Breaking

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Οι επόμενες 12 μέρες – Θέλει ο Ερντογάν πόλεμο; Αυτή είναι η απάντηση

1

Ο διεθνής παράγοντας και το μήνυμα στην Αίγυπτο…

Είναι προφανές πως το θέμα του ORUC REIS αποτελεί μια πρώτη βολιδοσκόπηση για τις αντιδράσεις της Ελλάδας αλλά και του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία).

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, δεν δείχνει να είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας, ένα θερμό επεισόδιο. Αυτό γιατί μέχρι σήμερα, μέσω της καταναγκαστικής πολιτικής και της απειλής χρήσης βίας, η γείτονα έχει αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό θα δοκιμάσει, ενδεχομένως, και με την Ελλάδα.
Εκτιμάται, λοιπόν, πως η Τουρκία, σε πρώτη φάση, θα εξετάσει τις αντοχές και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας με μεγάλη προσοχή, κλιμακώνοντας τις ενέργειές της ανάλογα με τα γεγονότα. Βέβαια δεν πρέπει ποτέ να αποκλειστεί το όποιο ατύχημα-απρόοπτο, από το οποίο θα πυροδοτηθεί σύγκρουση.
Υπό νορμάλ, όμως, συνθήκες, από το να προκαλέσει ανοικτά την Ελλάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην οποία βρίσκονται πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις, πιθανόν η Άγκυρα να αρχίσει σεισμικές έρευνες, αν αρχίσει, σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία έχει συμπεριλάβει στην NAVTEX που εξέδωσε, σε αντίθεση με την αιγυπτιακή, την οποία απλά αγγίζει, θέλοντας να εκφοβίσει το Κάιρο και να μην προχωρήσει σε οριοθέτηση με την Αθήνα.
Στην περίπτωση, όμως, απουσίας ισχυρής διεθνούς αντίδρασης και αποφασιστικότητας εκ μέρους της Ελλάδας, τότε η Άγκυρα ίσως προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό.
Εντούτοις, η προκλητικότητα του Ερντογάν δεν πρέπει να ταυτίζεται με την παραφροσύνη. Δεν είναι τρελός ή παράφρων. Ο «Σουλτάνος» και οι ισλαμιστές του γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως απέναντί τους δεν βρίσκονται οι Κούρδοι της Συρίας ή ο Χάφταρ, αλλά η Ελλάδα. Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, και οι δύο πλευρές θα υποστούν απώλειες.
Η διαφορά, ωστόσο, είναι πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της αξιοπρέπεια. Αντίθετα, το ισλαμικό καθεστώς στην Τουρκία μπορεί να αντέξει τους εσωτερικούς και διεθνείς κλυδωνισμούς των απωλειών που θα υποστεί μετά και από το στραπάτσο στον Έβρο;
Στην ελληνική κυβέρνηση, πάντως, αναμένουν ότι τις επόμενες 12 ημέρες, μέχρι τις 2 Αυγούστου, θα εξελιχθεί ένας ιδιότυπος πόλεμος νεύρων από την τουρκική πλευρά και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου