Το περπάτημα μπορεί σίγουρα να κάνει τη διαφορά όταν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, αλλά έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη, όπως η ενίσχυση της δημιουργικότητας, η προώθηση της υγείας της καρδιάς και η βελτίωση της ισορροπίας σας. Ένα άλλο πλεονέκτημα που συχνά παραβλέπεται: το να περπατάτε τακτικά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό, ειδικά αν έχετε χάσει πρόσφατα μερικά κιλά. Άλλωστε, για πολλούς ανθρώπους, η διατήρηση της απώλειας βάρους είναι ακόμη πιο δύσκολη από το ίδιο το αδυνάτισμα.

Πώς το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους

 

*Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

 

Καθώς χάνετε βάρος, ο μεταβολισμός σας προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και χρειάζεται λιγότερες θερμίδες. Ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό μετά τη δίαιτα είναι ο μειωμένος μεταβολισμός. Το περπάτημα είναι ένας καλός τρόπος να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας και να κάψετε θερμίδες.

*Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα είδη γυμναστικής

 

Επειδή είναι μια ήπια μορφή άσκησης το περπάτημα δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το σώμα σας. Έτσι, εάν κάνετε παράλληλα άλλες μορφές άσκησης, η απόδοσή σας σε αυτές δεν θα επηρεαστεί από το περπάτημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να το προσθέσετε στην καθημερινότητά σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την κύρια προπόνησή σας. Μάλιστα, το περπάτημα θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε από τις άλλες προπονήσεις, ώστε να μπορείτε να προπονείστε με υψηλή ένταση πιο συχνά.

*Είναι δύσκολο να προκαλέσει τραυματισμό

 

Όταν γυμνάζεστε υπάρχουν πιθανότητες να τραυματιστείτε. Ωστόσο, στην περίπτωση του περπατήματος αυτές οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές. Συγκεκριμένα, το περπάτημα είναι πιο φιλικό στις αρθρώσεις σας από το τρέξιμο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι η ιδανική προπόνηση για τα οστά σας. Μάλιστα, μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα αυτές του γονάτου και των ισχίων που είναι και οι πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα, «λιπαίνοντάς» τις και ενδυναμώνοντας τους μυς που τις στηρίζουν.

*Εντάσσεται εύκολα στην καθημερινότητά σας

 

Δεδομένου ότι χρειάζεστε μόνο ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια και όχι συγκεκριμένες οδηγίες, διαπιστευμένο γυμναστή ή μια συγκεκριμένη τοποθεσία, είναι σχετικά εύκολο να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, όπου κι αν βρίσκεστε. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να τρέχουν, να σηκώνουν βάρη ή να είναι συνεπείς στο γυμναστήριο. Το περπάτημα από την άλλη μπορεί να ενταχθεί σε οποιοδήποτε μέρος της ημέρας σας, είτε είναι νωρίς το πρωί πριν τη δουλειά είτε αργά το απόγευμα. Παρόλο που μπορείτε πάντα να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας, το περπάτημα είναι κάτι που ξέρετε ήδη να κάνετε οπότε δεν απαιτεί περίπλοκες οδηγίες.

*Μειώνει το στρες

 

Τα ψυχικά οφέλη της άσκησης σχετίζονται με την νευροχημεία. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Διεγείρει επίσης την παραγωγή ενδορφινών, χημικών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και ενισχυτικά της διάθεσης. Παράλληλα, το περπάτημα σάς δίνει την ευκαιρία να ξεφύγετε από τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας και είτε να απολαύσετε την μοναξιά σας και το περιβάλλον γύρω σας είτε να απολαύσετε τη βόλτα σας με φίλους. Έτσι, το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει τα μειώσετε το στρες, το οποίο συχνά οδηγεί σε νευρικό τσιμπολόγημα και αύξηση του βάρους.