Breaking

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόεδρος Αρχαιολόγων για Μυκήνες: Δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη – Αιχμές για τον χειρισμό του ΥΠΠΟΑ

korinthosTV

֙ԉ`Ӕɓ ̇ʕͅӠŊʅ͙ȇʅ ϠQׁɏˏÉʏӠיяӠ(EUROKINISSI/ЁЁďЏՋϓ Ӊˇө

Τα βασικά κτίρια του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία αναφέρθηκε επίσης στους χειρισμούς του υπουργείου Πολιτισμού και την κόντρα που έχει ξεσπάσει για την πυρκαγιά στην περιοχή.

Πρόκειται ίσως για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση αρχαιολόγου στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook για το ζήτημα της φωτιάς στις Μυκήνες, μετά την πρώτη αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον αρχαιολογικό χώρο και αφού διάφοροι προσπαθούν να καπηλευτούν πολιτικά το πρωτοφανές αυτό συμβάν.

Όσον αφορά στο ζήτημα αν το μαύρισμα των μνημείων προέρχεται από τη φωτιά ή από φυσική φθορά, η κυρία Κουτσούμπα διευκρινίζει ότι: «είναι άλλο πράγμα η αιθάλη που μαυρίζει τις πέτρες αλλά αποκαθίσταται από τους συντηρητές κι άλλο πράγμα εκείνη η θερμική δύναμη που έχει τη δύναμη να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους λίθους».

Τονίζει πάντως ότι τον πρώτο λόγο για ενδεχόμενες ζημιές στις Μυκήνες έχουν οι ειδικοί, οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές και οι μηχανικοί, ύστερα από ενδελεχή καταγραφή. «Για την ώρα οι πληροφορίες λένε ότι τα βασικά κτίρια του χώρου δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανάρτησή της στο Facebook.

Γιατί δεν υπήρχε πυροσβεστικό όχημα στις Μυκήνες;

Στη συνέχεια, η κυρία Κουτσούμπα αναφέρει ότι είναι ζήτημα της Πυροσβεστικής και του γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού που δεν υπήρχε δίπλα στις Μυκήνες, έναν τόσο σημαντικό χώρο, ένα πυροσβεστικό όχημα που να επέμβει αμέσως.

«Το συμβάν θέτει επί τάπητος το θέμα των αποψιλώσεων (που ευτυχώς εκεί είχαν γίνει, αλλά τα χρήματα για τις αποψιλώσεις πάλι φέτος έφτασαν πολύ αργά στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ) και του σύγχρονου συστήματος πυρόσβεσης που πρέπει να υπάρχει σε κάθε χώρο», επισημαίνει και προσθέτει ότι τίθεται ζήτημα προτεραιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

«Μόνο η επικοινωνία μετράει σε αυτό το Υπουργείο για την κ. Μενδώνη»

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού, καθώς και του γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ που ανέβασε σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παλιές φωτογραφίες των Μυκηνών με πράσινο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όλα τα παραπάνω είναι μια ψύχραιμη τοποθέτηση, που όμως πάει περίπατο όταν ακούω την Υπουργό να λέει ότι «λίγο μαύρο θα βλέπουν οι τουρίστες» (!!!) ή όταν βλέπω το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ να ανεβάζει φωτογραφίες με πράσινο παντού (!!!), λες και δεν υπήρξε καμία φωτιά σε χώρο UNESCO, λες και δε συνέβη τίποτα, λες και δεν έκαναν τον γύρο του κόσμου -προκαλώντας ανησυχία παντού και δυσφημίζοντας τη χώρα- οι εικόνες της φωτιάς στις Μυκήνες! Λες και ζούμε σε εικονική πραγματικότητα! Ντροπή δεν είναι να συμβεί κάτι απρόβλεπτο. Ντροπή είναι να το αντιμετωπίζεις τόσο ελαφρά ως πολιτική ηγεσία, Ντροπή είναι να αντιμετωπίζεις τα μνημεία ως καύσιμη ύλη για την πολιτική σου καριέρα, ντροπή είναι μια πυρκαγιά σε χώρο UNESCO να μην σε κάνει να προβληματιστείς για το πώς θα βελτιώσεις στην πυρόσβεση των χώρων για να γλιτώνεις πραγματικές πυρκαγιές, για το πόσα κονδύλια έχεις διαθέσει, αλλά για το πως θα γλιτώσεις την επικοινωνιακή πυρκαγιά. Γιατί πια μόνο η επικοινωνία μετράει σε αυτό το Υπουργείο για την κ. Μενδώνη, τίποτε άλλο.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου