Breaking

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020

ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΙΑΤΡΟΦΗ): Φρούτα και λαχανικά του μήνα Οκτωβρίου


hfhgh

Η κουζίνα ακολουθεί πιστά την εποχικότητα και από αυτό τον μήνα μπαίνει για τα καλά στο φθινόπωρο, με φρούτα και λαχανικά, που γίνονται υπέροχα πιάτα για τις πρώτες κρύες μέρες του χρόνου.

Γιατί να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής από τα υπόλοιπα, δίνοντάς τους σημαντικό προβάδισμα στο καλάθι των αγορών μας;

Με κοινό παρονομαστή τους την υγεία μας και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Είναι φρέσκα και νοστιμότερα
  • Παράγονται με πολύ λιγότερα χημικά από αυτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των φρούτων και των λαχανικών εκτός εποχής
  • Έχουν τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
  • Εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με συστατικά που έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη συγκεκριμένη εποχή (π.χ. τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πολύ πιο υδαρή από τα χειμερινά, γιατί ανταποκρίνονται κυρίως στην ανάγκη του οργανισμού για ενυδάτωση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Αντίθετα, τα χειμερινά είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως για παράδειγμα σε βιταμίνη C, ώστε να θωρακίζουν καλύτερα τον οργανισμό απέναντι σε μικρόβια και ιώσεις)

H σοδειά του Οκτωβρίου

Λαχανικά:

Αγγούρια, αγκινάρα, αντίδι, άνηθος, τελευταία βλίτα, κολοκυθάκια, καρότο, κολοκύθα, κουνουπίδι, κρεμμύδι χλωρό, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μάραθος, μελιτζάνες, μπρόκολο,ντομάτες, πατζάρι, πιπεριές, πράσο, ραδίκια, ραπανάκια, ράπα, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκι, φασολάκια και  φινόκιο.

Φρούτα:

Αχλάδια, ακτινίδια, κυδώνια, λεμόνια, λωτοί, μήλα, μανταρίνια, πορτοκάλια,  ρόδια

Ξηροί καρποί:

Αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες.

planetnews

(102)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου