Breaking

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

Σοβαρή εμπλοκή ανοικτά της Λιβύης –Τουρκικά πολεμικά συνοδεύουν πλοίο με όπλα -Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο

Ένα κανονικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη ανοικτά της Λιβύης με πρωταγωνίστρια και πάλι την Τουρκία.
Παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Διάσκεψης του Βερολίνου για εμπάργκο όπλων στις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη, η Τουρκία εξακολουθεί να τροφοδοτεί με όπλα την πλευρά του Σάρατζ.

Πληροφορίες που διακινούνται μέσω των social media αναφέρουν ότι τουρκική φρεγάτα, ενισχυμένη με πυραύλους επιφάνειας-αέρος βρίσκεται ανοικτά της Λιβύης, προκειμένου να συνδράμει στην -αποτυχημένη μέχρι στιγμής- επιχείρηση του στρατού της κυβέρνησης της Τρίπολης να ελέγξει την Σύρτη, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χάφταρ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ύποπτο για μεταφορά οπλισμού στη Λιβύη θεωρήθηκε τουρκικό πλοίο που έπλεε νωρίς το πρωί ανοιχτά της Λιβύης.
Το πλοίο «Cirkin» με σημαία Τανζανίας, συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες και φαίνεται να έχει προορισμό τη Λιβύη.
Η διοίκηση ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» που έχει αποστολή τη τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη έκρινε ότι το πλοίο μπορεί να μεταφέρει παράνομο οπλισμό. Έτσι δόθηκε διαταγή για απονήωση ελικοπτέρου από τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που μετέχει στην επιχείρηση να ελέγξει το πλοίο, αλλά μέσω ασυρμάτου η μία τουρκική φρεγάτα το κάλεσε να απομακρυνθεί, καθώς -όπως είπε- το Cirkin τελεί υπό την προστασία της Τουρκίας
Το ελικόπτερο, μετά από εντολή της ευρωπαϊκής διοίκησης της επιχείρησης επέστρεψε στην ελληνική φρεγάτα, ενώ συνεχίστηκε η παρακολούθηση των τουρκικών πλοίων από τις δυνάμεις της IRINI.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, πως η Ελλάδα δεν θα κάνει τίποτα λιγότερο από το να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της, ενώ έκανε και μια αποκάλυψη για την ΑΟΖ και την Αίγυπτο
«H Ελλάδα είναι έτοιμη και για το κακό σενάριο, αλλά πιστεύω ότι συμφέρον της Τουρκίας είναι μια καλή σχέση με την Ελλάδα. Ευελπιστώ ότι κανείς από την τουρκική πλευρά δε θα λειτουργήσει παράλογα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (10.06.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών «καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται κατ’ ελάχιστον να επιτρέψει την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων. Δεν έχει δικαίωμα. Η Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι μπορεί να πιέζει την Ελλάδα να υπαναχωρήσει από δεδομένα νομικά, κατά το διεθνές δίκαιο, εθνικά συμφέροντα. Δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο από το να προασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντα μας, αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης διαχρονικά».
Ξεκαθάρισε δε ότι «τα εθνικά δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Η κύρια (ελληνοτουρκική) διαφορά είναι της υφαλοκρηπίδας». Και όπως πρόσθεσε «η Τουρκία δε συνεργάζεται στο κάλεσμα για συζήτηση και επίλυση όλων των θεμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του ΣΑ του ΟΗΕ στο Κυπριακό».
Όσον αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί όπου και όποτε θέλει η Ελλάδα. Ερωτηθείς, δε, σχετικά με το τουρκικό casus belli, απάντησε πως «απειλή πολέμου δεν νοείται στον σύγχρονο κόσμο»
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «μεθαύριο στο συμβούλιο Εξωτερικών θα είμαστε μαζί από το Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό μου, στην ίδια οθόνη, τοποθετούμενοι για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η σημειολογία δεν πρέπει να διαφεύγει, και η Γαλλία είναι ισχυρή χώρα».

Η συμφωνία για την ΑΟΖ «μεγάλωσε» την Ελλάδα

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρα μας μεγάλωσαν» είπε ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την ιστορική συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία.
«Σαράντα χρόνια προσπαθούσαμε κι έγινε τώρα. Νομίζω το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματα του και να το αφήνεις στις επόμενες γενιές είναι κάτι εξαιρετικό. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρας μας μεγάλωσαν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς για αντίστοιχες συμφωνίες με την Αλβανία και την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι το 2009 είχε επιτευχθεί συμφωνία με τα Τίρανα, την οποία ακύρωσε ομόφωνα το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.
«Η Ελλάδα έχει φιλοδοξία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, και με την Τουρκία, και να χαρακτηρίσει τις οικονομικές ζώνες προς όφελος των κοινωνιών και των λαών» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.
πηγή: Onalert.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου