Breaking

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Αλκοόλ: Τι να προσέξετε για να μη σας παχύνει

Αλκοόλ: Τι να προσέξετε για να μη σας παχύνει | vita.gr

Μερικά χρήσιμα tips για να απολαμβάνετε το ποτό σας χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας...

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που βασίζεται στην ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση είναι το κλειδί για επιτυχημένη απώλεια βάρους. Το να μένετε πιστοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα διατηρώντας υπό έλεγχο την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων σας δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαμβάνετε πού και πού ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό σας ή ένα δροσιστικό κοκτέιλ κατά την έξοδό σας. Ωστόσο, υπάρχουν  ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, έτσι ώστε να απολαμβάνετε το ποτό σας χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας.


Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται ανεξέλεγκτα, οι θερμίδες που περιέχει μπορούν να τινάξουν την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους στον αέρα. Σκεφτείτε ότι 1  γραμμάριο αλκοόλ σάς δίνει 7 θερμίδες και πρακτικά 2-3 ποτά σε μία καλοκαιρινή έξοδο μπορεί να ισοδυναμούν με ένα μικρό γεύμα, αυξάνοντας μάλιστα στη συνέχεια την επιθυμία σας για ανθυγιεινό φαγητό.
Φυσικά, ο αριθμός των θερμίδων δεν είναι ίδιος για όλα τα αλκοολούχα ποτά, αλλά ποικίλλει ανάλογα την περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλ. Υπάρχουν δηλαδή ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12% (σε πολύ δυνατές μπίρες), το κρασί με περιεκτικότητα περίπου 12% και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα, όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40% αλκοόλ.
Όπως καταλαβαίνετε, η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες. Επομένως, αν προσέχετε το βάρος σας καλό είναι να προτιμάτε ποτά με όσο το δυνατόν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το κρασί. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασί περιέχει 80-100 θερμίδες, ένα κουτάκι μπίρας (330 ml) γύρω στις 150 θερμίδες, μια μερίδα σκέτου ποτού όπως βότκα, ουίσκι, τζιν, ρούμι ή ούζο περίπου 100-120 θερμίδες, ενώ ένα κοκτέιλ μπορεί να περιέχει 200-300 ή και περισσότερες θερμίδες.
Επίσης, βασικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο του ποτού σας παίζει και το τι άλλο περιέχει, με την προσθήκη αναψυκτικών, χυμού, ζάχαρης κ.ά. να ανεβάζει τις θερμίδες.

Έξυπνα tips για να απολαύσετε το ποτό σας χωρίς να χαλάσετε τη δίαιτά σας


*Μην πίνετε με άδειο στομάχι


Φροντίστε να καταναλώσετε ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα προτού πιείτε αλκοόλ, αφού όταν έχετε άδειο στομάχι, επιταχύνεται η απορρόφηση της αλκοόλης.

*Κατεβάστε ρυθμό


Καθώς πίνετε το ποτό σας, προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα και να πίνετε νερό, ώστε να αποτρέψετε τα δυσάρεστα συμπτώματα του αλκοόλ και να περιορίσετε την κατανάλωσή του. Υπολογίστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό και σίγουρα θα καταλήξετε να πιείτε λιγότερο αλκοόλ από όσο πίνατε παλαιότερα.

*Αποφύγετε τα συνοδευτικά


Μαζί με το ποτό σας πιθανότατα θα έρθει και ένα μπολάκι με πατατάκια ή κρακεράκια, τα οποία καλό είναι να αποφύγετε, καθώς είναι ιδιαίτερα φορτωμένα με αλάτι και κατ’ επέκταση μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία σας για αλκοόλ. Αν υπάρχει η δυνατότητα, καταναλώστε ως συνοδευτικό στικς λαχανικών ή ανάλατους ξηρούς καρπούς.

*Σκεφτείτε τι θα φάτε στη συνέχεια


Το αλκοόλ αυξάνει την όρεξή μας για φαγητό και όπως όλοι ξέρουμε μετά από μία νυχτερινή έξοδο είναι πιο πιθανό να αναζητήσουμε ένα σουβλάκι παρά μια σαλάτα. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, προτού φύγετε από το σπίτι σας, προετοιμάστε ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα το οποίο θα σας περιμένει μετά την έξοδό σας. Έτσι, θα έχετε ήδη έτοιμη μια υγιεινή επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου