Breaking

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Δύσκολη νύχτα για την Κρήτη: Ο Ιανός «σφυροκοπά» το νησί – Πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας τις επόμενες ώρες

 

Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις από τα δυτικά και συγκεκριμένα τα Χανιά, ενώ το απόγευμα καταιγίδες και κεραυνοί έκαναν την εμφάνισή τους και στο νομό Ηρακλείου, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστήματα, καθώς και διακοπές ρεύματος

Συνεχίζει την καταστροφική του πορεία ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, ο οποίος περνώντας από το Ιόνιο και τη Θεσσαλία άφησε πίσω του νεκρούς, αγνοούμενους και τεράστιες καταστροφές.

Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις από τα δυτικά και συγκεκριμένα τα Χανιά, ενώ το απόγευμα καταιγίδες και κεραυνοί έκαναν την εμφάνισή τους και στο νομό Ηρακλείου, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστήματα, καθώς και διακοπές ρεύματος.

Η νύχτα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση.

Ειδικότερα, οι Αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο όλων των ιρλανδικών γεφυρών με την αρχή να γίνεται στον Κατσαμπά που ήδη έχει υπερχειλίσει ο ποταμός στην περιοχή και είναι επικίνδυνη η διάβαση.

Την ίδια ώρα, μαρτυρίες κάνουν λόγο για προβλήματα που έχουν προκληθεί στο κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης έντασης της βροχόπτωσης είναι το βίντεο στο οποίο φαίνεται πως η πλατεία των Λιονταριών, στο Ηράκλειο, έχει πλημμυρίσει. Οι μόνοι που βρίσκονταν στο σημείο ήταν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι με σκούπες έδιωχναν τα νερά.  

Έπεσε μπαλκόνι στη Νέα Αλικαρνασσό

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας, ένα μπαλκόνι έπεσε από σπίτι που βρίσκεται στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ιστοσελίδας cretapost.gr, ευτυχώς δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, καθώς δεν υπήρχαν περαστικοί στο συγκεκριμένο δρόμο. Το μπαλκόνι πάντως, έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα όπου προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή αστυνομία και συνεργείο της ΔΕΗ. Η μεν αστυνομία για να αποκλείσει το σημείο και το συνεργείο της ΔΕΗ για να αποκαταστήσει τη βλάβη που προκάλεσε στην ηλεκτροδότηση η πτώση των υλικών του μπαλκονιού σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα για λίγη ώρα γειτονικές κατοικίες να έχουν διακοπή ρεύματος. 

Στο σκοτάδι το Ηράκλειο – Προβλήματα στις πτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές περιοχές του Ηρακλείου βυθίστηκαν στο σκοτάδι, όπως οι γειτονιές γύρω από τον Άη Γιάννη στην Κνωσού.

Παράλληλα, οι συνεχείς αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος δημιουργούν πολλά προβλήματα, ενώ έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε σε πυλώνα της ΔΕΗ στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στο ύψος του παλιού ΚΤΕΟ.

Σοβαρό πρόβλημα υπήρξε, δε, και στις πτήσεις καθώς στο αεροδρόμιο της πόλης δεν κατάφεραν να προσγειωθούν τρία αεροπλάνα.

Πώς θα κινηθεί ο Ιανός

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου πάντως, η έντονη βροχή σταμάτησε και η κακοκαιρία φαινόταν να υποχωρεί.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο Ιανός θα κινηθεί πλέον νότια της Κρήτης, θα εξασθενήσει περαιτέρω και θα «σβήσει» φτάνοντας στις ακτές της βόρειας Αφρικής. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, η Κρήτη θα περάσει μια δύσκολη νύχτα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Κυριακή οι βροχές και οι καταιγίδες του Ιανού θα περιοριστούν στην Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός με τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 27, στην Ήπειρο από 15 έως 29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 12 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 28, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 27 βαθμούς, ενώ στη Ρόδο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ τοπικά. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια πελάγη βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη ανατολικοί με ίδιες εντάσεις, ενώ βαθμιαία θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς.

Στην Αττική αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά στα 7. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς. 

Γράψτε το σχόλιό σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου