Η ευτυχία αποτελεί τον ευρύτερο όρο που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η εμπειρία των θετικών συναισθημάτων, όπως η χαρά, η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση, με την επιστημονική κοινότητα να υποστηρίζει ότι όταν νιώθει κανείς ευτυχισμένος, όχι μόνο αισθάνεται καλύτερα αλλά είναι πιθανό να αποκομίσει και πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

*Προάγει τις υγιεινές συνήθειες

Το αίσθημα της ευτυχίας προάγει μια σειρά από υγιεινές συνήθειες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Μάλιστα, μελέτη σε περισσότερους από 7.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι εκείνοι με έντονο αίσθημα ευεξίας είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει συσχετιστεί εδώ και καιρό με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων του χαμηλότερου κινδύνου για διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις.

*Θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού

Ακρογωνιαίος λίθος της υγείας του οργανισμού είναι το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, με τα ερευνητικά δεδομένα να υποστηρίζουν ότι η ευτυχία μπορεί να θωρακίσει την άμυνα του οργανισμού, γεγονός που σηματοδοτεί την αισθητή μείωση του κινδύνου εμφάνισης κρυολογήματος και λοιμώξεων στο στήθος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον αντίκτυπο που έχει η ευτυχία στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, ο οποίος ρυθμίζει τα επίπεδα του ανοσοποιητικού σας συστήματος, των ορμονών, της πέψης αλλά και εκείνα του στρες. Επιπλέον, οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν συμπεριφορές που προάγουν την υγεία και παίζουν ρόλο στη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Αυτές περιλαμβάνουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τακτική σωματική δραστηριότητα.

*Μπορεί να προφυλάξει την καρδιά

Η ευτυχία μπορεί να προστατεύσει την καρδιά μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μάλιστα, μελέτη περισσότερων από 6.500 άτομα άνω των 65 ετών υποστηρίζει ότι το αίσθημα ευεξίας συνδέθηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η ευτυχία μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μια σειρά μελετών υποστηρίζει ότι η ευτυχία έχει συσχετιστεί με 13-26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενώ φαίνεται ότι το αίσθημα της ευτυχίας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία ατόμων που αντιμετωπίζουν ήδη καρδιακές παθήσεις. Μια συστηματική ανασκόπηση 30 μελετών διαπίστωσε ότι το αίσθημα ευεξίας και η αισιοδοξία σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν καρδιακή νόσο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 11%.