Breaking

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Καστελόριζο: Αδειάζει από τουρίστες το νησί μετά την ένταση στο Αιγαίο




Στο νησί παραθερίζουν, μεταξύ άλλων, Βέλγοι, Ιταλοί και Γερμανοί

Κύμα αποχωρήσεων τουριστών και ακυρώσεων κρατήσεων από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία του Καστελόριζου φέρνουν οι ελληνοτουρκικές αερομαχίες πάνω από το ακριτικό νησί. «Ελληνικά και τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν για περισσότερο από δυόμιση ώρες πάνω από τον ουρανό του Καστελόριζου. Γύρω στις 16:00 έσπασαν το φράγμα του ήχου, προκαλώντας δυνατό θόρυβο.
Οι τουρίστες φοβήθηκαν και μπήκαν στα κινητά τους για να ενημερωθούν και να δουν τι έγινε. Λίγο αργότερα μάζεψαν άρον, άρον τις πετσέτες και τις ομπρέλες από την παραλία και έφυγαν για τα δωμάτιά τους ενώ όσοι κοιμούνταν ξύπνησαν από τον εκκωφαντικό ήχο» περιέγραψε στο ethnos.gr ο τουριστικός πράκτορας του νησιού, Κωνσταντίνος Παπουτσής.
Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, τα τουριστικά πρακτορεία γέμισαν από θορυβημένους τουρίστες και επισκέπτες που έκοβαν εισιτήριο επιστροφής με το πρώτο καράβι για Ρόδο. Τα τηλέφωνα «σπάνε» στα τουριστικά πρακτορεία του ακριτικού νησιού. «Μας ρωτούν πως είναι τα πράγματα ενώ κάποιοι προχωρούν σε ακυρώσεις για τον Αύγουστο. Το απόγευμα της Τρίτης είχαμε κίνηση από τουρίστες που έκοβαν εισιτήριο για να φύγουν με το καράβι το πρωί της Τετάρτης».
Ενδεικτικό του μουδιάσματος που επικρατεί είναι και το τηλεφώνημα που δέχτηκε ο κ. Παπουτσής από καπετάνιο υπερπολυτελούς θαλαμηγού, η οποία πλέει ανοιχτά της Κύπρου και υπολόγιζε να «δέσει» τις επόμενες μέρες στο Καστελόριζο «Με ρώτησε αν είναι ασφαλές να δέσει στο νησί με όλα αυτά που ακούει και διαβάζει. Χρειαζόμαστε στήριξη από την Πολιτεία. Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός.
Ήδη χάσαμε ενάμιση μήνα και αν χάσουμε και τον Αύγουστο πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα. Όταν κάποιος κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και το ίντερνετ και βομβαρδίζεται από ειδήσεις τρόμου είναι λογικό να φοβηθεί και να ακυρώσει και να μην έρθει στο νησί».
Ασυνήθιστα μεγάλη κίνηση τουριστών που κατηφόριζε το πρωί της Τετάρτης προς το λιμάνι κατέγραψε και ο φούρναρης της Μεγίστης, ο κ. Θωμάς «Εμείς γελάμε γιατί έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τις αερομαχίες αλλά οι τουρίστες φοβήθηκαν», είπε στο ethnos.gr ο κ. Θωμάς. Ανήσυχοι είναι και όσοι εργάτες βρίσκονται στο νησί και απασχολούνται σε οικοδομικές και άλλες εργασίες. «Δεν τα βλέπουμε καλά τα πράγματα, είναι η μόνιμη έκφρασή τους».
Ελάτε για διακοπές στο Καστελόριζο
Λίγες ώρες μετά τις ελληνοτουρκικές αερομαχίες, η ηρεμία επέστρεψε στο νησί την Τετάρτη με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία. Στο νησί παραθερίζουν, μεταξύ άλλων, Βέλγοι, Ιταλοί και Γερμανοί. Οι περισσότεροι, ωστόσο, δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και συνεχίζουν κανονικά τις διακοπές τους. «Οι ντόπιοι δεν φοβούνται. Έχουν συνηθίσει. Είναι στο πετσί μας. Ζούμε με αυτό.
Κρατάει χρόνια αυτή κολόνια. Σε καθημερινή βάση έχουμε αερομαχίες και παραβιάσεις στη θάλασσα. Η Τουρκία είναι απέναντί μας στα 800 μέτρα. Βέβαια, οι αερομαχίες τις περισσότερες φορές ήταν μικρότερης διάρκειας, συνήθως 5 λεπτών. Αυτήν τη φορά διήρκησαν δύο με δυόμιση ώρες» δήλωσε στο ethnos.gr o αντιδήμαρχος Μεγίστης, Δημήτρης Αχλαδιώτης.
Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος μετά τις σημερινές αποχωρήσεις τουριστών «Παλιότερα τέτοια εποχή είχαμε πάνω από 1.000 τουρίστες στο νησί. Τη Δευτέρα, βλέπαμε κίνηση στα πρακτορεία του νησιού με κόσμο να ψάχνει τρόπο να αποχωρήσει. Να σου φύγει ο τουρίστας και να ψάχνεις πελάτη με το κιάλι είναι κάτι άσχημο.
Το Καστελόριζο είναι ασφαλής προορισμός. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και οι δυνάμεις που έχει πάνω το νησί είναι αρκετές για να προστατέψουν το νησί.
Ελάτε για διακοπές στο Καστελόριζο. Συνεχίζουμε να σας περιμένουμε».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου