Breaking

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020

Κορονοϊός: Θετικό στοιχείο τα μηδενικά κρούσματα από πτήσεις

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ". (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επιδημιολόγοι, θεωρώντας δικαιολογημένη την πορεία των νέων κρουσμάτων. Χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων και όχι αυστηρά μέτρα.


Τις 4000 πλησιάζουν τα συνολικά κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα από το ξέσπασμα της επιδημίας κορονοϊού με το 15% αυτών να έχουν εμφανιστεί μέσα στον Ιούλιο. Μάλιστα στην περιοχή της Αττικής φαίνεται να έχουν εντοπιστεί περί τα 115 νέα κρούσματα, όμως περίπου 35 θεωρούνται εισαγόμενα. Την ίδια στιγμή ελεγχόμενη φαίνεται η κατάσταση στις πύλες τις χώρες και είναι θετικό το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε χθες εκεί κανένα νέο κρούσμα. 
Οι αριθμοί αυτοί δεν ανησυχούν ιδιαίτερα του επιδημιολόγους. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού Rt βρίσκεται στο 0,4, επίπεδο ικανοποιητικό για τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Μάλιστα οι ειδικοί ανέμεναν μεγαλύτερη ταχύτητα στην κυκλοφορία του κορονοϊού μετά το άνοιγμα των πτήσεων και του τουρισμού όμως αυτό δεν φαίνεται αν επιβεβαιώνεται μέσα στον Ιούλιο
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα οι επιστήμονες εξηγούν ότι αφενός δεν αποτελούν έκπληξη, και η αύξησή τους στα 300 μέσ στον Ιούλιο, δεν αποκλίνει από όσα έδιναν και τα μαθηματικά μοντέλα. Επίσης τα εισαγόμενα κρούσματα από τη στιγμή που κινούνται σε λογικά επίπεδα θεωρούνται διαχειρίσιμα γιατί μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν εύκολα.
Επίσης στα αεροδρόμια η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των θετικών στα αεροδρόμια , λέει ο κ. Παρασκευής. Με βάση τα στοιχεία για την κυκλοφορία των περίπου 300 μέχρι τώρα εγχώριων κρουσμάτων, οι ειδικοί θεωρούν πως η επιδημία είναι διαχειρίσιμη και ότι δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των εγχώριων επαφών με τα εισαγόμενα κρούσματα.
Επίσης αναφέρει ότι ακόμη και αν δούμε περισσότερα περιστατικά σε ημερήσια βάση το επόμενο διάστημα, η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται τα μέτρα , λέει ο κ. Παρασκευής, περιγράφοντας το καλό σενάριο του επόμενου διαστήματος. Το λιγότερο καλό σενάριο είναι να εκδηλωθούν τοπικές επιδημίες ανά τη χώρα, ιδίως σε τουριστικούς προορισμούς
Υπενθυμίζουμε ότι το απόγευμα του Σαββάτου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 19 νέα κρούσματα και 3983 συνολικά.
Αναλυτικότερα όσον αφορά στα νέα κρούσματα:
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 9 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • 1 κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,
  • 1 κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
Από το σύνολο των κρουσμάτων το 54.7% είναι άνδρες, ενώ 1088 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2044 (51.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Επίσης 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (8.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Στους 124 ανέρχονται οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 406040 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6146 (1.5%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 45326 (11.2%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 91 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν εντοπίστηκε κανένα νέο εισαγόμενο κρούσμα σε πύλες εισόδου στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης το διήμερο 15-16/7 έγιναν 1.366 και 1.437 τεστ αντίστοιχα σε επιβάτες που ταξίδεψαν απευθείας από βρετανικά αεροδρόμια στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα όλων των τεστ, και των δύο ημερών, ήταν αρνητικά.
Σημειώνεται ότι στα δρομολόγια περιλαμβάνονταν απευθείας πτήσεις από το Μπέρμινχαμ και το Μάντσεστερ, περιοχές όπου έχουν καταγραφεί υψηλά επιδημιολογικά φορτία. Σε πτήσεις τράνζιτ, από το Λονδίνο μέσω Παρισιού και Λάρνακας, βρέθηκαν δύο κρούσματα. Ιχνηλατήθηκαν οι επαφές τους και έχουν απομονωθεί.
Τα μαζικά τεστ στις πτήσεις από τη Βρετανία συνεχίζονται και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου