, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή την εθνική τους καταγωγή. “
Το Αμερικανικό Ελληνικό Συμβούλιο δεσμεύεται για τη δικαιοσύνη και την επιδίωξη της ευτυχίας όλων των ανθρώπων. Η αποστολή μας να υποστηρίξουμε τον Ελληνισμό, επεκτείνεται όχι μόνο για τους Έλληνες και τους Κύπριους, αλλά και για όλους εκείνους των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, διότι η υπεράσπιση πρέπει να βασίζεται σε αλήθεια, κατανόηση και δικαιοσύνη για όλους.
Καταδικάζουμε όλες τις πράξεις μίσους και διακρίσεων και καταγγέλλουμε εκείνους που διαταράσσουν ειρηνικές, δημοκρατικές διαδηλώσεις με πράξεις βίας και καταστροφής.
Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μάθουν τη δική μας ιστορία, για τη βία και το μίσος που διαπράχθηκαν κατά των πρώτων Ελλήνων μεταναστών που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρέπει να τερματίσουμε όλες τις μορφές ρατσισμού και διακρίσεων και όπως έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιακώβος το 1965 και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος μόλις χθες, πρέπει να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη και την ισότητα, όχι μόνο για εκείνους μεταξύ μας που μοιράζονται τη φυλή ή τη θρησκεία μας, αλλά και για όλους τους ανθρώπους.
Ελπίζω όλοι να μείνετε ασφαλείς και να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε τη δική μας ιστορία μεταναστών. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά και, ως έθνος, θα χρειαστεί το θάρρος να τις αντιμετωπίσουμε!
Τζιμ Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου