Breaking

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

Σύψας: Ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα –«Έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε στη β.Ελλάδα»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη χώρα σχετικά με τον κορονοϊό έκρουσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Ο προβληματισμός για τα εισαγόμενα κρούσματα, οι συμβουλές προς τους νησιώτες και η ανεξέλεγκτη κατάσταση στις ΗΠΑ.
Ανήσυχος για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Χτύπησε… καμπανάκι για την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα μιλώντας για μια πυρκαγιά που δεν σβήνει, φοβάται τα εισαγόμενα κρούσματα, ενώ έκανε λόγο για καταστροφική κατάσταση στις ΗΠΑ.
Παρά το “καμπανάκι” για τη βόρεια Ελλάδα πάντως, η κατάσταση για κρούσματα από τον τουρισμό φαίνεται να είναι ελεγχόμενη κάτι για το οποίο βοηθούν και τα πολλά τεστ όπως είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Τα νέα είναι καλά. Από τα 28 κρούσματα σήμερα μόνο τα 7 ήταν από τα ταξιδιώτες, ενώ τα υπόλοιπα 21 ήταν ”ντόπια” κρούσματα. Το πρόβλημα είναι η βόρεια Ελλάδα, η Ξάνθη. Εκεί έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε. Αλλά και σε άλλα σημεία της βορείου Ελλάδας φαίνεται πως υπάρχουν μετακινήσεις ανθρώπων που εργάζονται στο εξωτερικό, όπως  στη Γερμανία και πηγαινοέρχονται στη Θράκη. Εποχικοί εργάτες από χώρες των Βαλκανίων που πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα ενδεχομένως να κάνουν διασπορά. Δηλαδή πολλά κρούσματα μπορεί να είναι εισαγόμενα», ήταν τα λόγια του κ.Σύψα για να συμπληρώσει. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι απόλυτα ελεγχόμενος, τα κρούσματα είναι λίγα εκεί, αλλά έχουμε το ζήτημα στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι σήμερα το ανησυχητικό».

Γιατί δεν… ηρεμεί ο Εχίνος

Για το γεγονός ότι ο Εχίνος παρόλο που είναι σε καραντίνα αρκετό καιρό έχει ακόμα κρούσματα εξήγησε. «Οταν γίνει διασπορά του ιού στην κοινότητα τότε είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε το φαινόμενο. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξει διασπορά και να μην γίνουν συνωστισμοί. Έτσι παρά τα μέτρα συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα».
Σχετικά με τα κρούσματα που είχαμε την Πέμπτη στη βόρεια Ελλάδα και κατά πόσο αυτά μπορούν να προκαλέσουν συναγερμό εξήγησε: «Οι αριθμοί των κρουσμάτων σχετίζονται με την κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας. Σε Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία έχουμε μια έξαρση της επιδημίας. Προκαλούν ανησυχία,  είναι κάτι το οποίο ελέγχεται κάθε μέρα και όταν χρειάζεται λαμβάνονται και μέτρα όπως έγινε στη Θράκη».

«Οι ντόπιοι να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τις αποστάσεις στα νησιά»

Αναφορικά με τις περιπτώσεις όπως αυτή της Καρπάθου που ένας Ελληνομερικανός είχε βρεθεί αρνητικός στο τεστ, κυκλοφόρησε στο νησί μετά αποδείχθηκε θετικός ο κ. Σύψας εξήγησε. «Δυστυχώς θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα με αρνητικά τεστ και ασυμπτωματικούς, που δεν μπαίνουν καραντίνα γιατί δεν προβλέπεται. Αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα, μετά από κάποιες ημέρες παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο όλες αυτές τις μέρες θα έχουν διασπείρει τον ιό. Το δίδαγμα είναι ότι όταν ανοίγουμε τον τουρισμό μας χωρίς καραντίνα, όπως κάνουμε εμείς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα μέτρα απόστασης. Οι ντόπιοι στα νησιά να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια το μέτρο της απόστασης για να μην έχουμε διασπορά. Μπορεί να είναι ένας ασυμπτωματικός φορέας».
Όσον αφορά στο γεγονός ότι έχουμε ασυμπτωματικά κρούσματα το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα ο κ. Σύψας ανέφερε: «Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει επειδή κάνουμε περισσότερα τεστ και ελέγχουμε πιο πολλούς ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο τσεκάραμε άτομα με συμπτώματα. Ο μεγάλος αριθμός των τεστ δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε και ασυμπτωματικούς. Ετσι έχουμε μια καλύτερη εικόνα της επιδημίας. Και φαίνεται πως και το χειμώνα είχαμε πολλές ασυμπτωματικές λοιμώξεις που δεν διαγνώσαμε».

«Η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα φαινόμενο που δεν ελέγχεται»

Σχετικά με το αν προκαλεί ανησυχία η κατάσταση στις ΗΠΑ σχολίασε: «Το δίδαγμα είναι ότι δυστυχώς το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για να προλάβουμε την καταστροφική έξαρση της επιδημίας είναι η απόσταση, όπως και να λαμβάνουμε γρήγορα μέτρα και ιδίως αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπου δεν έγινε αυτό το μέτρο έγκαιρα σε πολιτείες της Αμερικής υπήρχε πρόβλημα. Όσοι κυβερνήτες έλαβαν μέτρα δεν είχαν σημαντικό πρόβλημα. Η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα φαινόμενο που δεν ελέγχεται. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαττώσουμε τις συνέπειες, το μέτρο είναι η απόσταση και να μην επιτρέπουμε στον ιό να διασπείρεται».
Ο τουρισμός σε καιρό πανδημίας είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα το οποίο υποκρύπτει πολλούς κινδύνους, ανέφερε ο Νίκος Σύψας.
Μιλώντας στο OPEN TV, ο ίδιος ανέφερε ότι, πιστεύω ότι έχουμε ετοιμαστεί όσο μπορούσαμε να ετοιμαστούμε με το σύστημα που έχουμε βάλει, όπως οι έλεγχοι που γίνονται πριν φτάσει ο τουρίστας στο αεροδρόμιο αλλά και με τους ελέγχους που γίνονται μετά. Όλοι οι τουρίστες είναι επώνυμοι, ξέρουμε πού μένουν, ενώ ξέρουμε και το κινητό τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής επιδημιολογίας.
«Ξεκινάμε τον τουρισμό σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση, με την έννοια ότι έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει επαγρύπνηση, παρακολουθούμε τα στοιχεία κάθε μέρα και η πολιτεία θα μπορέσει να παρέμβει αν κάτι δεν πάει καλά», ανέφερε στη συνέχεια.
Αναφορικά με το εμβόλιο, παρά τις θετικές ανακοινώσεις που γίνονται κατά  περιόδους, ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο, καθώς δεν έχουν τελειώσει οι κλινικές δοκιμές. «Εάν όλα πάνε καλά το επόμενο διάστημα, θα χρειαστούμε ακόμα πολύ χρόνο για την διάθεση κάποιου εμβολίου» ανέφερε ο Νίκος Σύψας.
Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι η χώρα προετοιμάζεται καθημερινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν οδηγίες για το πως λειτουργούν οι υπηρεσίες και όλοι οι τομείς της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα, ταυτόχρονα αυξάνονται οι διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες των φαρμάκων που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ πλέον και οι πολίτες είναι αρκετά εκπαιδευμένοι ώστε να συμπεριφερθούν σωστά  σε περίπτωση δεύτερου κύματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου