Breaking

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Μπορεί να “αποκαθηλώσει” ο Γκιουλ το πρώην alter ego του Ερντογάν από την προεδρία;

Οργιάζουν στην Τουρκία οι φήμες ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός και επί επταετία Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενδέχεται να επιλεγεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023. Με άλλα λόγια, οι κεμαλιστές προσανατολίζονται να μετατρέψουν τις εκλογές σε μία σύγκρουση δύο πρώην στενών συνεργατών.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Πράγματι, οι δύο άνδρες έχουν πλούσιο παρελθόν. Ήταν τα δύο από τα τέσσερα ανώτατα (τα άλλα δύο ήταν ο Μπουλέντ Αρίντς και ο Αμπντουλατίφ Σενέρ) στελέχη του κόμματος του Νετσμετίν Ερμπακάν που το 2001 αποσχίσθηκαν και ίδρυσαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), προσδίδοντας μία άλλη φυσιογνωμία στο πολιτικό Ισλάμ της Τουρκίας.

Ο Γκιούλ έγινε πρωθυπουργός το Νοέμβριο του 2002, όταν το AKP κέρδισε τις εκλογές, επειδή υπήρχε νομικό κώλυμα για να καταλάβει το αξίωμα ο Ερντογάν. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και ως Πρόεδρος Δημοκρατίας (2007-2014) όταν ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός. Οι πρώην σύντροφοι, όμως, μετατράπηκαν από το 2014 σε αντίπαλοι και πλέον ο Γκιούλ ανήκει στους επικριτές του Τούρκου προέδρου, αν και αποφεύγει τους υψηλούς τόνους.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σε συνέντευξή του στις 17 Αυγούστου ότι η κυβέρνηση φοβάται πολύ μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Γκιουλ για την Προεδρία. Παρ’ όλα αυτά, διέψευσε… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου