Breaking

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Lockdown: Να γιατί δεν θα ανοίξει ΤΙΠΟΤΑ μέχρι την Πρωτοχρονιά

Μπορεί η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται σχέδια σταδιακού ανοίγματος της αγοράς και ξεκλειδώματος της καραντίνας τουλάχιστον για το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όμως όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τίποτα δεν πρόκειται να ανοίξει αν δεν δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί επιστήμονες και οι λοιμωξιολόγοι.

Το σενάριο να πάμε με καραντίνα μέχρι την Πρωτοχρονιά είναι πολύ ισχυρό.

Συγκεκριμένα, όπως έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι η πρόθεση της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα είναι ένα πράγμα και είναι άλλο πράγμα η βαρύτητα των εκτιμήσεων που θα κάνουν οι γιατροί η οποίοι πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για κάθε κίνηση.

Με βάση λοιπόν τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία αν δεν επέλθει η λεγόμενη επιπέδωση σε νεκρούς και διασωληνωμένους δεν πρόκειται να ανοίξει κανένας κλάδος της οικονομίας ούτε στις 7 ούτε στις 14 Δεκεμβρίου. Κανείς δεν πρόκειται να ρισκάρει τη μέθοδο του ακορντεόν (κάποιες μέρες άνοιγμα, κάποιες μέρες καραντίνα) με δεδομένους τους φόβους των γιατρών ότι το τρίτο κύμα της έξαρσης του κορονοϊού θα πέσει ακριβώς πάνω στις γιορτές.

Και προσέξτε. Ο φόβος και ο προβληματισμός όλων είναι στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων και όχι τόσο στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την παράταση του Lockdown το οποίο λήγει θεωρητικά στις 30 Νοεμβρίου. Η παράταση αναμένεται να είναι δυο εβδομάδων, πρακτικά δηλαδή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Λίγες μέρες πριν από αυτή την ημερομηνία και αφού εξεταστούν ενδελεχώς τα στοιχεία, υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί αυτό που αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με την μέθοδο του click away. Κάνεις την παραγγελία, περνάς από το κατάστημα, παίρνεις το προϊόν και φεύγεις. Χωρίς ουρές, χωρίς συνωστισμό. Και πάντα με μηνύματα SMS στο 13033, αλλά και με τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι η εστίαση και η ψυχαγωγία θα παραμείνουν κλειστά, όπως συμβαίνει τώρα. Ούτε εστιατόρια θα ανοίξουν, ούτε καφετέριες, ούτε μπαρ.

«Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα κάνουμε σπίτια μας και μάλιστα σε στενό οικογενειακό κύκλο», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν μπορούν να ανοίξουν κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης (π.χ. νηπιαγωγεία ή δημοτικά) πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αν και μέχρι στιγμής και αυτό είναι αμφίβολο.

Τρόμος για ένα τρίτο κύμα κορονοϊού μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων

Την ίδια ώρα, ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα. Το σενάριο αυτό είναι ακόμα πιο εφιαλτικό και στην ουσία ακυρώνει κάθε σχεδιασμό για σταδιακή άρση του lockdown.

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Στο πλαίσιο αυτό και φοβούμενη νέα έξαρση της πανδημίας η κυβέρνηση έχει «μάθει» από τις παραλείψεις στην διαχείριση της μέχρι τώρα πορείας της πανδημίας και ετοιμάζει πλάνο «χειρουργικών» κινήσεων σε περίπτωση που, εάν όλα πάνε κατ’ευχήν και μειωθούν τα κρούσματα, εμφανιστούν στις αρχές του 2021 νέες αυξητικές τάσεις.

Μία από αυτές τις δράσεις είναι τα τοπικά lockdown με απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό προκειμένου όταν και εάν αυξάνεται το ιικό φορτίο σε μία περιοχή να μην παρατηρείται η μεταφορά του σε όμορους νομούς, όπως παρατηρήθηκε να συμβαίνει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Την ίδια ώρα, στο κάδρο βρίσκεται και ο σχεδιασμός ακορντεόν για αυστηροποίηση και χαλάρωση των μέτρων ανά 14/21 μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να εμποδίζεται η αύξηση των κρουσμάτων. Όμως, επαναλαμβάνουμε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να λάβει σάρκα και οστά μετά την Πρωτοχρονιά.

Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου