Breaking

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Αντίστροφη μέτρηση για νέα έκτακτα μέτρα-Μητσοτάκης: Στις 11 το πρωί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Εν αναμονή αποφάσεων μετά και το αρνητικό ρεκόρ των 203 νέων κρουσμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας (10.08.2020) καθοριστικής σημασίας τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο κ, Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου της τηλεδιάσκεψης για την επιδημία του Covid – 19. Στο τραπέζι της συζήτησης θα πέσουν σκέψεις για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στα πρότυπα του Πόρου. Σκοπός, η αποκλιμάκωση της έξαρσης της νόσου στην Ελλάδα.

Για να ανασχεθεί το κύμα της εξάπλωσης, η Πολιτεία – επιστήμονες, αρμόδιοι φορείς και κυβέρνηση – επεξεργάζεται τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων. Εκτιμήσεις θέλουν να εξετάζεται η επιβολή τοπικών lockdown, με “μοντέλο” τον Πόρο και πιο πίσω, της καραντίνας στην Ξάνθη.

Έτσι μετά την ανακοίνωση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις εκκλησίες και την απαγόρευση των πανηγυριών, σειρά παίρνουν τα εστιατόρια, τα μπαρ και γενικότερα ο χώρος της μαζικής εστιάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν πληροφορήσει εκπροσώπους του κλάδου ότι πιθανότατα από την Δευτέρα θα ισχύει νέο ωράριο, 07:00 – 23:00.

Μέχρι πότε θα ισχύσει

Πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου είναι το νέο ωράριο να ισχύσει έως και την εβδομάδα μετά το Δεκαπενταύγουστο όμως η επιδημιολογική πορεία θα δείξει εάν θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα.

Εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο και κυρίως για τα μπαρς και τα κλαμπς που τα περισσότερα ανοίγουν μετά τα μεσάνυχτα. Όπως σημείωσαν ο κλάδος έχει πληγεί ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι με την πτώση του τζίρου να είναι της τάξης του 50% στο σύνολο των καταστημάτων. Παράλληλα δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το πως θα εφαρμοστεί το μέτρο από την στιγμή που την ευθύνη για την τήρηση του θα την έχει η επιχείρηση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αντίστοιχα μέτρα έχουν πάρει ήδη στην Ισπανία όπου η κυβέρνηση της Καταλονίας από τα Ιουλίου έχει απαγορεύσει την λειτουργία των κλαμπς και των μπαρ μετά τις 12 το βράδυ. Παράλληλα έχουν απαγορευθεί και τα υπαίθρια πάρτι υπό την απειλή προστίμου έως 15.000 ευρώ σε όσους συμμετέχουν σε αυτά.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Νικόλαος Σύψας αποδίδει την έξαρση της επιδημίας στη συμπεριφορά χαλάρωσης αλλά και στα φαινόμενα συνωστισμού, όπως τα πάρτι, χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενες προφυλάξεις.

Για τη διασπορά της νόσου ανά την Ελλάδα, ο ίδιος την αποδίδει στις εσωτερικές μετακινήσεις, λόγω καλοκαιριού, από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια.

Επίσης, η αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου στα χερσαία σύνορα της χώρας, απέδωσε τα μέγιστα, καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα είναι και τα λιγότερα.

Την αναγκαιότητα να ελεγχθεί άμεσα η διαμορφούμενη κατάσταση με την έξαρση του Covid – 19 επισημαίνει και η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κ. Λινού εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού και τη διασπορά του ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Με την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων, σημειώνει, σταδιακά αυξάνονται και οι διασωληνώσεις στα νοσοκομεία αναφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα επερχόμενα νέα μέτρα

Για να ανασχεθεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων, η Πολιτεία – επιστήμονες, αρμόδιοι φορείς και κυβέρνηση – επεξεργάζεται τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Ημέρα – ορόσημο θεωρείται η Δευτέρα (10.08.2020) καθώς είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για επανεξέταση της κατάστασης υπό το φως των νέων δεδομένων, δηλ. της “έκρηξης” των κρουσμάτων, και της ανάγκης περιορισμού τους.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν να πέφτει στο “τραπέζι” τοπικά lockdown στα πρότυπα του Πόρου και πιο πίσω της καραντίνας που είχε επιβληθεί στην Ξάνθη.

Επιπλέον, θεωρείται πολύ πιθανό στην ίδια τηλεδιάσκεψη να αποφασιστεί νέα μείωση του ανώτατου αριθμού παριστάμενων σε γάμους και βαπτίσεις, ο οποίος έχει περιοριστεί ήδη στους 100 ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου