Breaking

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Τι θα προβλέπει το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο.



Τις 11 σημαντικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το νομοθέτημα – σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της Ν.Δ.- θα βρεθεί σύντομα σε καθεστώς διαβούλευσης και θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή.Οι βασικές αλλαγές και τα χαρακτηριστικά του νομοθετήματος σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • Ενιαίο κείμενο που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στην αναγνώριση, στην υποδοχή, στη διαδικασία εξέτασης, στην δικαστική προστασία. Nομοθετικό πλαίσιο εύχρηστο για τους εφαρμοστές του δικαίου. Δικαίωμα των προσώπων που εισέρχονται στη χώρα να γνωρίζουν ποιο είναι πράγματι το νομοθετικό καθεστώς. Ενιαίο κείμενο που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στην αναγνώριση, στην υποδοχή, στην διαδικασία εξέτασης, στην δικαστική προστασία.
  • Προσφυγή στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών προϋποθέτει δικόγραφο με λόγους. Κατ’ ανάλογη εφαρμογή της Διοικητικής Δικονομίας που εφαρμόζεται επί όλων των υποθέσεων είτε αφορούν αλλοδαπούς είτε Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκύπτει: Επιτάχυνση διαδικασιών και δυνατότητα επιστροφών από τον πρώτο βαθμό.
  • Δικαίωμα παραμονής των αιτούντων στη χώρα έως την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας εξέτασης της αίτησης προστασίας στον πρώτο βαθμό. Με αυτές τις ρυθμίσεις μπορούν να επιταχυνθούν οι επιστροφές και από τον 1ο βαθμό.
  • Επιδόσεις και σε πληρεξούσιο δικηγόρο ή σύμβουλο ή αντίκλητο.Πλασματική επίδοση σε περίπτωση μη εντοπισμού. Με τις σχετικές ρυθμίσεις όπως επεξηγούν πηγές του κυβερνώντος κόμματος επιταχύνονται οι επιστροφές και τρέχουν οι προθεσμίες για την τελεσιδικία των αποφάσεων.
  • Δεν υπάρχει ανασταλτικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων. Με αυτή τη ρύθμιση επιταχύνονται οι επιστροφές.
  • Το δικαίωμα πρόσβασης χορηγείται μόνο 6 μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος και εφόσον δεν έχει ληφθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό από την αρμόδια αρχή και η καθυστέρηση δεν μπορεί να αποδοθεί στον αιτούντα. Περαιτέρω, το δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία ανακαλείται αυτοδικαίως σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, η οποία δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, και οι αιτούντες δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Έτσι, το ελληνικό Σύστημα Ασύλου παύει να προσελκύει πρόσωπα που επιθυμούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και σχεδιάζεται μόνο για όσους πραγματικά χρήζουν διεθνούς προστασίας
  • Σε περίπτωση που οι αλλοδαποί, κατά την υποδοχή, δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα, αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτηση τους εξετάζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
  • Με αυτές τις ρυθμίσεις δεν μπαίνουν στο σύστημα όσοι εξαρχής ακόμα και πριν την καταγραφή τους δεν συμμορφώνονται. Όσοι ενταχθούν στο σύστημα και δεν συμμορφώνονται εξετάζονται με απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου αν μεν τύχουν προστασίας να αποχωρήσουν από τις δομές, αν δε απορριφθούν τα αιτήματά τους να επιστραφούν.
  • Κράτηση των αιτούντων ανεξαρτήτως αν προηγουμένως κρατούνταν ήδη, για συγκεκριμένους λόγους και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Έτσι, επιταχύνονται οι επιστροφές, καθώς σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος ο αιτών κρατείται κατά συνέπεια είναι ευχερής ο εντοπισμός του
  • Κράτηση χωρίς συνυπολογισμό των προγενέστερων διαστημάτων κράτησης. Επέρχεται επιτάχυνση στις επιστροφές, διότι πλέον δεν αποτελεί κέρδος η υποβολή παρελκυστικών αιτημάτων.
  • Η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των κέντρων έχει ως συνέπεια τη διακοπή της στέγασης και υπό προϋποθέσεις επιφέρει τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων. Έτσι, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες, η πάταξη της παραβατικότητας και το αίσθημα Ασφάλειας στις Δομές για τους διαμένοντες σε αυτές.
  • Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας.Απαιτείται ρητά ειδική αιτιολογία στις ιατρικές βεβαιώσεις. Οι ευάλωτοι ρητώς προβλέπεται ότι τυγχάνουν ειδικών συνθηκών υποδοχής και δεν εξαιρούνται από τις διαδικασίες εξέτασης στα σύνορα εφόσον έχουν την κατάλληλη υποστήριξη. Με τη ρύθμιση -πλέον- μόνο οι πραγματικά ευάλωτοι θα προστατεύονται.
ΠΗΓΗ: vouliwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου