Breaking

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Τράπεζες: Eκτοξεύτηκαν στα 25 δισ. τα μορατόρια

Τράπεζα

Τράπεζα  EUROKINISSI
Σε αναστολή πληρωμών για άλλα 7 δισ. ευρώ προχώρησαν οι τράπεζες το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, προωθώντας με κάθε τρόπο τους πελάτες τους στο Πρόγραμμα Γέφυρα.

Άλλα 7 δισ. ευρώ δάνεια τέθηκαν σε αναστολή πληρωμών προς το τραπεζικό σύστημα το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου με αποτέλεσμα το σύνολο τους (μορατόρια) να ανέρχεται πλέον στα 25 δισ. ευρώ περίπου. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες στηρίζουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή και υλοποίηση του Προγράμματος Γέφυρα, προωθώντας το με κάθε τρόπο στους δυνητικά επιλέξιμους πελάτες τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουνίου τα δάνεια που είχαν μπει σε αναστολή πληρωμών ήταν στα 18 δις ευρώ περίπου, ενώ οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επέκτειναν το μορατόριουμ καλύπτοντας πλέον πάνω από 370.000 δάνεια νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων.

«Ο τραπεζικός κλάδος στηρίζει κάθε προσπάθεια που τείνει στην ομαλή εξυπηρέτηση οφειλών, πάντα με προσήλωση στους εποπτικούς κανόνες και με κοινωνική ευαισθησία» τονίζει στο news247.gr έμπειρος τραπεζίτης σχολιάζοντας την εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφουν τα μορατόρια το τελευταίο δίμηνο.

Στο σύνολό τους οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν στρέψει αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον τους στα στεγαστικά δάνεια τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών αναστολών, ενώ η δυνατότητα είσπραξής τους από το πιστωτικό σύστημα αναμένεται να υποβοηθηθεί σημαντικά από το πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών για την επιδότηση της δόσης.

Το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου και είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών για τον ένα μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτά, από τις 3/8/2020 που συμπληρώθηκαν οι πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, εισήλθαν σε αυτή 120.116 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Από αυτούς, 51.337 προχώρησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης. Οι αριθμοί αυτοί μάλιστα καταγράφηκαν σε έναν αδρανή μήνα, τον Αύγουστο.

Σημαντική μέσα από τα προγράμματα αναστολής χρεολυσίων είναι και η στήριξη των επιχειρήσεων, που μοιράζονται το υπόλοιπο 60% των αναστολών δόσεων και επιπλέον καρπώνονται την αυξημένη ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά και η οποία ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ μέσω κεφαλαίων εγγύησης με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, επιδότησης επιτοκίου ή επιστρεπτέας προκαταβολής.

Νέο κύμα ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Εγγυοδοσίας προς τις Τράπεζες έχει ανέλθει στο 65% και πλέον ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς η ενεργοποίηση του «νέου ΤΕΠΙΧ ΙΙ και η δεύτερη φάση του προγράμματος εγγυοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μια ακόμη σύσκεψη υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Στάίκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη με την επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθ. Χατζηπέτρου και τους CEOs των τραπεζών.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η πορεία των εκταμιεύσεων από τις τράπεζες και τέθηκε επί τάπητος η επόμενη φάση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Όπως αναλύει στο news247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικής σημασίας για την προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, ιδιαίτερα μετά από μια καλοκαιρινή περίοδο όπου τα έσοδα από τον Τουρισμό ήταν τελικά δραματικά μειωμένα. Και αυτό καθώς την πρώτη εβδομάδα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα τρέξει το «νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ» ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται η δεύτερη φάση του προγράμματος εγγυοδοσίας».

Σε ότι αφορά στο «νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ» πρόκειται για επέκταση του υφιστάμενο προγράμματος κατά 603 επιπλέον εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί. Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤΕΠΙΧ ΙΙ από 400 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός θα ανέλθει πλέον στο 1,003 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρουμένων επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών.Καλύπτει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid – 19, παρέχοντας 100% επιδότηση (από την ΕΑΤ) των τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια και 40% επιδότηση των τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκεια και χωρίς εισφορά του νόμου 128/75.Το ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να χορηγηθεί φτάνει μέχρι τα 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης από 2 έως 5 χρόνια.

Σε ότι αφορά στη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα χορηγήσει επιπλέον εγγυήσεις 1 δις. ευρώ με συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δισ. ευρώ, θα εστιάσει κυρίως στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Στην πρώτη φάση, το ποσό των εγγυήσεων του 1 δισ. ευρώ είχε μοιραστεί εξίσου σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στη δεύτερη φάση του προγράμματος που αναμένεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, η αναλογία θα είναι 80% υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν από τις τράπεζες δάνειο για κεφάλαιο κίνησης. Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια (όχι αναχρηματοδότηση υφιστάμενων) που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, με διάρκεια έως 5 έτη. Θα καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου