Breaking

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Το σώμα και το παρελθόν της Mia Khalifa ανήκουν μόνο στην ίδια



Η Mia Khalifa είναι μια γυναίκα που καθημερινά δέχεται χιλιάδες σχόλια υποτίμησης ή μίσους. Κυρίως από όσους τελικά κλικάρουν τα βίντεό της.

Aυτό το κείμενο προέκυψε ως μια συνέχεια ενός άλλου που είχαμε κάνει πριν λίγες μέρες και αφορούσε την πορνογραφία και το πώς αποτελεί -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέσο διαπαιδαγώγησης. Σε αυτό το κομμάτι, λοιπόν, ήθελα να αναλύσω λίγο περισσότερο την ενοχή γύρω από την πορνογραφία και τελικά γύρω από το σεξ. Και η Mia Khalifa είναι μια πολύ καλή τέτοια περίπτωση.
Η Khalifa είναι μια γυναίκα που έγινε διάσημη σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα σε λίγους μήνες. Πριν μπει στη βιομηχανία του πορνό, η ίδια φαινόταν να τα έχει όλα τακτοποιημένα. Είχε κάνει καλές σπουδές στην Ιστορία όντας πτυχιούχος του University of Texas at El Paso. Ήδη από τα 18 της παντρεμένη με το αγόρι που είχε από το Λύκειο. Τα πάντα πήγαιναν σύμφωνα με το πλάνο της οικογένειας της. Η ίδια όμως είδε την πορνογραφία ως έναν τρόπο να επαναστατήσει. Ναι κάνει κάτι τελείως έξω από τα καθιερωμένα. Όπως δήλωνε και η ίδια: “Σόκαρα ακόμα και τον εαυτό μου”. 
Μέσα από μια μόλις τρίμηνη συμμετοχή της στη βιομηχανία του πορνό, η Mia Khalifa έγινε μια από τις πιο γνωστές πορνοστάρ. Πιο συγκεκριμένα, πρωτοεμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2014. Μόλις λίγους μετά, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, το Pornhub ανακοίνωνε ότι επρόκειτο για την πορνοστάρ με τις περισσότερες αναζητήσεις στο site. Αυτή η εκτόξευση βέβαια δεν ήρθε τυχαία και τελικά δεν της εξασφάλισε και τόσα χρήματα.
Παρότι υπάρχει η φήμη ότι η ίδια κολυμπάει στα εκατομμύρια λόγω αυτής της τρίμηνης συμμετοχής της σε ταινίες πορνό, η ίδια έσπευσε να το διαψεύσει. Και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Σε μια συνέντευξη που έδωσε και δημοσιεύτηκε στο youtube, η Mia Khalifa τόνιζε ότι έβγαλε μόλις 12.000 δολάρια από όλη αυτή τη διαδικασία. Χωρίς να πάρει ούτε δολάριο περισσότερο αφού αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της. Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων που συνεχίζουν να πλουτίζουν μέσα από την επιτυχία της. Η είκονα, λοιπόν, της ακτιβίστριας που κλαίει πάνω από τα εκατομμύριά της διαψεύδεται και αυτή.
Η επιτυχία της Khalifa εξάλλου προέκυψε ως εκμετάλλευση διαφόρων στερεοτύπων που τελικά ιντρίγκαραν το κοινό. Πρώτα από όλα, τα χαρακτηριστικά της. Παρότι η ίδια δεν είναι μουσουλμάνα αλλά καθολική χριστιανή, η βιομηχανία του πορνό την παρουσίασε ως τέτοια προκείμενου να τραβήξει το κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι το βίντεο όπου η ίδια κάνει σεξ φορώντας hijab είναι και αυτό που ξεσήκωσε τη μεγαλύτερη θύελλα διαμαρτυριών. Η ίδια αποκάλυψε ότι ιδίως μετά από αυτό δεχόταν απειλές για την ίδια της τη ζωή. Αργότερα, μάλιστα, όταν στα γυρίσματα του βίντεο είχε ακούσει τι ήθελαν να κάνει, είπε στους παραγωγούς “θέλετε να με σκοτώσετε έ;”. Εκείνοι απλά γέλασαν. H ίδια χωρίς εμπειρία στον χώρο δέχτηκε. Και ως αποτέλεσμα υπέστη έναν αδιανόητο σε όγκο cyber-bullying που είμαι σίγουρος ότι πολύ λίγοι από εμάς θα άντεχαν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια φωτογραφία με ένα εκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους που απειλούσε ότι θα την αποκεφαλίσει. Πλάι βέβαια σε έντονες κριτικές και ακραίο μίσος. Μισώντας τη όμως το κοινό την αναζητούσε όλο και περισσότερο στα διάφορα porn sites. Και το μίσος αυτό δεν αφορά μόνο τον Λίβανο ή τις διάφορες μουσουλμανικές χώρες. Η Mia Khalifa -ιδίως από τότε που αποφάσισε να σταματήσει το πορνό- δέχεται συνεχώς υποτιμητικά σχόλια στην καλύτερη ήσχόλια μίσους στη χειρότερη. Σίγουρα τα έχετε δει και στην Ελλάδα κάτω από μια είδηση για κάτι που είπε ή έκανε. Άσχετο πλέον με την πορνογραφία. Πολλές φορές μάλιστα, τα μέσα ΜΜΕ μπορεί αν κλείνουν το μάτι για αυτά τα σχόλια. Μπορεί να παρουσιάζουν ξέρω’γω μια άποψη που εξέφρασε. Ταυτόχρονα να ειρωνεύονται διακριτικά ως έναυσμα για έναν ας τον πούμε λιγότερο διακριτικό σχολιασμό.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον; Ότι συνήθως αυτά τα σχόλια αυτά έρχονται από ανθρώπους που την παρακολουθούν. Από ανθρώπους που θα πατήσουν το λινκ με οποιαδήποτε είδηση την αφορά. Που βλέπουν και ξαναβλέπουν δωρεάν τα διάφορα βίντεο που εκείνη έβγαλε χωρίς να πλέον να πληρώνονται. Κατά βάση, οι ίδιοι οι άνθρωποι που τη μισούν είναι και οι άνθρωποι που βλέπουν τα βίντεό της, την παρακολουθούν. Δίνουν τα κλικς τους. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι μια πολύ καλή ένδειξη όχι μόνο υποκρισίας, όσο και ενοχής.
Η Mia Khalifa εδώ και καιρό προσπαθεί να διαχειριστεί το παρελθόν της. Προσπαθεί να δείξει ότι πλέον δεν είναι πορνοστάρ. Το κάνει ακόμα και σήμερα, ενώ έχουν περάσει πολλά χρόνια από την απόφασή της. Όταν παράτησε την πορνογραφία, ήταν παντελώς μόνη στον κόσμο αλλά καθόλου άγνωστη σε αυτόν. Η οικογένεια της την είχε αποκληρώσει. Η επιστροφή στον Λίβανο είναι εκτός πλάνων ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής της. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η δημόσια εικόνα της. Η ίδια προσπάθησε πολύ για να βρει δουλειά. Και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο να το κάνει.  Ο λόγος είναι ότι γύρισε μερικές ταινίες πορνό.
Η ιστορία της όμως δείχνει ότι πίσω από τη φαινομενική απελευθέρωση που προσφέρει το πορνό ως μια καθημερινή σύνδεσή του χρήστη του ίντερνετ με το σεξ, υπάρχουν σε αυτό πολλά σκοτεινά σημεία. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτό είναι πολύ συχνή. Την ίδια στιγμή -ιδίως για τις γυναίκες πορνοστάρ- η επιλογή να απομακρυνθούν από τον χώρο είναι για την κοινωνία σχεδόν απαγορευτική. Οι γυναίκες πορνοστάρ βιώνουν την καταπίεση από μια σεξιστική κοινωνία που δεν τις αφήνει να διαχειριστούν το σώμα τους όπως θέλουν. Από την ίδια κοινωνία βέβαια που το αναζητάει μαζικά. Σχεδόν εμμονικά. Και αργότερα, όταν πιθανόν αποφασίσουν κάτι διαφορετικό για τον εαυτό τους και το σώμα τους, δεν τις αφήνει να διαχειριστούν ούτε το παρελθόν τους. Θαρρείς και ανήκει κάποιο από αυτά σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από τις ίδιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου