Breaking

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΕΛΕΙΩΘΕΝΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ & ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΕΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟ

korinthosTV

Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου ετέλεσε την Θ. Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020, μνήμη πάντων των εν Μικρά Ασία Νεομαρτύρων των μαρτυρησάντων κατά τα έτη 1918-1922 με πρώτο τον Εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τονίζοντας ότι όσοι είμαστε Βαπτισμένοι στο Όνομα της Αγίας Τριάδος είμαστε μέτοχοι του θανάτου του Χριστού. Επίσης αναφέρθηκε και στους εορταζομένους Αγίους Ιερομάρτυρες και Μάρτυρες τους αναιρεθέντες κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και ιδιαιτέρως στον Ιερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και το μαρτυρικό τέλος του σύμφωνα με τον Ακαδημαϊκό Γ. Μυλωνά, μαρτυρία που διέσωσε ο ιστορικός μακαριστός Σαράντης Καργάκος με σχετική υποσημείωση, που, όπως διευκρίνισε ο Θεοφιλέστατος, ο Έλληνας Ιεράρχης που σημειώνει ο Καργάκος, ήταν ο αοίδιμος Μητροπολίτης από Καρυστίας, Ενόπλων Δυνάμεων Χίου Παντελεήμων Φωστίνης, σύμφωνα με την εις αυτόν ομολογία του αειμνήστου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος Καρανικόλα.  

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε Μνημόσυνο για τους απανταχού της γης τελειωθέντας Μικρασιάτες, ως και το ετήσιο Μνημόσυνο του αοιδίμου Ιερέως π. Γρηγορίου Μετζελόπουλου, Εφημερίου του Ι. Ναού και του μακαριστού Ιωάννου Παπουτσή.

Ας είναι η μνήμη Αυτών αιωνία!

εικόνα Viber 2020-09-15 11-27-3 9

Την ίδια ημέρα και στην Ι. Μονή Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου λειτούργησε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος. Στο κήρυγμα του ανέφερε ότι ο Χριστός θυσιάσθηκε για την σωτηρία μας κινούμενος από αγαπητική πρόθεση και με την ίδια αυτή πρόθεση μας περιμένει να οικειοποιηθούμε τη σωτηρία που μας προσφέρει. Ολοκλήρωσε την ομιλία του μεταφέροντας τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου