Breaking

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: Προς άγνωστη κατεύθυνση η πορεία της επιδημίας

Γυναίκες με μάσκα σε λεωφορείο.

 EUROKINISSI
Η σταθεροποίηση των ημερήσιων νέων κρουσμάτων στον αριθμό 210-220 μπορεί να δημιουργεί την αίσθηση ότι περιορίζεται η εξάπλωση του ιού, όμως κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του πληθυσμού.

Για μια ακόμη μέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες ξεπέρασαν τα 250, όμως σε γενικές γραμμές, η εξάπλωση της επιδημίας το τελευταίο 15ήμερο κινείται σε σταθερά επίπεδα κοντά στις 210-220 νέες μολύνσεις ημερησίως. Το γεγονός αυτό δείχνει από τη μία την τάση σταθεροποίησης με ευκταία την ονομαζόμενη "επίπεδωση της καμπύλης" της καμπύλης, όμως κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει αν τις επόμενες ημέρες η πορεία θα είναι ανοδική η καθοδική.

Αυτή θεωρείται και η πλέον έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, γιατί κανένα επιδημιολογικό μοντέλο δεν μπορεί να έχει ακριβή εικόνα για την εξάπλωση του ιού από τη στιγμή που η κύρια παράμετρος είναι η συμπεριφορά του πληθυσμού.

Επίσης η διατήρηση του αριθμού νέων κρουσμάτων σε σταθερά επίπεδα, συντηρεί παράλληλα σταθερά και τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Και δεν αναφερόμαστε στα επιβεβαιωμένα, τα οποία απομονώνονται, αλλά σε εκείνες τις μερικές χιλιάδες ασυμπτωματικών που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μεταδώσουν τον ιό.

Ιδιαίτερα λοιπόν κρίσιμο θεωρείται το πως θα συμπεριφερθούμε τις επόμενες ημέρες και η σχολαστικότητα στην τήρηση των μέτρων. Όπως αναφέρουν κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η συμπεριφορά και η τήρηση των μέτρων σε όλο τον πληθυσμό και για το λόγο αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και την εξάπλωση της επιδημίας. Και γι αυτό τη δεδομένη στιγμή η ανακοίνωση για δείκτη μεταδοτικότητας του ιού (Rt) ίσως να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία.

Προβληματισμός υπάρχει επίσης και για την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων σε δεκάδες περιφερειακές ενότητες σε όλη την Επικράτεια. Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε ότι νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 23, με την Αττική να είναι πάλι στην κορυφή. Στην συγκεκριμένη περιοχή τα καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 850.

Επίσης ανοδικά κινούνται οι νέες διασωληνώσεις αλλά και οι θάνατοι, οι οποίοι αφορούν ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, αναλογικά με τα νέα κρούσματα αποτελούν μικρά ποσοστά αλλά και πάλι ως γεγονός αυτή η καταγραφή είναι ανησυχητική.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (27/8) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 259, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα 228 εγχώρια κρούσματα, τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, τα 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 4 με γνωστές συρροές.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9531 (ημερήσια μεταβολή +2.8%), εκ των οποίων 55.5% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1975 (20.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4271 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 254 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη και το 93.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το απόγευμα κατέληξε και μία ακόμη ηλικιωμένη γυναίκα και ο αριθμός έχει πλέον αυξηθεί στους 255.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 35 (68.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 11 (31.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 45.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου