Breaking

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Σε μια σύγκρουση με την Τουρκία η Ελλάδα θα είναι μόνη της

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις με την Τουρκία και τις προσφυγικές ροές μίλησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις και θεωρεί ότι οι συγκυρίες την ευνοούν για να περάσει πράγματα που διεκδικεί, ανέφερε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Μας δοκιμάζει και κανείς δεν έχει δείξει ότι μπορεί να την εμποδίσει», συνέχισε.
Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ κρίσιμη την κατάσταση, με την Ελλάδα να έχει θέσει «κόκκινες» γραμμές, ωστόσο χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα σε διπλωματικό κυρίως επίπεδο είπε ο κ. Αποστολάκης ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει να δείξουμε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε πίσω για λόγους ειρήνης και ησυχίας».
Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και δημιουργούν αντιπαραθέσεις με την Τουρκία σχετίζονται με τον ορισμό του ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τόνισε αναφορικά με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική διπλωματία κατά την οποία προέχει η ανακήρυξη της ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
«Αίγυπτος και Ισραήλ δεν θέλουν να κλείσουν το παράθυρο της συνεργασίας με Τουρκία»
«Πρέπει, λοιπόν, να ενισχυθούν οι συμμαχίες, ωστόσο πολλές είναι οι χώρες (πχ Αίγυπτος και Ισραήλ) που δε θέλουν να κλείσουν εντελώς το παράθυρο μελλοντικής συνεργασίας με τη γείτονα».
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε πως σε μια ενδεχόμενη κρίση τύπου Ιμίων, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε μόνοι μας, αν και υπάρχει υποστήριξη από την Αμερική και την Ε.Ε. «Αν χρειαστεί να έρθουμε σε σύγκρουση κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε μόνοι μας. Πρέπει να κάνουμε αυτούς τους υπολογισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με σχεδιασμό και προοπτική.
Δεν συμφέρει τον Ερντογάν το θερμό επεισόδιο
Όσο αφορά ένα πιθανό θερμό επεισόδιο από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον του Ερντογάν.
«Όσο η δουλειά του γίνεται με τις διπλωματικές του κινήσεις, με τις συμμαχίες του, με τους εκβιασμούς και με τα ψέματα που λέει για το διεθνές δίκαιο δεν χρειάζεται να κάνει θερμό επεισόδιο. Το θερμό επεισόδιο έχει άλλα θέματα» ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Για τα προσφυγικό είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο, ωστόσο η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη, ο Έβρος πολύ καλά φυλαγμένος, το πρόβλημα θα υπάρξει στη θάλασσα. «Εκεί υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και επιτήρηση», κατέληξε
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου