Breaking

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Κορονοϊός: Η Ξάνθη διαβρώνει τον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας

Χωριό Μύκη, Ξάνθη.

Στα 251 ανέρχονται τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα από τις 4 Ιουνίου με τα 137 από αυτά να εντοπίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Σε επιφυλακή για τον έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού στην Βορειοανατολική Ελλάδα, βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές προκειμένου να περιορίσουν την έξαρση εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία αλλάζει τα συνολικά δεδομένα της χώρας. Όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που συλλέγει ο ΕΟΔΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 4 Ιουνίου στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί 251 νέα κρούσματα, εκ των οποία τα 137 εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη και δη την Ξάνθη. Με περισσότερα από 100 κρούσματα στο συγκεκριμένο νομό, διαπιστώνει κανείς ότι η έξαρση της επιδημίας στη χώρα και η αλλοίωση της εικόνα αποδίδεται στην μη τήρηση των μέτρων στην περιοχή μετά την άρση της καραντίνας.
Την ίδια ώρα, η περιοχή της Αττικής όπου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα (περίπου το 52,5%) από το σύνολο των 3203 από την αρχή της πανδημίας, φαίνεται να μην έχει εντοπίσει πάνω από 18 νέα περιστατικά.
Επίσης από τις εισερχόμενες πτήσεις εκτιμάται ότι περίπου 25 άτομα είναι εκείνα τα οποία δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα και βρέθηκαν θετικά στους σχετικούς ελέγχους.
Τα παραπάνω δεδομένα εξετάζουν ενδελεχώς οι υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι θετικό το γεγονός ότι οι εστίες της επιδημιολογικής έξαρσης είναι πολύ συγκεκριμένες. Από την άλλη μεριά αφενός διατείνονται ότι ίσως χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα, αφετέρου αναφέρουν ότι η πορεία της επιδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε μια περιοχή αν δεν υπάρχει συμμόρφωση.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία ΕΟΔΥ και ΠΟΥ, οι περιοχές όπου ο ιός δεν κατάφερε να εξαπλωθεί είναι το Νότιο Αιγαίο (μόλις 11 κρούσματα τα οποία πλέον δεν θεωρούνται ενεργά), τα Επτάνησα (14 κρούσματα επίσης μη ενεργά), το Βόρειο Αιγαίο (15 κρούσματα), η Ήπειρος (16 κρούσματα) και η Κρήτη (21 κρούσματα). Οι εν λόγω γεωγραφικές περιοχές, για την τελευταία τουλάχιστον εβδομάδα, δεν έχουν εμφανίσει καμία αύξηση κρούσματος ενώ διατηρούν από την αρχή της πανδημίας ιδιαίτερα μικρό αριθμό περιστατικών.
Αντίθετα οι περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα, έχουν σημειώσει έξαρση και αυτό αποδίδεται στις μουσουλμανικές κοινότητες και την κοινωνικότητα των κατοίκων λόγω του Μπαϊραμιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκαν 43 νέα κρούσματα κορονοϊού στην περιφέρεια της Ξάνθης, μετά 38 εξ αυτών στο Δήμο Μύκης και ειδικότερα τα 36 στο χωριό Εχίνος, ενώ 5 εντοπίστηκαν στο Δήμο Ξάνθης. Σημειώνεται ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώνεται σε μία μέρα μετά τις 23 Απριλίου και τα περισσότερα τα οποία έχουν εντοπιστεί στον Εχίνο. Μάλιστα λόγω της έξαρσης της επιδημίας εκεί, ο ΕΟΔΥ "επέστρεψε" στην ημερήσια έκδοση επιδημιολογικού δελτίου.
Συνολικά από τα 55 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν πριν λίγο από τον ΕΟΔΥ, τα 6 αφορούν στο Νομό Ροδόπης, και μάλιστα λόγω αυτών αποφασίστηκαν χθες μέτρα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 3 εντοπίζονται σύμφωνα με πληροφορίες στην Πέλλα και 2 στην Αττική.
Θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι μόνο 1 κρούσμα εντοπίστηκε σε ταξιδιώτη πτήσης, ο οποίος είναι λογικά τουρίστας καθώς καταγράφεται ως άτομο χωρίς μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.
Από την άλλη μεριά ανησυχία προκαλεί η επίπτωση της επιδημίας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθώς ήδη υπήρξαν δύο νεκροί το τελευταίο 24ωρο από τον Εχίνο.
Υπενθυμίζουμε ότι προχθές αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων στον Ίασμο Κομοτηνής από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κι ενώ εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα κορονοϊού κατά τη διάρκεια ιχνηλάτισης ενός επιβεβαιωμένου. Η κίνηση έγινε προκειμένου να μη λάβει η επιδημία την έκταση που έχει ήδη σημειωθεί στην Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου