Breaking

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

62.000 ραβασάκια σε «ξεχασιάρηδες» στέλνει η ΑΑΔΕ – Πώς θα γλιτώσετε το χαράτσι

Περίπου 62.000 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν το 2015 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2014 θα λάβουν τις επόμενες ημέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται να καταβάλουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών, μεγάλα ποσά φόρων προσαυξημένα με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Τα ποσά των φόρων θα έχουν υπολογιστεί κατ’ εκτίμηση από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Εναλλακτικά, οι παραλήπτες των ειδοποιητηρίων μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι εκπρόθεσμες δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014 μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά, ώστε να γλιτώσουν τα «χαράτσια» του εκτιμώμενου φόρου και να πληρώσουν ποσά φόρων σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι ίδιοι για τα εισοδήματα του έτους 2014.

Στην περίπτωση αυτή θα πληρώσουν επιπλέον και πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, από 100 έως 500 ευρώ, καθώς και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής φόρων.

Στα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν στους 62.000 «ξεχασιάρηδες» φορολογουμένους θα αναγράφονται οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που θα αφορούν σε μη δηλωθέντα εισοδήματα του έτους 2014.

Στα ειδοποιητήρια αυτά, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. έχουν προσδιορίσει κατ’ εκτίμηση τα εισοδήματα που θα έπρεπε να είχαν δηλώσει οι εν λόγω φορολογούμενοι για το έτος 2014.

Ποια στοιχεία αξιοποιούν οι Δ.Ο.Υ.

Για την εκτίμηση των εισοδημάτων του 2014 όσων φορολογουμένων δεν υπέβαλαν δηλώσεις εισοδήματος για το έτος αυτό, οι Δ.Ο.Υ. έχουν αξιοποιήσει στοιχεία και πληροφορίες από το άνοιγμα των τραπεζικών και των λοιπών χρηματοοικονομικών λογαριασμών των φορολογουμένων και την καταγραφή των κινήσεών τους, από όπου μπορεί να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για αγορές και άλλες δαπάνες μεγάλου ύψους (για αγορές ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, για την καταβολή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία-εκπαιδευτήρια, για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό ή σε πληρώματα ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, για αγορές μετοχών, ομολόγων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών-χρηματοοικονομικών προϊόντων) που προδίδουν ανάλογου ύψους επίπεδο διαβίωσης.

Οι αρμόδιες ΔΟΥ έχουν αξιοποιήσει επίσης στοιχεία από ηλεκτρονικά υποβληθείσες βεβαιώσεις αποδοχών για ποσά μισθών ή συντάξεων καταβληθέντα στους συγκεκριμένους φορολογουμένους, στοιχεία από υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, για το ύψος των ετησίων δηλωθέντων εισοδημάτων, τα ακίνητα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων φορολογουμένων, καθώς επίσης και στοιχεία προερχόμενα από διασταυρώσεις με τα όσα αναγράφονται στις δηλώσεις Ε9 του έτους 2014 των συγκεκριμένων φορολογουμένων, προκειμένου να εξαχθούν ακόμη πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα ακίνητα που κατείχαν αυτοί το συγκεκριμένο έτος.

Στόχος των αρμοδίων ΔΟΥ είναι να προσδιορίσουν και με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέα εισοδήματα του 2014 των παραβατών φορολογουμένων.

Με βάση τα προσδιορισθέντα κατ’ εκτίμηση ποσά εισοδημάτων οι αρμόδιες ΔΥΟ υπολόγησαν και τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που οφείλουν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι.

Ειδικά δε σε όσους εκ των φορολογουμένων αυτών άσκησαν επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του 2014 οι αρμόδιες ΔΟΥ θα έχουν επιβάλει και τέλος επιτηδεύματος, ενώ σε όσους κατείχαν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας κατά τη διάρκεια του 2014 θα έχουν επιβάλει και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Οι διαδικασίες του κατ’ εκτίμηση υπολογισμού των μη δηλωθέντων εισοδημάτων του 2014 και των φόρων που αναλογούν σ’ αυτά, για όσους φορολογούμενους δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το συγκεκριμένο έτος, οι διαδικασίες της έκδοσης και αποστολής «πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» στους συγκεκριμένους φορολογούμενους καθώς και οι επιλογές που έχουν οι φορολογούμενοι-παραλήπτες των πράξεων περιγράφονται αναλυτικά σε σχετική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ αναλυτικά

Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στην απόφαση αυτή:

1. Η «πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» θα κοινοποιείται ως εξής: Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο taxisnet ειδοποίηση με διαδρομή (link) που θα τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου.
Επιπρόσθετα θα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

2. Μετά την έκδοση της «πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου», ο φορολογούμενος θα μπορεί να υποβάλει χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ για το φορολογικό έτος 2014 δήλωση φόρου εισοδήματος συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση αυτή, η «πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» θα παύει να ισχύει αυτοδικαίως, θα εκδίδεται άμεσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση την υποβληθείσα δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά και θα βεβαιώνονται οι οφειλές που θα έχουν προκύψει βάσει της υποβληθείσας δήλωσης.

Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής από την οφειλή του εκτιμώμενου φόρου, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό θα διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο.

Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης του φορολογούμενου με την ως άνω διαδικασία λήγει την 31η/12/2020 (λόγω συμπλήρωσης του χρόνου παραγραφής) και θα επιβάλλονται οι κυρώσεις περί εκπρόθεσμης δήλωσης, δηλαδή πρόστιμο κυμαινόμενο από 100 έως 500 ευρώ, καθώς και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

Στην περίπτωση αυτή, η πράξη διοικητικού ή τυχόν διορθωτικού προσδιορισμού δύναται να εκδίδεται και να κοινοποιείται έως την 31η/12/2021. Για τον υπολογισμό των τόκων δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της δήλωσης μέχρι την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

3. Η δήλωση του φορολογούμενου με τα συνοδευτικά έγγραφα θα πρέπει να υποβάλλεται με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεσή της και στο γραφείο πρωτοκόλλου της ΔΟΥ.

4. Ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου με βάση την «πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης αυτής, εκτός αν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οπότε και εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις παραπάνω παραγράφους 2 και 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου