Breaking

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Το άλογο που αξίζει παραπάνω από Μέσι και Ρονάλντο μαζί

Ο Γαλιλαίος ήταν άλογο κούρσας το 2001, αλλά το 2020 αξίζει 200.000.000 ευρώ, πολλά περισσότερα από όσο Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο μαζί. Η απίθανη ιστορία του πιο ακριβού ίππου στον κόσμο και η εμπλοκή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Αν ανατρέξουμε στην ιστοσελίδα Transfermarkt, θα δούμε ότι κοστολογεί τον Λιονέλ Μέσι στα 100.000.000 ευρώ και τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα 60.000.000. Αθροιστικά, οι δύο μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές της δεκαετίας κοστίζουν λιγότερο από ένα άλογο. Ένα άλογο που έχει αποσυρθεί από την ιπποδρομιακή καριέρα από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, δηλαδή όταν άρχισε η ποδοσφαιρική καριέρα των δύο σούπερ σταρ!

Ο Γαλιλαίος, ένα αγγλικό καθαρόαιμο, αποτελεί το πιο ακριβό άλογο στην ιστορία, αφού κοστολογείται από τους ιδιοκτήτες του περίπου στα 200.000.000. Γεννήθηκε στην Ιρλανδία στις 30 Μαρτίου 1998 και άρχισε να συμμετέχει σε ιπποδρομιακές κούρσες τον Οκτώβριο του 2000. Κέρδισε τις πρώτες 6 στις οποίες αγωνίστηκε μέχρι τον Ιούλιο του 2001, εκ των οποίων οι 3 (Derby, Irish Derby, King George) για το Group 1, το κορυφαίο επίπεδο ιπποδρομιών. Τον Σεπτέμβριο του 2001 στο Irish Champion Stakes έχασε τη νίκη για ένα κεφάλι και τον Οκτώβριο στο Breeders' Cup Classic τερμάτισε στην 6η θέση.

Αυτός ήταν και ο τελευταίος αγώνας του, έστω κι αν οι ίπποι της κατηγορίας του πιάνουν το πικ τους στα 4-5 χρόνια ζωής, ενώ κάποιοι τρέχουν και για 8 χρόνια. Συνολικά κέρδισε έπαθλα αξίας 1.700.000 με τζόκεϊ τον Μάικλ Κινάν και προπονητή τον Έινταν Ο' Μπράιεν, όμως αυτό το ποσό δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο που θα προσέφερε στους ιδιοκτήτες του τα επόμενα χρόνια, ως άλογο αναπαραγωγής.

Έβγαλε εκατομμύρια για να κάνει παιδιά

Το νέο 'σπίτι' του ήταν στο Coolmore Stud της Ιρλανδίας, όπου εδρεύει μια επιχείρηση αναπαραγωγής αλόγων κούρσας. Πρωταθλητές ίπποι όπως οι Sadler's Wells και Danehill είχαν περάσει από τους στάβλους του και ήδη είχε καλή φήμη, όμως με τον Galileo εκεί, το Coolmore Stud εξελίχθηκε στην πιο διάσημη επιχείρηση αναπαραγωγής στον κόσμο.

Ο... παλαίμαχος Γαλιλαίος άρχισε να γίνεται πατέρας σε άλογα που τον διαδέχονταν στις ιπποδρομιακές κούρσες, φέρνοντας τα ίδια αποτελέσματα με εκείνον. Το 2008 έγινε ο νο1 ίππος αναπαραγωγής και με εξαίρεση το 2009, διατηρεί αυτόν τον ετήσιο τίτλο μέχρι και σήμερα. Μεταξύ των παιδιών του τα σπουδαία άλογα Nathaniel, Found, Minding και φυσικά ο Frankel, ο οποίος δεν έχασε καμία κούρσα και πλέον έχει γίνει κι αυτός άλογο αναπαραγωγής.

Κάθε επίσκεψη στον Γαλιλαίο για αναπαραγωγή φέρεται να κοστίζει 660.000, αν και τα ακριβή ποσά κρατούνται μυστικά! Το αποτέλεσμα είναι η αξία του συγκεκριμένου αλόγου να έχει φτάσει στα ύψη, αφού τα αποτελέσματα των... υπηρεσιών του είναι πανθομολογούμενα. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι το Derby του 2019 στην πίστα του Έπσομ, ένας από τους σημαντικούς αγώνες στο καλεντάρι που διεξάγεται ανελλιπώς από το 1780, στον οποίο ο Γαλιλαίος ήταν πατέρας, παππούς ή προπάππους σε 12 από τους 13 ίππους που συμμετείχαν!

Η εμπλοκή της... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Φέργκιουσον

Αναπόφευκτα, ο ιδιοκτήτης του Coolmore Stud τρίβει τα χέρια του για τον Γαλιλαίο. Το όνομά του; Τζον Μάγκνιερ, ο πρώην συνιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, άλλοτε φίλος του Άλεξ Φέργκιουσον, με τον οποίο οι σχέσεις τους χάλασαν για ένα... άλογο με 7 νίκες στο Group 1, το Rock of Gibraltar, που αυτήν τη στιγμή επίσης βρίσκεται στο Coolmore Stud

 Ίσως τώρα γίνεται πιο κατανοητή η ρήξη τους εν μέσω της 'χρυσής' εποχής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν όχι, να σημειωθεί ότι η Sunday Independent εκτιμά πως η καθαρή αξία του Μάγκνιερ ανέρχεται σε 2.300.000.000 και πως το Coolmore Stud κοστολογείται στα 4.000.000.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου