Breaking

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα για το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εγκεφαλικό


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization) έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας. Επίσης, είναι η πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 15-59 ετών. Κάθε χρόνο, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, ενώ ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του. Κάθε 6 δευτερόλεπτα, ένα θανατηφόρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο συμβαίνει κάπου στον κόσμο. Επιπρόσθετα, τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια θεωρούνται η δεύτερη συχνότερη αιτία άνοιας και προκαλούν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στους επιζώντες ασθενείς, αλλά και στις οικογένειές τους.

Ως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού παρεγχύματος αγγειακής αιτιολογίας, που οφείλεται είτε σε διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Εγκεφαλικών Νόσων οργανώνει μία παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με στόχο την ελάττωση της επίπτωσης των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία αυτή ενημέρωσης, έχει διετή διάρκεια και αποσκοπεί στην επίτευξη των παρακάτω στόχων:

  • Κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για εκδήλωση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης).
  • Αύξηση της σωματικής άσκησης.
  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με στόχο την αποφυγή της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization), ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένας θάνατος από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ κάθε 2 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο παθαίνουν συνολικά 17 εκατομμύρια άτομα το χρόνο. Πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν αληθινές ζωές. Οι ζωές όλων μας…

Τι είναι το εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό είναι μια ξαφνική διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβαίνει όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος. στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων και για κάθε ασθενή τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.

Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από την περιοχή στην οποία συνέβη η βλάβη αλλά και από την έκταση της βλάβης. Τα εγκεφαλικά επεισόδια ονομάζονται ισχαιμικά όταν μια αρτηρία ή κάποιος κλάδος της δεν μπορούν να παρέχουν αίμα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, ενώ ονομάζονται αιμορραγικά όταν ένα αγγείο σπάσει μέσα στον εγκέφαλο.

Αιτίες του εγκεφαλικού είναι βλάβες των μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου ή των μικρών τους κλάδων (συνήθως από αθηροσκλήρυνση, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, κάπνισμα) ή προβλήματα της καρδιακής λειτουργίας ή των βαλβίδων της καρδιάς. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που πολλές φορές εμφανίζεται περιστασιακά και λέγεται παροξυντική και μπορεί να αποτελεί κρυφή αιτία ενός εγκεφαλικού.

Το εγκεφαλικό μπορεί να αντιμετωπιστεί – Γνωρίζω-Προλαβαίνω-Θεραπεύω

Συμπτώματα

Συνηθισμένα συμπτώματα του εγκεφαλικού:

– ξαφνική απώλεια της κίνησης στο χέρι και το πόδι στη μία πλευρά του σώματος ή πυκνό μούδιασμα στο χέρι και το πόδι

– ξαφνική αδυναμία στην ομιλία ή κατανόηση

– ξαφνική ασυμμετρία, στράβωμα, στο πρόσωπο

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν εγκεφαλικό:

– ξαφνική απώλεια της όρασης από το ένα μάτι ή από το ένα πλάγιο και των δύο ματιών

– ξαφνικός ίλιγγος και διαταραχές στην ισορροπία, όταν συμβαίνουν για πρώτη φορά

– ξαφνικός δυνατός πονοκέφαλος, όταν συμβαίνει για πρώτη φορά

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παροδικά και να διαρκέσουν μόνο για λίγα λεπτά. Απευθυνθείτε άμεσα σε ιατρό.

Πρόληψη

Αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες κινδύνου. Παράγοντας κινδύνου ονομάζεται μια συνήθεια ή κατάσταση που αν υπάρχει αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό είναι οι εξής:

– αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

– αυξημένα λιπίδια στο αίμα

– δυσλιπιδαιμία

– αυξημένες τιμές σακχάρου

– κάπνισμα

– κατάχρηση αλκοόλ και/ή τοξικών ουσιών

– επεισόδια άπνοιας στον ύπνο

– κολπική μαρμαρυγή

Το εγκεφαλικό δεν περιμένει! Ούτε και εμείς! Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!

*Το υλικό προέρχεται από την έκδοση: Εγκεφαλικό: ένας οδηγός για τους ασθενείς και φροντιστές τους (Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων)

Πηγή: Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων (ΕΕΑΕΝ
)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου