Breaking

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

4 σημαντικά πράγματα που είχαν οι πρωτόγονοι (και δεν έχουμε εμείς σήμερα)

Οι πρόγονοί μας ήταν πολύ πιο εξελιγμένοι από όσο μάς συμφέρει να πιστεύουμε. Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ακόμη είχαμε πρωτοσηκωθεί όρθιοι και είχαμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε εργαλεία, ο πλανήτης δεν είχε προετοιμαστεί για τη βαρβαρότητα που του θα φέρναμε. Μοιάζαμε ένα μάτσο άκακα, ανθρώπινα είδη, που αργότερα θα τα ονομάζαμε Homo Sapiens και δεν θα ήμασταν και τόσο περήφανα για αυτά. “Πρωτόγονοι”…

Η αλήθεια πάντως είναι ότι μέσα στο πέρασμα του χρόνου χάθηκαν και ξεχάστηκαν μερικές ικανότητες που είχαμε ή μερικές γνώσεις που είχαμε καταφέρει να αποκτήσουμε με κόπο και μάλλον εμπειρικά. Ίσως να είχαμε αλλιώς στο μυαλό μας τον μικρό αφελή πρόγονό μας, αν τα ξέραμε όλα αυτά.

Δες μερικά απ’ αυτά:

1. Είχαν κρεβάτια με ενσωματωμένα εντομοκτόνα

Οι αρχαίοι άνθρωποι μπορεί να μην είχαν ένα από αυτά τα μοδάτα στρώματα που έχουμε εμείς, αλλά ήταν πολύ έξυπνοι στο να βρίσκουν ένα άνετο μέρος για να κοιμηθούν. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απομεινάρια από άνετα “χορταρένια” κρεβάτια στο μέρος Border Caves της Νότιας Αφρικής, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχαν κρεβάτια πριν από 200.000 χρόνια. Πώς τα κατασκεύαζαν; Έπαιρναν τα κλινοσκεπάσματα και τα άπλωναν πάνω από ένα στρώμα τέφρας, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα “κρεβάτι”, μακριά απ’ τη βρομιά, που να απωθεί και τα έντομα.

Τα υπολείμματα της τέφρας που ανακαλύφθηκαν ήταν αναμεμιγμένα με φυσικά εντομοκτόνα, καταστρέφοντας έτσι τους εξωσκελετούς των εντόμων. Κάποια άλλα έντομα, βέβαια, είτε τα αφυδάτωναν είτε τα σκότωναν. Αυτά τα απολιθωμένα κρεβάτια μαρτυρούν ότι οι πρώτοι άνθρωποι όχι μόνο έχτισαν άνετα σπίτια και άνετα κρεβάτια, αλλά ήξεραν και πώς να κατασκευάζουν φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα αλλά και ότι έζησαν σε καλές συνθήκες. Στην πραγματικότητα, ήταν πιο εξελιγμένοι από ό, τι πιστεύαμε αρχικά.

2. Είχαν ακόμη οκτώ ανθρώπινα είδη για να αλληλεπιδρούν

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι υπήρχαν εννέα ανθρώπινα είδη που περιπλανήθηκαν στη Γη πριν από 300.000 χρόνια. Πρόκειται για τα ξαδέλφια μας που έχουν χαθεί εδώ και καιρό.

Οι Homo neanderthalensis ήταν κυνηγοί που κατοικούσαν στις κρύες στέπες της σημερινής ευρωπαϊκής γης. Οι Homo erectus ήταν οι πρώτοι που στάθηκαν όρθιοι και ζούσαν κυρίως στην Ινδονησία. Οι Denisovans κατοικούσαν στην Ασία, ενώ οι Homo rhodesiensis ζούσαν στην κεντρική Ασία. Οι Homo naledi, Homo luzonensis και Homo floresiensis ήταν όλα μικρόσωμα ανθρώπινα είδη που κατέλαβαν τη Νότια Αφρική, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία αντίστοιχα. Επιπλέον, οι μυστηριώδεις άνθρωποι του Red Deer Cave κατέλαβαν μεγάλες περιοχές στην Κίνα.

Παρά την τεράστια ποικιλομορφία και τον ακμάζον πληθυσμό τους, οκτώ από τα εννέα είδη εξαφανίστηκαν. Εκτός από τον Homo Sapiens, δεν υπάρχει ζωντανό άλλος ανθρώπινο είδος. Αν και δεν υπήρχαν εμφανείς περιβαλλοντικές καταστροφές, οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξάπλωση του Homo sapiens ήταν η βασική αιτία αυτής της μαζικής εξαφάνισης.

3. Μπορούσαν να περπατήσουν πάνω σε μια πυροκλαστική ροή

Κι αν αυτό σου ακούγεται λίγο αλλά κυρίως ακατανόητο, μισό. Μια πυροκλαστική ροή είναι ένα επιταχυνόμενο ρεύμα θερμού αερίου και ηφαιστειακής ύλης, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 999 βαθμούς Κελσίου! Μόνο μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να εξηγήσει τα ίχνη ανθρωποειδών 345.000 ετών που ανακαλύφθηκαν σε ηφαιστειακούς βράχους στην πόλη Roccamonfina της Ιταλίας.

Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι και γεωλόγοι εξήγησαν ότι αυτές οι πατημασιές θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιους Νεάντερταλ, υπερβολικά περίεργους που θα πήγαν ως εκεί. Θα μπορούσαν να είχαν επισκεφθεί την περιοχή κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης όταν η επιφάνεια θα ήταν μαλακή αλλά δροσερή – πιθανότατα όχι πάνω από 130 βαθμούς Κελσίου. Και πάλι, υπερβολικά καυτή επιφάνεια για να αντέξει η σημερινή ανθρώπινη πατούσα.

4. Ζούσαν σε μια γειτονιά διαφορετικών ειδών, ειρηνικά

Αν και υπήρχαν εννέα διαφορετικά ανθρώπινα είδη καθ’ όλη τη διάρκεια του εξελικτικού χρονοδιαγράμματος, ήταν διασκορπισμένα σε όλη τη γη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σπάνια συναντούταν. Ωστόσο, μερικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια χρόνια πριν, τρία ανθρώπινα είδη συγκατοίκησαν στην ίδια περιοχή της Νότιας Αφρικής. Αν και δεν είναι οι άμεσοι πρόγονοί μας, ήταν όλα ανθρώπινα είδη -A. africanus, Paranthropus robustus και H. erectus.

Τα απολιθώματά τους που ανακαλύφθηκαν σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων, το Drimolen Paleo, δεν έδειξαν να υπήρξε καμία βία μεταξύ των τριών, πράγμα που σημαίνει ότι ζούσαν σε ειρήνη και αρμονία. Η σύμπτωση τριών ειδών που ζουν στην περιοχή θα μπορούσε να οφείλεται στη μετανάστευση ενός ή περισσοτέρων ειδών λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων. Και φυσικά ότι δεν είχε γεννηθεί ακόμη ο ανταγωνιστικός Homo Sapiens…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου