Breaking

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Η αυθεντική συνταγή για καρπουζόπιτα από τη Μήλο

Η καρπουζόπιτα  γεμίζει τα πρωινά και τα απογεύματα της Μήλου με την αρωματική της γλύκα. Λιτή, καλοκαιρινή λιχουδιά που απαντάται σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, στη Μήλο όμως, εξευγενίζεται και η φήμη της κορυφώνεται.

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια, μικροφτιαγμένη στο σερβίρισμα, βγαίνει σε κάτι τρίγωνα ισοσκελή ή σκαληνά, κλεισμένα στο σουσάμι κομμάτια.
Στο καθένα, ξεχωρίζουν αδέξια κομμάτια καρπουζιού σαν καλοκολλημένα ψηφιδωτά,, ενωμένα απόλυτα, ενώ η μυρωδιά της κανέλας είναι διάχυτη και παντρεμένη με μια σταγόνα μέλι.
Συνδυασμός που σκοντώνει, απρόσμενος και συγχρόνως εθιστικός. Όταν η νησιώτικη κουζίνα έχει ντέρτια, δημιουργεί εκληκτικές γεύσεις!
Δοκιμάστε την με τον καφέ ή το τσάι, στο πρωινό ή το απόγευμα. Η καρπουζόπιτα τρώγεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι όμως ζεστή. Μια μπάλα παγωτό κάνει τον συνδυασμό δροσερό και προσθέτει γευστικούς πόντους.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για ένα ταψί φούρνου περί τα 45×32 εκατ. καρπουζόπιτα είναι:
1.200 γραμ. καρπούζι (ζυγισμένο χωρίς τη φλούδα)
1 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το άλειμμα του ταψιού (2-3 κ.σ.)
15 γεμάτες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γραμ. σουσάμι λευκό
1 κ.σ. κανέλα + 1/2 κ.σ. για την επιφάνεια
3 κ.σ. μαύρες σταφίδες ή 200-250 ml χοντροσπασμένα καρύδια (όχι σκόνη)
1 κ.σ. μέλι
3-5 κ.σ. ζάχαρη (ανάλογα με το καρπούζι και τη γεύση σας)
Διαδικασία:
Προσθέτετε στο καρπούζι τη ζάχαρη (όχι όλη απ’ την αρχή – κρατήστε 1 κ.σ.), το μέλι, το ελαιόλαδο και την 1 κ.σ. κανέλα. Ανακατεύετε πάντα καλά. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας ώστε τα υλικά να ενώνονται. Κρατήστε κι εδώ 2-3 κ.σ. (βλ. σημείωση). Βάζετε τα καρύδια ή τις σταφίδες, αν τα χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει να έχετε ένα μείγμα σαν χυλό, όχι πολύ πηχτό. Δοκιμάστε και διορθώστε την γλύκα του, χωρίς όμως υπερβολές.
Λαδώνετε πολύ καλά το ταψί του φούρνου στη βάση και τα τοιχώματα. Πασπαλίζετε με το μισό σουσάμι και με κουτάλα αδειάζετε ομοιόμορφα το μείγμα. Το ύψος του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1.5 εκατ.
Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι και την κανέλα (1/2 κ.σ.).Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, ελέγχοντας αν έχει ψηθεί η καρπουζόπιτα στις γωνίες και από κάτω (βλ. βασικές σημειώσεις στην αρχή του άρθρου). Αν όχι, αφήστε άλλα 4-5 λεπτά, ανάλογα και με τον φούρνο.
Βγάλτε απ’ τον φούρνο και αφήστε την καρπουζόπιτα να κρυώσει κάπως (10-15 λεπτά) πριν την κόψετε σε κομμάτια, πρώτα κάθετα και οριζόντια, και μετά διαγώνια.
Πηγή: pandespani.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου