Breaking

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Medicane: Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας που «απειλεί» την Ελλάδα

Η απότομη αλλαγή καιρού με φαινόμενα και ορισμούς σχεδόν πρωτόγνωρα για την Ελλάδα -12 μποφόρ, κυκλώνες κλπ- φέρνουν στο προσκήνιο λέξεις όπως τα Medicanes.

Το Medicane είναι ουσιαστικά μία τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές το χρόνο. Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές. Το φαινόμενο αν και μοιάζει με τυφώνα αμερικανικού τύπου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με αυτόν τον ορισμό, αφού τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.

Ενα τέτοιο φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα την Πέμπτη, σύμφωνα με την εκτίμηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Τι γράφει ο μετεωρολόγος στο facebook:

«Εντυπωσιακά είναι τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων μας που πήραμε πριν από λίγη ώρα όπου το βαρομετρικό χαμηλό που εδώ και ημέρες στροβιλίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, τείνει να πάρει τροπικά χαρακτηριστικά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Είναι σύνηθες τέτοια εποχή που οι θάλασσες μας είναι αρκετά θερμές, βαρομετρικά χαμηλά που αλληλεπιδρούν για πολλές ημέρες με τη θάλασσα να αποκτούν μεγάλα ποσά ενέργειας και στροβιλισμού λαμβάνοντας μορφή κυκλώνα που για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη χαρακτηρίζονται ως Μεσογειακοί κυκλώνες εξαιτίας τις περιορισμένης έκτασής τους σε σχέση με τους γνωστούς κυκλώνες που δημιουργούνται στους ωκεανούς.

Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους δεν διαφέρουν πολύ.Στα βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την προβλεπόμενη εξέλιξη δημιουργίας του Μεσογειακού κυκλώνα που θα προσεγγίσει τη χώρα μας την Πέμπτη.

Δεν χρειάζεται ανησυχία μιας και τα συστήματα αυτά δεν έχουν μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις για να κρατήσουν τη συνοχή τους. Έτσι μέχρι τα δυτικά παράλια της χώρας μας μπορεί και να αντέξουν σαν κυκλώνες στην πορεία όμως εξελίσσονται όπως ένα βαρομετρικό χαμηλό.

Κρατήστε επίσης ότι η εποχή που διανύουμε εμφανίζει πολύ χαμηλή προγνωσιμότητα άρα όλα αυτά που σας αναφέρω μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν γι αυτό άλλωστε και δεν έκανα λόγο ακόμη για το φαινόμενο στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα ενημερώσουμε αναλυτικά όπως κάνουμε άλλωστε».

Κατηγορηματικός είναι ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος για το ενδεχόμενο να χτυπήσει την χώρα μας Μεσογειακός Κυκλώνας.

«Δεν προβλέπεται καμία πιθανότητα δημιουργίας Μεσογειακού κυκλώνα τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή», αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος μετά την ανησυχία που δημιουργήθηκε από την ανάρτηση του συναδέλφου του Κλέαρχου Μαρουσάκη, πως ένα ισχυρό βαρομετρικό από τη νότια Ιταλία θα πλήξει υπό μορφή κυκλώνα τα δυτικά παράλια της χώρας μας την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει την Πέμπτη και την Παρασκευή χωρίς όμως κάποια ανησυχητικά στοιχεία.

«Θα αλλάξει ο καιρός Πέμπτη, Παρασκευή με λίγες βροχές στο Ιόνιο και στα Ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με αποτέλεσμα να μοιάζει λίγο πιο φθινοπωρινός ο καιρός, ως προς τα φαινόμενα. Σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό το πολύ πολύ να δημιουργηθούν κάτι τοπικές καταιγίδες αλλά μέχρι εκεί. Ο υδράργυρος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα από 30 μέχρι 35 βαθμούς».

Δεκάδες προγνωστικά μοντέλα

«Από τα δεκάδες προγνωστικά μοντέλα τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, όπου ο κάθε προ γνώστης έχει την δυνατότητα να τα μελετήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, υπάρχει κι ένα το οποίο δίνει μια τάση που θέλει ένα πολύ ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό να έρχεται από την Ιταλία και να δημιουργεί κάποιο τύπου κυκλώνα. Αυτό αξιολογείται ως μικρή πιθανότητα να συμβεί, διότι τα βασικότερα προγνωστικά μοντέλα το Αμερικάνικο και το Ευρωπαϊκό δεν δίνουν μια τέτοια τάση για τις επόμενες ημέρες. Κάτι ήπιο θα έρθει στην περιοχή μας που θα φέρει λίγες βροχές. Δεν υπάρχει πιθανότητα Μεσογειακού Κυκλώνα αυτή την στιγμή που μιλάμε».

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δίνει τις δικές του πιθανότητες για την δημιουργία Μεσογειακού κυκλώνα στην Ελλάδα.

Μεσογειακός κυκλώνας δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς η πιθανότητα για κάτι τέτοιο, είναι πολύ μικρή.

Μάλιστα, τονίζει πως η πλειονότητα των διαθέσιμων προγνωστικών μοντέλων δείχνει μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός medicane (όπως είναι διεθνώς γνωστό το φαινόμενο από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) στο Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της Ελλάδας.

anatakti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου