Breaking

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Σύντομα μπορεί να αναγκαστείτε να πληρώνετε για να έχετε τα χρήματά σας στην τράπεζα

 

Στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ο πόλεμος ενάντια στα μετρητά”, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Björn Eriksson επισημαίνει τους κινδύνους για την κοινωνία χωρίς μετρητά.

Αυτό που συμβαίνει στην Σουηδία ενδεχομένως να είναι τα προεόρτια για την παγκόσμια τραπεζική κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία είναι πρωτοπόρος στην κατάργηση των μετρητών και στην επιβολή του πλαστικού χρήματος.

Από τις 8 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η Riksbank αύξησε το επιτόκιο στο 0% μετά από πέντε χρόνια με αρνητικό επιτόκιο. Τώρα η νομισματική κρίση σήμαινε ότι τα περισσότερα πράγματα δείχνουν μείωση και επιστροφή στα αρνητικά επιτόκια. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης Per Jansson δηλώνει ότι μπορεί να φανταστεί ένα αρνητικό επιτόκιο ακόμη και σε συνηθισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

“Για θεσμικούς πελάτες με πρόσβαση στη διεθνή κεφαλαιαγορά, τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν μέρος της εικόνας της αγοράς”, λέει ο Unni Jerndal, διευθυντής Τύπου της Swedbank, στην εφημερίδα Aftonbladet . Αυτό που λέει σημαίνει ότι οι μεγάλοι εταιρικοί πελάτες αναγκάζονται να πληρώσουν για να κρατήσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα. Σύντομα αυτό μπορεί επίσης να γίνει πραγματικότητα για ιδιώτες.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η σουηδική κορώνα ενισχύθηκε απότομα, γεγονός που οδήγησε στον πληθωρισμό να είναι περίπου 0,5%. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης Per Jansson λέει στο Bloomberg News ότι μπορεί να φανταστεί ένα αρνητικό επιτόκιο σε συνήθεις λογαριασμούς, εάν είναι απαραίτητο, για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στον στόχο του πληθωρισμού, που είναι 2%. Λέει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί αρνητικά.

“Σε ένα τέτοιο σενάριο όπου διακυβεύεται η θεμελιώδης εμπιστοσύνη στον στόχο του πληθωρισμού, σίγουρα δεν θα δίσταζα να υποστηρίξω τη μείωση του επιτοκίου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουμε με αρνητικό επιτόκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα”, λέει ο Jansson και προσθέτει ότι τότε θα το δεχόταν επίσης σε κανονικούς λογαριασμούς, ακόμη κι αν δεν θα ήταν καλή ιδέα.

Σύμφωνα με τον Jerndal, ωστόσο, τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για ιδιώτες πελάτες δεν είναι ακόμη κοντά. Το ίδιο μήνυμα δίνεται από τη Mikaela Östman, επικεφαλής επικοινωνιών της Nordea. Σύμφωνα με αυτήν, πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση όπου είναι δύσκολο να προβλεφθούν μελλοντικές εξελίξεις. “Προς το παρόν, δεν έχουμε σχέδια να εισαγάγουμε αρνητικό επιτόκιο για τους ιδιώτες πελάτες μας στη Σουηδία”, λέει.

Στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ο πόλεμος ενάντια στα μετρητά”, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Björn Eriksson επισημαίνει τους κινδύνους για την κοινωνία χωρίς μετρητά. Επισημαίνει ότι το άτομο δεν έχει πλέον καμία εξουσία επί των χρημάτων του και ρωτά: «Τι κάνετε εάν οι τράπεζες, σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, επιλέξουν να χρεώσουν μια αμοιβή για τα χρήματα που έχετε στον τραπεζικό λογαριασμό; Δεν μπορείτε πλέον να τα αποσύρετε σε μετρητά ».

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου