Breaking

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020

«ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΒΑΝ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΙ ΠΑΙΔΙΑ;». Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ! «ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ». ΌΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

4b3306_1-758x468

«Να προσέχετε τα παιδιά σας! Το παιδομάζωμα ξεκίνησε από την Βόρεια Ελλάδα και φτάνει μέχρι τα νησιά του Νότου. Πρόκειται για ένα μαύρο αυτοκίνητο, τύπου βαν. Το είδαν στην Καβάλα, μετά στην Χαλκιδική λίγες μέρες αργότερα στην Θεσσαλονίκη , τώρα και στη Αθήνα. Εντοπίζει παιδιά που παίζουν ανέμελα, μακριά από την προσοχή των γονιών τους, τα πλησιάζει, σταματάει δίπλα τους, ανοίγει την πόρτα του και απομακρύνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα έχοντας αρπάξει τα ανήλικα».

Πάνω κάτω αυτή είναι η ιστορία που τις τελευταίες ημέρες έχει φωλιάσει σε blogs και facebook για να σπείρει τον πανικό σε γονείς ολόκληρης της Ελληνικής επικράτειας.
Και το έχει καταφέρει. Το σενάριο φτιαγμένο για να τρομάξει τους πάντες, γιατί βρίσκεται παντού. Δεν είναι στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη ή στην Λάρισα. Είναι βαν, έχει ρόδες και πάει παντού, όπου υπάρχουν παιδιά. Και πάνω απ’ όλα είναι Μαύρο!
Το τηλεφωνικό κέντρο του enikos.gr έχει «σπάσει» τις τελευταίες ώρες. Είναι γονείς, που έντρομοι, αλλά διακριτικά, προσπαθούν να μάθουν από τους δημοσιογράφους, αν γνωρίζουν, σε «ποια περιοχή μαζεύει σήμερα παιδιά».
Ακούστε τώρα την αλήθεια:
Από την έρευνα που κάναμε, εντοπίσαμε πολλά οχήματα τύπου βαν, μαύρα, να κινούνται στην Ελλάδα, ωστόσο κανένα δεν προκύπτει να έχει αυτήν την δράση.
Δεν μαζεύουν παιδιά.
Η αστυνομία αναφέρει ότι δεν έχει γίνει καμία επώνυμη καταγγελία σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας ή της επικράτειας που να αφορά σε αρπαγή ανηλίκου από «το μαύρο βαν που περιοδεύει στην Ελλάδα».
Σίγουρα κανένας γονιός δεν θα είχε καταγγείλει ανώνυμα την απώλεια του παιδιού του.
Οι γονείς οφείλουν, για πολλούς λόγους, να προσέχουν τα παιδιά τους, ωστόσο δεν θα πρέπει να τους ανησυχεί αυτό το μαύρο βαν το οποίο τελικά κινείται μόνο στο ίντερνετ για να σπείρει τον πανικό.
Οι ιστορίες
Το σενάριο, είναι γνωστό και έχει πολλές παραλλαγές: Στην πρώτη, ένα λευκό βαν, με μια ηλικιωμένη στη θέση του συνοδηγού πλησιάζει παιδιά στο δρόμο και, είτε με «υποσχέσεις», είτε με τη βία, τα επιβιβάζει στο αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα, τα παιδιά πωλούνται για εμπόριο οργάνων κ.α.
Στη δεύτερη παραλλαγή, παιδιά «στοχοποιούνται» σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα παιχνιδιών, λούνα παρκ. Όταν διαφεύγουν της προσοχής των γονιών, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, μια γυναίκα –το σενάριο τη θέλει τσιγγάνα- τα αρπάζει. Μάλιστα, το σενάριο θέλει την απαγωγέα με τους συνεργούς της, να οδηγεί το παιδί που έχει αρπάξει στην τουαλέτα, να το κουρεύει και να του αλλάζει ρούχα, ώστε να διαφύγει εύκολα.
Υπάρχει και η άλλη ιστορία: Αυτή του μαύρου αυτοκινήτου (συνήθως BMW ή Mercedes) με τα φιμέ τζάμια, στο οποίο επιβαίνει ένα καλοντυμένο ζευγάρι, το οποίο αρπάζει παιδιά. «Μαρτυρίες» μάλιστα έχουν καταγράψει το ζευγάρι να αρπάζει παιδιά το ίδιο 24ωρο από την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, την Ελευσίνα, το Μεταξουργείο, τον Κολωνό, τη Θεσσαλονίκη, τον Πύργο, την Καλαμάτα και άλλες πόλεις. «Αρκετες» αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, που κοινοποιούνται από χιλιάδες θύματα, θέλουν τρία από τα απαχθέντα παιδιά να έχουν βρεθεί νεκρά, με χειρουργικές τομές, αφού τους είχαν αφαιρεθεί ζωτικά όργανα για να πουληθούν στη μαύρη αγορά. Η ιστορία αυτή είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις που ανάγκασαν τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την ΕΛΑΣ να βγάλουν ανακοινώσεις και να ξεκαθαρίσουν ότι ουδέποτε έχει υπάρξει τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.
Αυτοί οι αστικοί μύθοι, οι οποίοι «κυκλοφορούσαν» από στόμα σε στόμα, από τη δεκαετία του ’80, ακόμα, τώρα διαδίδονται με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς υπάρχει και το Διαδίκτυο. Έτσι, σχεδόν καθημερινά, blogs, sites, αλλά κυρίως λογαριασμοί σε κοινωνικά δίκτυα διασπείρουν τις ιστορίες, τις οποίες υποτίθεται πως έζησε κάποιος κοντινός άνθρωπος του εκάστοτε γράφοντα. Και γιατί να το κάνει κάποιος αυτό; Το Like Farming, η προσέλκυση επισκεψιμότητας, η κάκιστη αίσθηση του χιούμορ ή τα… πέντε λεπτά δημοσιότητας, είναι αρκετοί λόγοι για να το δικαιολογήσουν.
«Αρπαγές ανηλίκων από εξαφανίσεις δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν διαπιστωθεί ούτε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ούτε για βιασμό, ούτε για εμπόριο οργάνων ή κάτι παρόμοιο. Κάποια περιστατικά που μιλούν για συγκεκριμένα βαν, αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο ποτέ δεν αποδείχθηκαν ούτε μας καταγγέλθηκε μία συγκεκριμένη αρπαγή ή κάποια περίεργη εξαφάνιση ανηλίκου», τονίζει ο Παναγιώτης Παπαντώνης, με μεγάλη εμπειρία στο Τμήμα Αναζήτησης Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
Το ότι πρέπει ως γονιός κανείς να προσέχει το παιδί του και να λαμβάνει κάποια μέτρα είναι λογικό. Ειδικά όταν είναι μαζί με το παιδί σε μεγάλους χώρους, δεν πρέπει να το αφήνει από κοντά του και πρέπει να φροντίζει να είναι συνεχώς μαζί του. Και από τέτοια περίπτωση, όμως, δεν έχει τύχει να υπάρξει αρπαγή», υπογραμμίζει ο κ. Παπαντώνης, βάζοντας τέλος στα σενάρια τρόμου που αναπαράγονται από δεκάδες ιστοσελίδες.
25η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 14η συνεχή χρονιά, με αφορμή την 25η Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα: «Οι Εξαφανίσεις Παιδιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του προκειμένου να βρεθεί το παιδί που εξαφανίστηκε και να γυρίσει ασφαλές στην οικογένειά του χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σήμερα, όλοι μαζί, αποδεικνύουμε περίτρανα ότι η σύμπραξη και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν πρότυπο για τα διεθνή δεδομένα και κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει στην Ευρώπη». Συμπληρωματικά τόνισε: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρπαγές από τρίτα άγνωστα άτομα που κυκλοφορούν σε μαύρα τζιπ! Υπάρχουν γονικές αρπαγές όπου –δυστυχώς- τα παιδιά είναι τα θύματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους. Ας μην δημιουργούμε τον πανικό στους γονείς αλλά και στα παιδιά χωρίς να έχουμε απτά στοιχεία».
Φυσικά η αξία μιας ζωής είναι ανεκτίμητη και δεν πρέπει να χάνετε ούτε μία και Καλό είναι να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας και εννοείται πως πρέπει να υπάρχει πάντα η μέριμνα και ο φόβος , αλλά αυτή η βλακώδης δημιουργία πανικού , δεν βοηθά . Ίσα – ίσα , κάνει μεγάλο κακό και , αν όντως κάποτε συμβεί ( που ευχόμαστε να μην συμβεί ) , να μην δοθεί η δέουσα προσοχή
Και δεν εννοούμε το παιδί που μπορεί να το πήρε ο χωρισμένος γονέας που δεν του έδωσαν την επιμέλεια ή μάλωσε με τη γυναίκα του ή απο Ρομά , που μπορεί να είναι πολύ σοβαρό και εκείνο αλλά δεν το εξετάζουμε εδώ , αλλά υποθέσεις / αναρτήσεις που αφορούν το διαδίκτυο με δήθεν απόπειρες απαγωγής παιδιών .
Ο εντοπισμός των εξαφανισθέντων προσώπων είναι μια από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας που προβλέπεται από το άρθρο 124 του ΠΔ 141/1991 και σε αυτό δίνουν μεγάλη βαρύτητα η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και όλα τα τμήματα Ασφαλείας
Συμβουλές :
Για τόσο σοβαρά θέματα μην κοινοποιείτε χωρίς κανένα έλεγχο ό,τι δείτε
Κάντε έναν έλεγχο στα γνωστά έγκυρα τοπικά ειδησεογραφικά sites και όχι το κάθε blog που έκανε ο Μπάμπης και η Μαρίκα και το katoraxoula.blogspot.gr
Ενημερωθείτε απο την σελιδα της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.astynomia.gr/ . Δεν είναι δυνατόν να γίνει απόπειρα απαγωγής παιδιών και να μην βγει δελτίο τύπου από την ΕΛ.ΑΣ
Επικοινωνηστε με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής που θα αναφέρει το αρθρο για εξακρίβωση . Τηλέφωνα θα βρείτε στην επίσημη σελίδα της ΕΛ.ΑΣ http://www.astynomia.gr/ και στα δεξιά ”αναζήτηση υπηρεσίας”
Επικοινωνηστε με το Χαμόγελο Του Παιδιού http://www.hamogelo.gr/
Ψάξτε σοβαρά στοιχεία στα άρθρα που διαβάζετε . Ένα βαν άσπρο ή κίτρινο παλιό αυτοκίνητο , με μια γυναίκα ή δυο άντρες στην ταδε περιοχή δεν είναι σοβαρά στοιχεία και τρέχα γύρευε
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές τέτοιες ιστορίες – μαύρο τζιπ, άσπρο βαν, γύφτοι, γριές και άλλα γραφικά .
Και θα κλείσουμε το αρθρο λέγοντας ξανά πως τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει να χαλαρώσουν . Ούτε τα παιδιά τους να εμπιστεύονται στον καθένα , αλλά απαράδεκτο όμως να τρομοκρατείς γονείς με τέτοια παραπληροφόρηση .
Η αξία μιας ζωής είναι ανεκτίμητη και δεν πρέπει να χάνετε ούτε μία
Καιρός να σταματήσετε μερικοί να παίζεται στο παιχνίδι κάποιων ανεγκέφαλων που θέλουν να γελάνε σκορπώντας τον πανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου