Breaking

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο για πληττόμενες επιχειρήσεις

Την ώρα που οι επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού  στροβιλίζονται στη δίνη της πανδημίας, βλέποντας τον τζίρο τους να έχει καταρρεύσει,  το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει επέκταση των μέτρων στήριξής τους και μετά το Φεβρουάριο. Στην πρώτη γραμμή, βρίσκεται η μείωση έως και 100% των ενοικίων η οποία εξετάζεται να ισχύσει και για το μήνα Μάρτιο. Το μέτρο των μειωμένων ενοικίων, όπως άφησε χθες να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Παραπολιτικά FM) μετά και την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου θα παραμείνει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα insider.gr, οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά τουλάχιστον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή ενοικίου και για το μήνα Μάρτιο, παίρνοντας σημαντική οικονομική ανάσα αφού για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους θα έχουν μηδενικά ενοίκια. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες), του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), του αθλητισμού, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα καθώς και  τις  επιχειρήσεις του τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία) και τις υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά έχουν πληγεί ιδιαίτερα  από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων οι οποίοι θα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Για τους  ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είτε δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια  τον Μάρτιο είτε θα εισπράξουν «κουρεμένα» κατά 40% μισθώματα  θα αποζημιωθούν ως εξής:

–              Για τα κουρεμένα κατά 100% ενοίκια  θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 1.000 ευρώ που δεν θα καταβληθεί τον Μάρτιο θα λάβουν από το κράτος 800 ευρώ με απευθείας πίστωση του ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το ποσό αυτό θα είναι και πάλι αφορολόγητο και ακατάσχετο, με τη ζημιά για τους ιδιοκτήτες να ανέρχεται στα 200 ευρώ.  Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του αρχικού μισθώματος.

–              Για τα κουρεμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιωθούν σε μετρητά για το 50% της ζημιάς. Για ενοίκιο 1.000 ευρώ θα εισπράξουν από τον ενοικιαστή 600 ευρώ και από το κράτος 200 ευρώ. Και πάλι η χασούρα που θα έχουν είναι 200 ευρώ. Ωστόσο θα  έχουν μικρότερο φορολογικό όφελος καθώς το αφορολόγητο ποσό που θα λάβουν από το κράτος θα είναι μικρότερο.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι στιγμής για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ενώ εντός του Φεβρουαρίου, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα καταβληθεί προσπάθεια να αποζημιωθούν για τη ζημιά που έχουν υποστεί για τους μήνες Δεκέμβριο και Γενάρη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου