Breaking

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ανοίγουν τα εποχικά, αλλά ο "διχασμός" κράτησε κλειστά τα σχολεία

Μικρή μαθήτρια με μάσκα, τις μέρες που τα σχολεία ήταν ακόμα ανοιχτά

Μικρή μαθήτρια με μάσκα, τις μέρες που τα σχολεία ήταν ακόμα ανοιχτά  AP
Διχασμένη φαίνεται να είναι η επιστημονική κοινότητα αλλά και η Πολιτεία, σχετικά με το αν είναι δόκιμο να ανοίξουν έστω και για 10 μέρες τα σχολεία, πριν τις γιορτές. Ποια ημερομηνία είναι πλέον η πιο πιθανή.

Με απόφαση της Κυβέρνησης από τη Δευτέρα 7/12 θα ανοίξουν καταστήματα εποχιακών ειδών ενόψει των εορτών, όταν την ίδια στιγμή τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Η Κυβέρνηση αλλά και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, έχουν τονίσει ότι "τα σχολεία είναι αυτά που θα κλείνουν τελευταία και θα ανοίγουν πρώτα σε περιπτώσεις αυστηρών περιοριστικών μέτρων" όπως συμβαίνει και την τρέχουσα περίοδο. Μάλιστα το θέμα αυτό έλαβε και χθες σχετικές διαστάσεις, ίσως χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται διχογνωμία μεταξύ των μελών της Επιτροπής αλλά και μεταξύ επιστημόνων και Κυβέρνησης.

Είναι γεγονός ότι τα κλειστά σχολεία αποτελούν ένα πρόβλημα με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις. Σχεδόν κανένα νοικοκυριό στο οποίο υπάρχουν μαθητές, δεν θέλει τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, όπως επίσης και οι μαθητές οι ίδιοι στην πλειονότητά τους. Η αιτία για το κλείσιμο των σχολείων είναι η προσπάθεια αποφυγής της μετακίνησης του πληθυσμού, αν και η μαθητική κοινότητα δεν αποτελεί, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, πεδίο μεταδοτικότητας του κορονοϊού.

Το άνοιγμα μιας συγκεκριμένης μερίδας του λιανεμπορίου, των καταστημάτων με εποχιακά είδη, το οποίο γίνεται μόνο με βάση οικονομικά κριτήρια, δημιουργεί ένα διχασμό. Είναι δεδομένο ότι δεν θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η αύξηση της μετακίνησης του πληθυσμού σε μία φάση που η επιδημία, παρά την πτωτική της πορείας, είναι αρκετά εξαπλωμένη. Θεωρείται δε βέβαιο ότι λόγω και της ψυχολογίας των ατόμων πολύ πιθανόν άθελα, να μην τηρηθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να έχουμε νέα ένταση της διασποράς του ιού.

Από την άλλη μεριά, θα αποτελέσει οικονομική καταστροφή για έναν ολόκληρο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας η απώλειας την μόνης περιόδου που μπορεί να λειτουργήσει. Φαίνεται λοιπόν πως στη ζυγαριά "ρίσκο για την υγεία-οικονομική καταστροφή" υπερίσχυσε το δεύτερο.

Μετά και την εξέλιξη αυτή και ενώ είναι δεδομένο ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν τη Δευτέρα 7/12, υπήρξε συζήτηση για το θέμα αυτό στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η επιτροπή δεν είχε και κάποια ιδιαίτερη δυσκολία να αποφανθεί ότι το θέμα δεν αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση, αφού και η πολιτεία θα αποφασίσει σχετικά την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη συνεδρίαση της, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ασχολήθηκε με το θέμα, χωρίς όμως να καταλήξει σε μια κοινή σύσταση προς την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα αλλά δεδομένης και της απόφασης της Κυβέρνησης για παράταση του lockdown έως και τις 14 Δεκεμβρίου και τις διαφορετικές τοποθετήσεις των επιστημόνων κρίθηκε κατάλληλο η όποια απόφαση της Επιτροπής για εισήγηση να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των προτάσεων ήταν το πιθανό άνοιγμα των σχολείων στις 14 Δεκέκεμβρίου, εφόσον όμως υπάρξει βελτίωση της πορείας της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα και αντίστοιχη απόφαση για σταδιακή έξοδο από τα μέτρα περιορισμού από την Κυβέρνηση.

Ωστόσο, σημαντικό έδαφος φαίνεται να κερδίζει η πρόταση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου, δηλαδή μετά την περίοδο των εορτών, που αναμένεται να έχουν αποδώσει πλήρως και τα μέτρα του lockdown.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι την απόλυτη ευθύνη της απόφασης θα έχει η Κυβέρνηση η οποία θα πρέπει και να εξασφαλίσει το πλαίσιο ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου