Breaking

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020

Κρίσιμες εκλογές στα Κατεχόμενα: «Κρίνεται το μέλλον του Κυπριακού»Κομβικής σημασίας θεωροuvται οι εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου, με πιθανό δεύτερο γύρο στις 18. Ποιοι είναι οι δύο δρόμοι των Τουρκοκυπρίων που θα κρίνουν μια πιθανή λύση ή μια ενδεχόμενη διαιώνιση του Κυπριακού.

Κάλπες υψίστης σημασίας στήνονται στο ψευδοκράτος της Κύπρου καθότι, σύμφωνα με πολλούς, κρίνεται η κατεύθυνση που θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι αναφορικά με το μέλλον του Κυπριακού.

Με 12 διεκδικητές της ηγεσίας για τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, τέσσερις κομματικούς και οκτώ ανεξάρτητους, το απευκταίο σενάριο μιας οριστικής διχοτόμησης βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Και αυτό επειδή η τουρκική πολιτική ηγεσία επιχειρεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το κλίμα είναι ήδη πολωμένο μετά την αποχώρηση της παράταξης του Λαϊκού Κόμματος από την «κυβέρνηση» των Τουρκοκυπρίων, την περασμένη Τρίτη.

Η μάχη θα κριθεί ανάμεσα σε γνωστούς ανεξάρτητους υποψηφίους τον νυν «πρόεδρο» Μουσταφά Ακιτντζί και τον Σερντάρ Ντενκτάς (γιό του ιδρυτή και πρώτου «προέδρου» Ραούφ Ντενκτάς), τον Κουντρέτ Οζερσάϊ (μέχρι πρότινος «Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών» που παραιτήθηκε από το Λαϊκό Κόμμα του οποίου ηγούνταν) και ανάμεσα στον Ερσίν Τατάρ τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας που στηρίζεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάμεσα στους υποψηφίους ο Τουφάν Έρχιουρμαν, από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και ο Ερχάν Αρικλί από το Κόμμα της Αναγέννησης(YDP).

Από τη μια πλευρά παρατάσσονται οι πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την ομοσπονδιακή λύση (βασικός εκφραστής ο Ακιντζί) και την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό ενώ από την άλλη πλευρά(βασικός εκφραστής ο Τατάρ) οι δυνάμεις που επιδιώκουν οριστική διχοτόμηση.

«Υπάρχουν δύο στρατόπεδα, των Τουρκοκυπρίων που θέλουν να διατηρήσουν την τουρκοκυπριακή τους ταυτότητα και από την άλλη μεριά αυτών που θέλουν να γίνουν μια επαρχία της Τουρκίας και να αφομοιωθούν με αυτήν. Η μια πλευρά θέλει τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ η άλλη πλευρά επιθυμεί τη διχοτόμηση ή τη λύση των δύο κρατών» δηλώνει στο Sputnik o νόμιμος δήμαρχος της Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.

«Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση Ερντογάν για στήριξη Τατάρ. Από την άλλη εμείς πιστεύουμε ότι στο δεύτερο γύρο θα περάσει ο Μουσταφά Ακιντζί και θα λάβει τη στήριξη του δεύτερου αριστερού κόμματος. Αν πραγματικά είναι δίκαιες οι εκλογές, θα κερδίσει ο Μ. Ακιντζί ο οποίος επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων».

Όπως αναφέρει, το άνοιγμα των Βαρωσίων ήταν μια πραγματική προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος.

«Αναφορικά με τα Βαρώσια αυτό ήταν προβλεπόμενο, το είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό ώστε να στηριχθεί ο Τατάρ στις εκλογές. Μια προσπάθεια επικοισμού των Κατεχομένων κατά παράβαση κάθε διεθνούς σύμβασης, που ισοδυναμεί με τριτοκοσμικές καταστάσεις και εποχές δικτατορικών καθεστώτων».

Όσον αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο δήμαρχος τονίζει ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η ενέργεια «αν οι χώρες που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, της εξασκήσουν κάποια πραγματική πίεση καθότι καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Και εμείς ως δήμος Αμμοχώστου θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Μπορεί να μην έχουμε πόλη αλλά έχουμε τους νόμιμους κατοίκους της, διασκορπισμένους σε όλη την Κύπρο και όχι μόνο».

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» που επικαλείται στέλεχος του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος, ο εκλεκτός του Ερντογάν, Τατάρ, φαίνεται να μην περνά καν στον δεύτερο γύρο των εκλογών αφού βρίσκεται πίσω από τον Μουσταφά Ακκιντζί (24%) και τον Τουφάν Ερχιουμάν (22%) ακολουθώντας τρίτος με ποσοστό 20%.

Μέχρι πρότινος η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του Ακιντζί, όμως μετά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπάρχει ο φόβος των αναλυτών περί ανατροπής των προβλέψεων και ενδεχόμενου προβαδίσματος Τατάρ.

Από την πλευρά του ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σχολιάζει στο Sputnik:

«Ο Ερντογάν θα δώσει μεγάλη μάχη για να βγει ο Τατάρ. Θέλει τον απόλυτο έλεγχο, όχι μόνο επειδή επιθυμεί να μην υπάρχουν αντιφρονούντες ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους, αλλά επειδή θέλει να αλλάξει τη βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Εκτίμησή μου ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο. Με το άνοιγμα των Βαρωσίων ενδέχεται ο Τατάρ να κερδίσει πόντους».

«Η πέτρα του σκανδάλου» είναι για τους Τούρκους, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. Οι διαφωνίες τους έχουν ενταθεί σε σημείο βαρέων χαρακτηρισμών, τόσο που όπως είχαν υποστηρίξει αναλυτές, οι Τούρκοι θα εργάζονταν για την ανατροπή του, ακόμα και με τα όπλα.

«Ποτέ δεν έχω συνεργαστεί με έναν τόσο ανέντιμο πολιτικό στη ζωή μου», επισήμανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε αυτόν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως το σενάριο που έχει διακινηθεί περί προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία είναι φρικτό, και πως αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας.Από την πλευρά του ο Κ. Υφαντής υποστηρίζει ότι το σενάριο αυτό στερείται πραγματικής βάσης καθότι «η Τουρκία θα χάσει κάθε νομιμότητα και κάθε διαπραγματευτική ικανότητα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι «προεδρικές εκλογές» θα διεξάγονταν στις 26 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκαν για τις 11 Οκτωβρίου 2020, λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου