Breaking

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Ποια Χριστούγεννα και ποιο ρεβεγιόν; Ο καθένας σπίτι του

Αυξημένη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες για τις ημέρες των γιορτών καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υποχωρεί παρά το γεγονός ότι διανύουμε την τρίτη εβδομάδα περιορισμών. Χωρίς ρεβεγιόν και γλέντια τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Εξαρχής, άλλωστε, είχαν ξεκαθαρίσει πως η 3η εβδομάδα του lockdown θα ήταν αυτή που θα έδειχνε αν υπάρχει τάση βελτίωσης στα επιδημιολογικά δεδομένα ή όχι.

Από τη στιγμή που τα κρούσματα δεν μειώνονται, αυτό σημαίνει πως αντίστοιχα δεν θα υπάρξει άμεσα βελτίωση και στους αριθμούς που προκαλούν «ασφυξία» στο σύστημα υγείας. Τη στιγμή που 562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και υπήρξε ξανά τριψήφιος αριθμός θανάτων (101), εξυπακούεται πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, θεωρείται απίθανο να ανοίξει η αγορά όπως πολλοί θα περίμεναν και η όποια χαλάρωση θα γίνει με πολύ αυστηρά μέτρα.

Ξεχάστε εκδρομές και ρεβεγιόν εκτός σπιτιού

Είναι, συνεπώς, δεδομένο ότι τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και η Πρωτοχρονιά, θα θυμίζουν το περσινό Πάσχα. Ο καθένας θα γιορτάσει στο σπίτι του, χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων και με πολύ προσοχή. Θεωρείται δεδομένο πως θα παραμείνει η απαγόρευση για την μετακίνηση από νομό σε νομό έστω κι αν υπάρξει ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς, ενώ παράλληλα ακόμα κι αν ανοίξει η εστίαση (σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες), αυτό θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Σύμφωνα με πλάνο που υπήρχε πριν από την αρνητική εισήγηση των επιστημόνων, προβλεπόταν τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, όλοι καθήμενοι και χωρίς να υπάρχει μουσική στα καταστήματα, κάτι που σημαίνει πως τα πλάνα για… ρεβεγιόν όπως τα προηγούμενα χρόνια έχουν ήδη πάει «περίπατο».

Θυμίζουμε πως ο στόχος που είχε τεθεί από την επιτροπή των επιστημόνων ήταν να πέσουν τα κρούσματα στα 500 την ημέρα, έτσι ώστε να γίνει άρση του lockdown. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, με αποτέλεσμα την παράταση των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη

«Το lockdown θα πάρει παράταση. Πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουμε τα μέτρα και χρειάζεται ακόμη ένα 20ήμερο. Αρκετός κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει καραντίνα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν περάσει 7-8 μήνες και ο κόσμος έχει κουραστεί πια», είπε μεταξύ άλλων.

Πώς θα κάνετε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές

Η συζήτηση, βέβαια, που γίνεται για τη χαλάρωση των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων αφορά και την κίνηση στην αγορά. Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό περιμένουν μια «ανάσα» στη διάρκεια αυτών των ημερών όπου παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερο τζίρο, ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Ακόμα κι αν υπάρξει άνοιγμα της αγοράς ως ένα βαθμό, οι μετακινήσεις των πολιτών για να κάνουν τα ψώνια τους θα συνεχίσουν να είναι κατ’ εξαίρεση. Αυτό σημαίνει πως θα παραμείνουν τα SMS στο 13033 για να μπορεί κανείς να βγει και να κάνει τις αγορές του, ενώ θα εφαρμοστεί το Click Away έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα συγχρωτισμού πολλών ατόμων στα καταστήματα.

Η λειτουργία του click away

Επί της ουσίας, για να λειτουργήσει η διαδικασία του click away, τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν ιστοσελίδα ή ο καταναλωτής να γνωρίζει την γκάμα των προϊόντων τους, για να κάνει την παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Την ίδια στιγμή θα κλείνεται και ραντεβού του καταναλωτή με το εμπορικό κατάστημα, θα λαμβάνει SMS με ώρα παραλαβής και τη διεύθυνση του καταστήματος.

Η παραλαβή θα γίνεται εκτός του χώρου του καταστήματος, από το πεζοδρόμιο, και η επιστροφή στη βάση του καταναλωτή θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο με τα e-shops το τελευταίο διάστημα να έχουν αυξημένη ζήτηση.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, θεωρούνται δεδομένα όσο δεν υπάρχει η απόδοση των μέτρων που θα περίμεναν οι ειδικοί. Οι σημερινοί αριθμοί ήταν αυτοί που επί της ουσίας ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι δεν παρατηρείται η βελτίωση που θα περίμεναν στους επιδημιολογικούς δείκτες, έτσι ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για να υπάρξει άρση των μέτρων ως έναν βαθμό. Όπως έχει γίνει σαφές σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση, αν δεν δοθεί το «ΟΚ» από την αρμόδια επιτροπή, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου