Breaking

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Γουατεμάλα: Ξανάρχισαν οι απελάσεις μεταναστών αεροπορικώς από τις ΗΠΑ

Γυναίκα με μάσκα στη Γουατεμάλα

Γυναίκα με μάσκα στη Γουατεμάλα  AP

Οι πτήσεις αυτές πυροδότησαν εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Γουατεμάλα, καθώς δεκάδες από τους επαναπατρισθέντες μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Οι αρχές των ΗΠΑ ξανάρχισαν αυτή την εβδομάδα να μεταφέρουν αεροπορικώς Γουατεμαλτέκους που αποφάσισαν να απελάσουν στην πατρίδα τους, έπειτα από μια παύση αρκετών εβδομάδων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Γουατεμάλας.
Οι πτήσεις αυτές πυροδότησαν εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Γουατεμάλα, καθώς δεκάδες από τους επαναπατρισθέντες μετανάστες και αιτούντες άσυλο διαγνώστηκε κατόπιν ότι είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Μια πρώτη πτήση με μετανάστες έφθασε στη Γουατεμάλα προχθές Τρίτη
Η δεύτερη αναμένεται να αφιχθεί σήμερα Πέμπτη, διευκρίνισε το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. Η Πατρίσια Λετόνα, εκπρόσωπος της διπλωματίας της Γουατεμάλας, διευκρίνισε ότι σε κάθε αεροσκάφος επιβιβάζονται περίπου 50 μετανάστες και αιτούντες άσυλο και ότι αναμένονται στη χώρα άλλες δύο πτήσεις την προσεχή εβδομάδα.
Αν και οι πτήσεις με ασυνόδευτους ανήλικους από τις ΗΠΑ συνεχίστηκαν, γενικά οι πτήσεις με τις οποίες επαναπατρίζονται μετανάστες στη Γουατεμάλα ανεστάλησαν περί τα μέσα του Μαΐου. Η κυβέρνηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι ανέφερε ότι οι άνθρωποι υπό απέλαση θα υποβάλλονται σε εξετάσεις και μόνο υπήκοοι της χώρας οι οποίοι βρίσκονται σε κέντρα κράτησης της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) θα επιβιβάζονται στα αεροσκάφη.
«Η απόφαση (να επαναληφθούν οι πτήσεις) ελήφθη στη βάση τεχνικών υγειονομικών δεδομένων», σύμφωνα με τη Λετόνα.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ άσκησε πίεση στην κυβέρνηση της Γουατεμάλας προκειμένου να συνεχίσει να υποδέχεται μετανάστες υπό απέλαση παρά τις ανησυχίες πως αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά σε απομακρυσμένες κοινότητες.
Η είδηση ότι οι πτήσεις ξαναρχίζουν προκαλεί αντιδράσεις στη Γουατεμάλα από οργανώσεις υπεράσπισης των μεταναστών και των προσφύγων.
Ο Μάουρο Βερσελέτι, ιερέας και διευθυντής του ασύλου προσφύγων Casa del Migrante («Το σπίτι του μετανάστη») ανέφερε ότι η απόφαση που πήρε η Ουάσινγκτον είναι «μεγάλο λάθος» και δεν θα βοηθήσει την κατάσταση στη Γουατεμάλα.
«Το μόνο που θα προκαλέσει είναι κι άλλο ρατσισμό εναντίον αυτών που επιστρέφουν στην ίδια τους τη χώρα», είπε ο ιερωμένος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Είμαστε ακόμα κλειστά, θα ανοίξουμε ξανά αφού η καμπύλη της πανδημίας αρχίσει να κατεβαίνει», διευκρίνισε.

Πηγή: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου