Breaking

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Στο φως η αρχαία Τενέα (video-φώτο)

korinthosTV

Ξεκίνησαν οι ανασκαφές της φετινής περιόδου για την ανάδειξη της  αρχαίας Τενέας, στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Η αρχαιολόγος Δρ Έλενα Κόρκα ξενάγησε τον Δήμαρχο Κορινθίων Β. Νανόπουλο στην πρώτη μέρα των ανασκαφικών.

Βήμα-βήμα έρχεται στο φως η αρχαία πόλη της Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε σε αρχαίο πηγάδι βάθους 16 μέτρων δίπλα στα ρωμαϊκά λουτρά στην αρχαία Τενέα υστεροαρχαϊκά νομίσματα, γλυπτά πιθανότατα της ελληνιστικής εποχής, κεραμικά, λυχνάρι της ρωμαϊκής εποχής αλλά και μία πυξίδα που χρονολογείται από το 580 π.Χ.

Η αρχαία Τενέα, που εντοπίστηκε το 2018 κοντά στο χωριό Χιλιομόδι Κορινθίας, αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστικά της.

Πέρυσι η ανασκαφική έρευνα βρήκε τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, γεγονός που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον καθώς η πόλη – που ο μύθος θέλει να ιδρύθηκε  από τον Αγαμέμνονα για να εγκαταστήσει Τρώες αιχμαλώτους του Τρωικού Πολέμου – ήταν  γνωστή από τη γραμματεία αλλά άγνωστη ως προς την τοποθεσία. 


Φωτογραφία από drone δείχνει πανοραμική άποψη των ρωμαϊκών λουτρών που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Τενέα

Με τη φετινή έρευνα έχουν έρθει στο φως πολλά περισσότερα στοιχεία  για την πόλη που, σύμφωνα με τον μύθο, ανέθρεψε τον Οιδίποδα. Μάλιστα, έχει βρεθεί σε σωστικές ανασκαφές της δεκαετίας του 1960 ρωμαϊκός λύχνος με παράσταση του Οιδίποδα σε νεαρή ηλικία.

«Φέτος, ανακαλύψαμε ένα συγκρότημα λουτρικών εγκαταστάσεων, έκτασης περίπου 500 τ.μ., των ρωμαϊκών χρόνων. Τα πήλινα δάπεδα σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση, πολλά μάλιστα φέρουν και χρώμα επάνω», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παρασκευή Ευαγγέλογλου, συνεργάτιδα της κ. Κόρκα και αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κορινθίας. Οι μεγάλες διαστάσεις του συγκροτήματος (το οποίο χρονολογείται από τα μέσα του 1ου αι. π. Χ. ως τα τέλη του 3ου αι. μ. Χ., με ακμή στον 1ο και 2ο αι. μ. Χ.) υποδηλώνουν ότι ο χώρος ήταν για δημόσια χρήση.


Aρχαίο πηγάδι βάθους 16 μέτρων βρέθηκε δίπλα σε ρωμαϊκά λουτρά στην αρχαία Τενέα

Εντυπωσιακά, όμως, είναι και τα υπόλοιπα ευρήματα, που βλέπουν σταδιακά το φως από πέρυσι.

«Βόρεια των λουτρών και σε άμεση επαφή με το συγκρότημα εντοπίστηκαν εγκαταστάσεις αρχαϊκών χρόνων. Βρέθηκε ένα πηγάδι με εξάγωνο στόμιο, βάθους 16 μέτρων. Δίπλα στο πηγάδι βρέθηκε αποθέτης με αρχαϊκά αναθήματα, ειδώλια, μικρογραφικά αγγεία – στοιχεία που  παραπέμπουν σε μια λατρευτική χρήση του χώρου.

Μεταξύ άλλων, στον αποθέτη βρέθηκαν αρύβαλλοι (είδος αγγείου, συνήθως για τη φύλαξη αρωματικών ελαίων), αναθηματικά ειδώλια, όπως πήλινα αλογάκια και άλογα με ιππείς, καθώς και δυο ομοιώματα από σιδερένιες τράπεζες. Ταυτόχρονα στον χώρο βόρεια του πηγαδιού εντοπίστηκε τμήμα γλυπτού -μηρός από κούρο- από παριανό μάρμαρο, το οποίο χρονολογείται τους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκε, επίσης, ένα νέο εντυπωσιακό εύρημα: ένα τμήμα από μαρμάρινο γλυπτό, πιθανόν της Αφροδίτης.


Tμήμα γλυπτού, μάλλον ελληνιστικής εποχής, που απεικονίζει την Αφροδίτη βρέθηκε μέσα σε αρχαίο πηγάδι βάθους 16 μέτρων

Σύμφωνα με τον μύθο, μετά την πτώση της Τροίας, ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε Τρωάδες από την Τένεδο στην περιοχή, που είναι ένα σταυροδρόμι, ένα κεντρικό σημείο. Στους ελληνιστικούς χρόνους η αρχαία Τενέα ακμάζει, ενώ στη ρωμαϊκή περίοδο είναι η μοναδική πόλη που, σύμφωνα με τις πηγές, δεν καταστρέφεται λόγω της κοινής καταγωγής των Τενεατών με τους Ρωμαίους (μύθος Αινεία).


Πυξίδα του 580π.Χ. που βρέθηκε στην αρχαία Τενέα

Η μεγαλοπρέπεια και η ευμάρεια της πόλης φαίνεται, εξάλλου, και στα πολυτελή κτερίσματα των τάφων, μεταξύ των οποίων ένα επιχρυσωμένο χάλκινο στεφάνι, χρυσά ενώτια, δαχτυλίδια και πολλά άλλα.

Επίσης, έχουν ανασκαφεί χρυσά αντίγραφα νομισμάτων (π.χ. της Σικυώνας) που έπαιζαν τον ρόλο του οβολού, καθώς και στον ασημένιο στατήρα της Κορίνθου – το σπανιότερο νόμισμα που έκοψε η Κόρινθος – που χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ.


Χρυσό νόμισμα, ελληνιστικής εποχής, που βρέθηκε μέσα σε τάφο προκειμένου να πληρώσει ο νεκρός τη μετάβασή του στον κάτω κόσμο

Eυμάρεια δείχνει επίσης το ταφικό μνημείο των ρωμαϊκών χρόνων που έχει εντοπιστεί στην περιοχή, όπου εκτείνεται οργανωμένο νεκροταφείο ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. «Είναι ένα μοναδικό μνημείο, δίχωρο, υπέργειο, ναόσχημο, που δείχνει μια πολυτέλεια», τονίζει η κ. Ευαγγέλογλου για να καταλήξει ως προς τις έρευνες: «Ουσιαστικά είμαστε στην αρχή του νήματος. Δηλαδή, πέρυσι βρήκαμε τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα και πλέον από εδώ αρχίζουμε να μπαίνουμε στα δημόσια κτίρια της πόλης».

Σημειώνεται ότι τα φετινά αρχαιολογικά κατάλοιπα, που προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τους κεντρικούς δημόσιους χώρους της αρχαίας πόλης, εντοπίστηκαν δυτικά και σε μικρή απόσταση από τις οικιστικές εγκαταστάσεις που ανασκάφηκαν το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου