Breaking

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Κοροναϊός: Προκαλεί το πείσμα του σουηδού επιδημιολόγου – Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της μάσκας

 

Κοροναϊός: Προκαλεί το πείσμα του σουηδού επιδημιολόγου – Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της μάσκας

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας αρνείται να συστήσει μάσκες προσώπου, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους

Η περίπτωση της Σουηδίας έχει αποτελέσει πολλές φορές θέμα συζήτησης λόγω της διαφορετικής προσέγγισης συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Η κυβέρνηση ωστόσο, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νέας έξαρσης του φονικού ιού, δεν φαίνεται να πτοείται από τις κριτικές αφού επιμένει να υιοθετεί διαφορετική στάση και στη χρήση μάσκας προσώπου. Η σκανδιναβική χώρα αποτελεί μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες μέχρι στιγμής τάσσονται κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους πολίτες ως μέτρο αποφυγής της εξάπλωσης του ιού. 

Οι δηλώσεις που άναψαν φωτιές

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας αρνείται να συστήσει μάσκες προσώπου, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι οι μάσκες προσώπου θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού όσον αφορά στην Covid-19» δήλωσε ο  Άντερς Τέγκνελ στους Financial Times.

«Οι μάσκες προσώπου μπορούν να αποτελέσουν συμπλήρωμα σε άλλα πράγματα, όταν έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Αλλά να αρχίζουμε τη χρήση μάσκας και να πιστεύουμε ότι μπορούν τα λεωφορεία και τα εμπορικά κέντρα να γεμίζουν με κόσμο, αυτό σίγουρα είναι λάθος» πρόσθεσε.

Ο Τέγκνελ, ο οποίος θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας πίσω από τη στρατηγική μη επιβολής lockdown στη Σουηδία, υποστήριξε ότι χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο που συνιστούν τη χρήση μασκών, καταγράφουν ακόμη υψηλό αριθμό μολύνσεων COVID-19.

Παρόλα αυτά, ο σουηδός επιδημιολόγος παραμένει θετικός ως προς τη χρήση μασκών, ωστόσο σημειώνει πως αυτές «μπορούν να έρθουν ως συμπληρωματικό μέτρο μόνο όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί». 

Τον διαψεύδουν οι έρευνες

Παρά τις επιφυλάξεις του Τένγκελ, έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες προσώπου εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού, συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης 42 χωρών που ανέφεραν ότι η χρήση μάσκας ήταν το «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας.

Ο καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Karolinska, Jonas Ludvigsson, δήλωσε στους Times ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Σουηδοί δεν εφαρμόζουν τη χρήση μάσκας είναι επειδή οι περισσότεροι εμπιστεύονται τις αρχές, σε σύγκριση με άλλες χώρες όπου οι άνθρωποι ενδέχεται να αγνοούν τις συμβουλές.

«Όταν η σουηδική υπηρεσία υγείας λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να φοράνε μάσκες προσώπου, οι άνθρωποι δεν φορούν» είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Business Insider.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου