Breaking

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Μακαριστός Χριστόδουλος: 17 σταθμοί της μεγάλης πορείας του -Η τελευταία συνέντευξη (βίντεο-ντοκουμέντο)

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Χριστόδουλος κατά κοινή ομολογία στα χρόνια που  έμεινε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο άλλαξε αρκετά στη Διοίκηση της Εκκλησίας, ανανεώνοντάς την σε σημαντικό βαθμό. Ανέπτυξε φιλανθρωπικό έργο και έκανε καινοτόμες κινήσεις για τους νέους, τις γυναίκες και την οικογένεια.

Το βίντεο ξεκινά με την ενθρόνισή του, τότε που ο ίδιος μίλαγε «για την Ελλάδα όπου βρίσκεται η καρδιά της Ευρώπης και χωρίς Ελλάδα δε νοείται Ευρώπη» και πλήθος κόσμου με ομπρέλες στα χέρια είχε κατακλύσει το εξωτερικό του ναού, αγνοώντας τη βροχή.

Την επομένη της εκλογής του, ο πνευματικός του αδερφός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος θα δηλώσει: «Στο κάστρο της Εκκλησίας στέκεται πλέον επί των επάλξεων γενναίος στρατηγός. Κανόνι μεγάλου διαμετρήματος και μεγάλου βεληνεκούς. Καιρός να σιγήσουμε εμείς τα λιανοντούφεκα και τα καριοφίλια».

Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του: η σύγκρουση με την κυβέρνηση Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2001 αρχίζει να διαφαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, γεγονός που πριν συμβεί φαινόταν αδιανόητο. Και μπορεί να υπήρξαν αντιδράσεις, όμως ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος καταφέρνει και πείθει πρωτίστως τους ιεράρχες και ο Πάπας επισκέπτεται την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

Στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, και παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου, ο Ποντίφηκας ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά του παρελθόντος. Ο Αρχιεπίσκοπος αρχίζει πρώτος να τον χειροκροτεί και ακολουθούν οι συνοδικοί Ιεράρχες. Ο πάγος μεταξύ των δύο Εκκλησιών εκείνη τη στιγμή άρχισε να λιώνει. Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο Αρχιεπίσκοπος θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Πάπα, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας πλέον το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.

Ο Μακαριστός Χριστόδουλος αγαπούσε ιδιαίτερα τα ερτζιανά και είχε πάντα κοντά του ένα ραδιοφωνάκι. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει από αυτό το βίντεο το κήρυγμα του μέσα από το ραδιόφωνο;

Αυτές και πολλές άλλες δυνατές στιγμές, γεγονότα σταθμούς στης μεγάλη πορεία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, από τα ανέκδοτά του στους νέους μέχρι το συγκινητικό τελευταίο αντίο, θα παρακολουθείσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και οι νέοι: «Κι εγώ σας πάω!» (βίντεο)

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν εξαιρετικά μορφωμένος, με πτυχία Νομικής και Θεολογίας, με έφεση στις ξένες γλώσσες και με κοφτερό μυαλό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αδιαμφισβήτητα έμεινε στην ιστορία γιατί τόλμησε, όχι μόνο να ασχοληθεί με μεγάλα κοινωνικά θέματα, επιδεικνύοντας σπουδαίο κοινωνικό έργο σε διάφορους τομείς, αλλά και γιατί τόλμησε να μιλήσει τη γλώσσα των νέων.

Είναι ακατόρθωτο ο χρόνος να σβήσει από τη μνήμη τις προσπάθειες που πρώτος ξεκίνησε ο Μακαριστός Χριστόδουλος για να προσεγγίσει τη νέα γενιά, γιατί αυτές οι στιγμές θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα γραμμένες στο μυαλό και την καρδιά μας.

Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούσε άλλωστε στους νέους κάθε φορά που τους προσκαλούσε στην εκκλησία: «Ελάτε έτσι όπως ακριβώς είστε με το τζιν, τα σκουλαρίκια και τις κοντές φούστες», ενώ δεν δίστασε να δανειστεί και φράσεις από την αργκό της νεολαίας  δηλώντας το γνωστό σε όλους «και εγώ σας πάω«! Μια έκφραση την οποία κάποτε κάπου σε μια καφετέρια άκουσε να χρησιμοποιεί ένας νέος για τον ίδιο:«τον Χριστόδουλο τον πάω».

Τέλος, σε μία από τις επισκέψεις του σε σχολεία παρότρυνε τους μαθητές: «για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς«.

Άλλωστε, τόσο ως Αρχιεπίσκοπος, όσο όμως και ως πολίτης αυτής της χώρας, θεωρούσε πάντα αναφαίρετο δικαίωμά του, αλλά και συγχρόνως υποχρέωσή του να μιλά για θέματα που προβλημάτιζαν την κοινωνία.

Παρακολουθείστε το ακόλουθο χαρακτηριστικό βίντεο:

 

Η τελευταία συνέντευξη (βίντεο – ντοκουμέντο)

«Η Εκκλησία θα υψώνει πάντα τη φωνή της», δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην τελευταία του συνέντευξη στον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή για την ERT World.

Απλός, προσιτός και συγχρόνως προσηνής ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη τολμά, όπως άλλωστε συνήθιζε να κάνει πάντα, και μιλά για όλους και για όλα… χωρίς φόβο και πάθος.

«Θέλετε η Εκκλησία να έχει λόγο και να υψώνει τη φωνή της; Ή θέλετε η Εκκλησία να είναι μουγκή και να κάθεται στη γωνιά της», απαντά με τον ξεχωριστό δικό του τρόπο ο Χριστόδουλος στην ερώτηση του δημοσιογράφου πως τον κατηγορούν ότι η Εκκλησία θέλει να έχει λόγο και να παρεμβαίνει στην πολιτική κατάσταση της χώρας.

Δηλώνει «εργασιομανής» και τολμά να παραδεχτεί ότι συχνά τον έπιαναν τα κλάματα λόγω μοναξιάς από τη στιγμή που ανέβηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ως παιδί προσφύγων και ο ίδιος ο Χριστόδουλος, καθώς οι γονείς του εγκατέλειψαν την Ανδριανούπολη για να εγκατασταθούν στην Ξάνθη με τη συνθήκη της Λωζάνης, περιγράφει με γλαφυρά χρώματα την πορεία μιας ζωής που τον οδήγησε σε μια προς μια στις επιλογές που τελικά έκανε.

Τολμά ακόμα και να συζητήσει ανοιχτά το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Άλλωστε, από την εποχή ακόμα που ήταν ο  μαχητικότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος είχε επιδείξει τις πρώτες ριπές του αγώνα του για την υπεράσπιση των εκκλησιαστικών κεκτημένων, υπεραμυνόμενος της εκκλησιαστικής περιουσίας απέναντι στον τότε Υπουργό Παιδείας Αντώνη Τρίτση…

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ακόμα, μιλά ο  Χριστόδουλος, ο Αρχιεπίσκοπος που άφησε το στίγμα του βαθιά χαραγμένο στον κλήρο, αλλά και στις καρδιές του λαού ως μια σημαντική πολύπλευρη προσωπικότητα, στην τελευταία του συνέντευξη.

planetnews
(289)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου