Breaking

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Braille, γραφής και ανάγνωσης τυφλών

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (WBU), για να τιμηθούν τα γενέθλια του Λουί Μπράιγ (1809-1852) και να αναγνωρισθούν οι προσπάθειές του για την καλυτέρευση της ζωής των τυφλών ανθρώπων.

Ο Braille είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος από το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί επειδή ήταν ιδιαίτερα δύσχρηστο.
Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες κουκκίδες, οι οποίες μέσω διαφορετικών συνδυασμών αποδίδουν ένα κείμενο.
Ένας τυφλός μπορεί μέσω της αφής του και του συστήματος αυτού να διαβάζει, ψηλαφώντας τις κουκκίδες με το δάχτυλο.
Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι βασικές ανάγλυφες κουκκίδες, το μέγεθος της κάθε μίας είναι ίσο με αυτό του κεφαλιού μιας. Είναι τοποθετημένες συνήθως σε τριάδες και με αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.
Η επίσημη καθιέρωση ενός ελληνικού κώδικα Μπράιγ για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών ήρθε το 1948, όπου και ο ελληνικός κώδικας προσαρμόστηκε από τον αντίστοιχο γαλλικό από μια επιτροπή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στη Λειψία και κατόπιν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Σχολή Τυφλών Καλλιθέας στην Αθήνα.

 

medlabgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου