Αλέξης Τσίπρας και Σταύρος Κοντονής
Αλέξης Τσίπρας και Σταύρος Κοντονής  EUROKINISS
Την διαγραφή του πρώην υπουργού Αθλητισμού και Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Κουμουνδούρου. Τι αναφέρεται σχετικά.

Διεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρώην υπουργός, Σταύρος Κοντονής, μετά την παραίτησή του το πρωί της Πέμπτης από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και τις αιχμές κατά της ηγεσίας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, "κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά". Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.

Ο καθείς και οι επιλογές του.»

Τι προηγήθηκε

Το πρωί της Πέμπτης κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και Αθλητισμού, ανακοίνωσαε την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας.

"Το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας", είπε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε:

"Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν και κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο"

Ο κ. Κοντονής είπε ότι έχει ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ άφησε αιχμές και για τον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

"Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία. Η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή", είπε ο Σταύρος Κοντονής.

Ακολούθησε σχόλιο από το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, με το οποίο χαρακτήριζε απαράδεκτες τις δηλώσεις του τ. υπουργού.

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», ανέφερε.

Σε ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε λίγο αργότερα ο Σταύρος Κοντονής, χαρακτήρισε το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ "μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού".

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια της ιδιότητας του μέλους

Το άρθρο 7 αναφέρονται τα εξής: Από ένα μέλος αφαιρείται η ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ όταν δρα αντίθετα και παραβιάζει το καταστατικό και τις αρχές του. H απόφαση λαμβάνεται από τη συνέλευση της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκει, αφού διαπιστωθεί απαρτία και με πλειοψηφία 3/4 και αφού προηγουμένως το μέλος κληθεί γραπτώς να εξηγήσει τη στάση του/της. H απόφαση της Οργάνωσης Μελών, πρέπει να εγκριθεί από το αμέσως ανώτερο όργανο για να ισχύσει. Για περίπτωση μέλους της ΚΕ απαιτείται έγκριση από την ΚΕ, με αυξημένη πλειοψηφία 3/5.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοντονής έχει υποβάλλει ήδη την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή.