Breaking

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020

Oruc Reis: Παρακολουθείται στενά από ελληνικά πλοία – Η νέα τουρκική Navtex και οι απειλές Ερντογάν

 


Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά όλες τις κινήσεις του τουρκικού σεισμογραφικού Oruc Reis, ενώ, την ίδια ώρα, η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που έχουν αποδώσει οι έως τώρα κινήσεις της στην διπλωματική «σκακιέρα».

Το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κάθε κίνηση της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και τη Μεσόγειο. Το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis είναι υπό συνεχή παρακολούθηση από τα ελληνικά πλοία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει δώσει σαφείς εντολές στους κυβερνήτες και τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως μετά και το ναυτικό περιστατικό με την «επακούμβηση» των φρεγατών «Λήμνος» και «Κεμάλ». Η φρεγάτα «Κεμάλ» έχει απομακρυνθεί από την περιοχή που πλέουν τα ελληνικά πλοία και παρακολουθούν στενά το Oruc Reis και σύμφωνα με τα όσο μετέδωσε ο ΣΚΑΪ επιστρέφει πίσω στη βάση της, δηλαδή στον ναυσταθμό Ακσάζ.

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της διπλωματίας
Την ίδια ώρα, και όσον αφορά στις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα έως τώρα αποτελέσματά τους, καθώς, όπως σημειώνεται, έχουν αναδειχθεί οι θέσεις της χώρας και η προκλητικότητα της Άγκυρας. Να σημειωθεί πως κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα την Παρασκευή, ύστερα από ελληνικό αίτημα, η Ε.Ε. εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, ζητώντας την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις.

Της τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ, είχε προηγηθεί η επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκθέσει στην Άγνκελα Μέρκελ τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας.

Νέες απειλές από την Άγκυρα. Η πρώτη απάντηση της Άγκυρας στις συστάσεις της Ε.Ε. ήρθε δια μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του δήλωσε μεν υπέρ του διαλόγου, ωστόσο διαμήνυσε πως η χώρα θα «υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της».

Και ο ίδιος ο Πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε το βράδυ του Σαββάτου πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Λιβύη.

Στη συνέχεια, επανέλαβε πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του μέχρι τις 23 Αυγούστου και συμπλήρωσε πως: «δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε στην παραμικρή παρενόχληση». «Έχουμε δείξει ότι έχουμε αμβλύνει τη στάση μας, ωστόσο η Ελλάδα δεν απαντά σε αυτή την προσέγγιση. Αν συνεχίσουν έτσι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», είπε, εξαπολύοντας ευθείες απειλές κατά τη χώρας μας.

Η Navtex για γεωτρήσεις του Γιαβούζ νοτιοδυτικά της Κύπρου
Επιπροσθέτως, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για γεωτρήσεις του Γιαβούζ νοτιοδυτικά της Κύπρου, διατηρώντας την ένταση στα ύψη. Η τουρκική Navtex έχει ισχύ από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» βρίσκεται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, στην νέα αποστολή αναμένεται να συμμετάσχουν τρία ακόμη πλοία: τα «Ertugrul Bey, «Osman Bey» και «Orhan Bey».

Οι συντεταγμένες της τουρκικής Navtex, όπως αναφέρονται στο shodb.gov.tr:

TURNHOS N/W : 1036/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-08-2020 18:13)TURNHOS N/W : 1036/20

MEDITERRANEAN SEA

1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY BETWEEN 18 AUG-15 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY; 34 06.13 N – 031 45.73 E

34 06.13 N – 031 57.80 E

33 56.18 N – 031 57.80 E

33 56.18 N – 031 45.73 E

WIDE BERTH REQUESTED.

2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.

3. CANCEL THIS MESSAGE 152059Z SEP 20. Sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου