Breaking

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές Σχολές κάτω από 18.000 μόρια και υποψήφιοι που μπήκαν μόνο με το όνομά τους

Με τις Ιατρικές σχολές να σπάνε για πρώτη φορά στα ιστορικά προς τα κάτω το φράγμα των 18.000 μορίων και τις Νομικές σχολές να σημειώνουν μικρή άνοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά, ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων, δίνοντας ένα έτσι τέλος στην παρατεταμένη αγωνία των 94.918 υποψηφίων.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο καθηγητής Ζήσης Τσακνάκης σε γενικό επίπεδο υπάρχουν περισσότεροι άριστοι από κάθε άλλη χρονιά και περισσότεροι με βαθμολογία κάτω από τη βάση. Σημαντικό ρόλο στην πτώση των βάσεων έπαιξε η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας που παραδοσιακά δίνουν ώθηση στους υποψηφίους γι αυτό και δεν είδαμε υψηλές βαθμολογίες.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι η τελευταία Ιατρική σχολή της χώρας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, απαίτησε 18.123 μόρια για την εισαγωγή στα προγράμματά της και φέτος 17.400 μόρια. Σε χαμηλά επίπεδα και το τμήμα της Κρήτης με 17.525 και η Ιατρική Αθηνών με 18.250 μόρια. Στις Ιατρικές Σχολές που θεωρούνται οι κορωνίδα η πτώση άγγιξε ακόμα και τα 800 μόρια. Το τρίτο πεδίο ήταν αναμενόμενο να παρουσιάσει μια τόσο μεγάλη πτώση γιατί το είχαμε δει από τα στατιστικά των βαθμών. Έτσι οι σχολές Υγείας έπεσαν όλες γιατί τα παιδιά δεν έγραψαν καλά σε Φυσική και Χημεία», αναφέρει ο καθηγητής.

Και προσθέτει: «Οι σχολές που κράτησαν και σημείωσαν μια μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι είναι οι Νομικές σχολές του πρώτου πεδίου, με την Νομική Αθηνών να φτάνει 18.050 μόρια ελάχιστα πιο πάνω από το 2019 και η Νομική Κομοτηνής 17.825».

Έγραψαν το όνομά τους και πέρασαν

Ο καθηγητής αναφέρει και την μεγάλη πτώση στις παιδαγωγικές σχολές όπως και στα τμήματα Μαθηματικών όπου στη Σάμο η βάση έπεσε στα 3.125 μόρια όταν πέρσι είχε κινηθεί γύρω στα 7.000 και στο Χημικό της Αθήνας όπου η βάση έφτασε τα 16.400 μόρια σημειώνοντας πτώση 932 μόρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των θετικών σπουδών υπάρχουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, κάτι που σημαίνει ότι οι θέσεις είναι περισσότερες από τους υποψηφίους, ενώ θα υπάρξουν και πολλές ισοψηφίες, με την εισαγωγή να εξαρτάται από το πρώτο ή το δεύτερο μάθημα βαρύτητας.

«Ανοδική είναι η τάση έως 20% από πέρυσι στο 4ο επιστημονικό πεδίο και στις Οικονομικές σχολές, ενώ άνοδο έχουν και οι παραγωγικές σχολές, όπως Πολυτεχνικές και Πληροφορικής. Γενικότερα περιμέναμε όλες αυτές τις αυξομειώσεις γιατί από την αρχή δεν είδαμε υψηλά μόρια».

Τέλος, η μικρότερη βάση στις φετινές Πανελλαδικές είναι στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι με 625 μόρια.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τις Βάσεις 2020 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

ΒΑΣΕΙΣ ΓΕΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% 2018 ΓΕΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% 2019 ΓΕΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% 2018 ΕΠΑΛ

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% 2019 ΕΠΑΛ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΕ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΕΕ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ ΕΣΠΕΡΙΝΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η Νικολέτα και η Παναγιώτα Ζαχαριάδη, δίδυμες αδελφές με 19.525 και 19.250 μόρια αντίστοιχα, μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ στην Κοζάνη, στον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας και στον Τομέα της Πληροφορικής πέτυχαν το στόχο τους.

Η Νικολέτα μάλιστα κατάφερε να συγκεντρώσει 19.525 μόρια, τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλη την Π.Ε. Κοζάνης και τώρα είναι έτοιμη για την Ιατρική Θεσσαλονίκης που εισήχθη τέταρτη σε σειρά βαθμολογίας. «Σίγουρα μικρότερη είχα σκεφτεί κι άλλα επαγγέλματα που θα μπορούσα να κάνω στο μέλλον, αλλά η ιατρική ήταν ένα όνειρο που έγινε στόχος. Θέτοντάς τη ως βασικό μου στόχο και παρά τις πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, έκανα τις καλύτερες δυνατές επιλογές για εμένα, έβαλα προτεραιότητες στην καθημερινότητά μου και τον πέτυχα».

Όπως λέει αφοσιώθηκε στο διάβασμα και παρά τα… πάνω – κάτω που έφερε ο κορονοϊός, δεν βγήκε από το πρόγραμμά της: “Η πανδημία αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι μια αρκετά μεγάλη «δοκιμασία» για την ανθρωπότητα. Ανάλογες συνθήκες έχουν υπάρξει στο παρελθόν και πιθανώς θα υπάρξουν και στο μέλλον. Διαλέγοντας ένα τέτοιο επάγγελμα γνωρίζει κανείς ότι τέτοιες περίπου καταστάσεις θα βιώσει. Η πανδημία αυτή δεν επηρεάζει αρνητικά την επιλογή μου, ίσα ίσα με ενθαρρύνει να προχωρήσω παρακάτω με αυτή.”

Μέσα στη χαρά της, δεν ξεχνάει να στείλει το δικό της μήνυμα, στα παιδιά της ηλικίας της: “οι νέοι της σημερινής γενιάς οφείλουμε να πιστέψουμε πως ό,τι καλό κάνουμε, κάνει τη διαφορά και πως αν πιστέψουμε και παλέψουμε για τα όνειρά μας ο κόσμος ίσως να γίνει λίγο καλύτερος για όλους μας. Στο κάτω κάτω το μέλλον είναι στα χέρια μας.”

Η δίδυμη αδερφή της, Παναγιώτα Ζαχαριάδη εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η άμεση επαφή με το αντικείμενο μέσω εργαστηρίων είναι ο ιδανικός τρόπος εκπαίδευσης σύμφωνα με την γνώμη της.

“Η απότομη μεταβολή των «κανονικών» συνθηκών ήταν φυσικό να προκαλέσει αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα μελέτης μου. Αρχικά υπήρξαν δυσκολίες, όμως και με την εξ αποστάσεως βοήθεια των καθηγητών μου, επήλθε μια νέα κανονικότητα, με κινητήρια δύναμη την προσήλωση στους στόχους μου…

Αρχικά, αυτό που θεωρώ σημαντικότερο είναι να έχεις σχηματίσει στον νου σου μια ξεκάθαρη εικόνα του τι επιδιώκεις και, παράλληλα, οφείλεις να είσαι σίγουρος πως αυτό είναι καθαρά δική σου επιθυμία. Βέβαια, εξίσου απαραίτητη πιστεύω πως είναι η προσήλωση στον στόχο σου και οι μερικές υποχωρήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι υψηλές φιλοδοξίες και η θετική σκέψη μπορούν να σε οδηγήσουν και αυτές με τη σειρά τους στον τελικό σου στόχο.”

Πηγή: prlogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου