Συνεχίζεται η εμφάνιση του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας στους Νομούς Καρδίτσας Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό, βροχερό και δροσερό καιρό. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη μετά από 8 ημέρες.

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

Διαπιστώσεις: Στις περιοχές όπου καλλιεργείται η υπαίθρια επιτραπέζια ντομάτα διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η προσβολή από το ωίδιο.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από το ωίδιο να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

TUTA ABSOLUTΑ

Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται υψηλοί. Από παρατηρήσεις στις καλλιέργειες διαπιστώθηκαν προσβολές στους καρπούς.

Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα.