Breaking

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Τράπεζες: Πάνω από 20 δισ. τα δάνεια σε αναστολή πληρωμής


Χρήματα
Χρήματα  EURO BANKNOTES. EURO CURRENCY. EURO MONEY. CLOSE-UP OF A ROLLED EURO BANKNOTES ON WOODEN TABLE
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα στεγαστικά με το θέμα της κρατικής επιδότησης να κλείνει από μέρα σε μέρα.

Μάχη με τον χρόνο αφενός για να δώσουν βαθιές ανάσες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊου και αφετέρου για να περιορίσουν το νέο κύμα κόκκινων δανείων, δίνουν καθημερινά τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.
Κοινή δράση και για τους δύο παραπάνω στρατηγικούς άξονες είναι το πάγωμα δανείων στο οποίο έχουν επιδοθεί μαζικά από την αρχή που ξέσπασε η κρίση οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών στο news247.gr υπολογίζεται ότι από τη χορήγηση των οριζόντιων αναστολών πληρωμής στα μέσα Μαρτίου έως και σήμερα χρήση της δυνατότητας έκαναν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ανεξόφλητο ύψος δανείων άνω των 20 δισ. ευρώ. Πρακτικά το ποσό αυτό μεταφράζεται ότι ως το τέλος του χρόνου έχουν παγώσει οι πληρωμές για το 22% του ενήμερου χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές «πρόκειται ουσιαστικά για δάνεια τα οποία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ενήμερα, εξυπηρετούμενα ρυθμισμένα και ρυθμισμένα σε πρώιμη καθυστέρηση (σ.σ. έως 90 ημέρες), ενώ οι αντίστοιχοι δανειολήπτες επλήγησαν από τις συνέπειες των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
Είναι προφανές ότι η παραπάνω «δεξαμενή» ρυθμισμένων δανείων οριοθετεί και την κύρια μάζα από την οποία είναι πολύ πιθανό να προκύψει το μεγαλύτερο μέρος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τον λόγο αυτό, με τη λήξη των αναστολών, οι τράπεζες ετοιμάζονται να προσφέρουν λύσεις αναχρηματοδότησης, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις ταμειακές ροές και το διαθέσιμο εισόδημα επιχειρήσεων και νοικοκυριών για τους επόμενους 12 με 24 μήνες.
Οι τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι μόνο μικρό μέρος των παραπάνω δανείων θα μετατραπούν σε NPEs, λόγω των μέτρων κρατικής στήριξης, των αναχρηματοδοτήσεων και των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας, οι οποίες ενισχύονται από το ύψος των επιδοτήσεων του κυοφορούμενου ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στα στεγαστικά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση των NPEs αναμένεται να έχει το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δόσεων δανείων με υποθήκη σε πρώτη κατοικία (στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων) καθώς η φιλοσοφία, η έκταση και η διάρκειά του συμβάλλει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στην ενίσχυση της «κουλτούρας» πληρωμών, μέχρις ότου ξεπερασθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Τα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς το θέμα της κρατικής επιδότησης στεγαστικών δανείων δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού αναμένεται να κλίσει από μέρα σε μέρα με την συμφωνία κυβέρνησης Θεσμών για το πρόγραμμα – γέφυρα.
Το μέτρο της κυβέρνησης που στοχεύει να υποστηρίξει την πλειονότητα των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν κόκκινο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018, καθώς και τους συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί επίσης, είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες, καθώς θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών από 1,7 εκατομμύρια δανειολήπτες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, οι 330.000 έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, συνολικού ποσού 20 δισ. ευρώ. Στις κατηγορίες των εξυπηρετούμενων και των δανείων σε ρύθμιση περιλαμβάνονται 250.000 δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 είναι "κόκκινα".
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση προκειμένου να επιδοτήσει το σύνολο των δόσεων και των 330.000 δανείων μέχρι 9 μήνες, θα χρειαστεί περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, όμως το ποσό αυτό θα περιοριστεί σημαντικά, γιατί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας που τελικά θα συμφωνηθούν θα χαμηλώσει την τελική περίμετρο των δικαιούχων δανειοληπτών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι τελικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει τελικά τα 500 εκατ. ευρώ.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι με το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των δανείων όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό να ανακουφιστούν οικονομικά περί τους 300.000 δανειολήπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου