Breaking

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2020

Πότε θα σημάνει «κόκκινος» συναγερμός στην Αττική – Οι παράγοντες που κρίνουν τα νέα μέτρα

 


Μεγάλος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς τους ιού, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας, ενώ την ανησυχία εντείνουν οι εστίες υπερμετάδοσης που αποτυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα και την Καρδίτσα, αλλά και στο εργοστάσιο στην Πέλλα.Ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται αυτός ο μήνας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα κρίνει αν θα ληφθούν νέα μέτρα στην Αττική.Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο κοροναϊός «καταστρέφει» την Αττική όπου καθημερινά σημειώνεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Ο κοροναϊός έχει «περικυκλώσει» την Αττική

Βέβαια μέχρι στιγμής στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση των κρουσμάτων με τα είδη υπάρχοντα μέτρα, γι΄αυτό άλλωστε και η πρώτη συμβουλή που δίνουν είναι η ευλαβική τήρηση των κανόνων.

Ωστόσο η ανησυχία δεν κρύβεται όταν μάλιστα μόλις σε ένα 24ωρο, την Πέμπτη, διασωληνώθηκαν επιπλέον 11 ασθενείς.

Μέχρι χτες, Σάββατο, ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτανε τους 79, ενώ η Αττική παραμένει το βασικό «μέτωπο» που πρέπει να αντιμετωπίσουν ειδικοί και κυβέρνηση.

Προβληματισμός για τα γηροκομεία και τους ασυμπτωματικούς

Την ίδια ώρα μεγάλος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς τους ιού, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας, ενώ την ανησυχία εντείνουν οι εστίες υπερμετάδοσης που αποτυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα και την Καρδίτσα, αλλά και στο εργοστάσιο στην Πέλλα.

Στις εστίες αυτές συγκεντρώθηκε πολύ υψηλό ιικό φορτίο και οι επιπτώσεις θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες. 

Εν αναμονεί νέων μέτρων – Αύριο θα επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική τάση που καταγράφεται μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς αν η κατάσταση ξεφύγει θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Αύριο, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Καθολική χρήση μάσκας αν δεν αλλάξει τίποτα σε 20 μέρες

«Ο Σεπτέμβρης και ο Αύγουστος με τις διακοπές ήταν δύσκολοι μήνες για την εξάπλωση του κοροναϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι πολλοί ασυμπτωματικοί μετέδωσαν τον ιό κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Το πρωτόκολλο για τους ασυμπτωματικούς
«Οι ασυμπτωματικοί πρέπει εγκαίρως να βρίσκονται και να περιορίζονται στο σπίτι με μάσκα. Η επαφή με τους δικούς τους στο σπίτι να είναι με μάσκα και ανοιχτά παράθυρα και να μένουν μόνοι τους» είπε η Ματίνα Παγώνη και συμπλήρωσε πως πρέπει να φοράμε μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους γιατί υπάρχει συνωστισμός.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση το 10,1% δεν πιστεύει ότι υπάρχει κοροναϊός. «Αυτό το ποσοστό είναι σοκαριστικό», ανέφερε η πρόεδρος ενώ έκανε έκκληση ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους  να προσέχουν ειδικά αν μένουν μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όσο για τα μέτρα, υποστήριξε ότι αν γίνει υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας , θα πρέπει να υπάρχουν και κυρώσεις.

«Με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί θα πρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων να πάρει μια ευθεία πορεία. Αν δεν αλλάξει τίποτα τις επόμενες 20 μέρες, πιστεύω ότι θα πάμε σε χρήση μάσκας παντού. Ήδη τα δημόσια νοσοκομεία πιέζονται πολύ και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα με τις ιώσεις» τόνισε.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται

Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 10 μ.μ.

Για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είχε μιλήσει στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως «Oσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία».

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης στο Mega. Ακολούθως αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 22:00 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε. «Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα, για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Συναγερμός στα Ιωάννινα: Θετική υπάλληλος που εργάζεται σε δύο γηροκομεία

Εν τω μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στο Γηροκομείο «Ζωσιμάδες» στα Ιωάννινα καθώς υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπάλληλος επισκέπτεται συχνά και άλλο γηροκομείο της περιοχής, το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών.

Ωστόσο όπως έκανε γνωστό ο Δήμος Ιωαννιτών με ανακοίνωσή του, η εργαζόμενη που βρέθηκε θετική στον ιό δεν έχει επισκεφτεί την τελευταία εβδομάδα το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο καθώς είχε άδεια.

Έτσι κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ προχώρησε σε έλεγχο των ηλικιωμένων και του προσωπικού στο Γηροκομείο «Ζωσιμάδες» το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που λειτουργεί στα Ιωάννινα.

Τα αποτελέσματα των τεστ που μέχρι στιγμής έγιναν γνωστά είναι αρνητικά. 

Στο «Ζωγράφειο», φιλοξενούνται περίπου 30 ηλικιωμένοι, ενώ στο γηροκομείο «Ζωσιμαδών» 40 ηλικιωμένοι, ενώ λειτουργεί Κλινική Χρονίων Παθήσεων η οποία προσφέρει φροντίδα σε περίπου 80 άτομα με λειτουργικές δυσκολίες, Ανοιχτό Κέντρο για την Προστασία των Ηλικιωμένων και πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Δύο νεκροί σήμερα σε Αθήνα και Αλεξανδρούπολη

Τέλος, δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν την μάχη με τον κοροναϊό σήμερα.

Πρόκειται για έναν 82χρονο που άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου νοσηλευόταν και έναν 72χρονο που είχε μεταφερθεί από τη Λήμνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου και κατέληξε σήμερα το πρωί.

Και οι δύο έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Σημειώνεται πως πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών φτάνει τους 408. 

267 νέα κρούσματα

Ο  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 267 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας .Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.613, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.

Ακόμη, 3019 (15,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8025 (40,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Εξ αυτών 24 (30,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 86,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 219 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου